„Dreptul la memorie” este o campanie realizată de Televiziunea Română împreună cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER).
Seria de documentare cuprinde episoadele: „Istorii la răscruce”, „Gândirea arestată”, „Fuga din infern”, Libertate? Sau cum se naște un dictator”, „Cinci povești din comunism” și „Istorie comună” și urmărește istoria României în cei aproape 50 de ani de comunism.
Seria documentară a fost difuzată la TVR Cultural până în luna ianuarie 2023.
„Istorii la răscruce”: Sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial a găsit România ocupată de trupele Armatei Roşii, fără Basarabia, fără nordul Transilvaniei şi cu soarta pecetluită la Yalta. Sovietizarea a început încă înainte de semnarea păcii. Orice urmă de rezistență a fost anihilată. Realizator: Ruxandra Ţuchel.
„Gândirea arestată”: Sfârșitul anilor '50 a însemnat, sub aparența unei independențe față de Uniunea Sovietică, un nou val de represiune. Principalii vizați au fost, de această dată, vârfurile intelectualității și studenții. Realizator: Roxana Chiriță.
„Fuga din infern”: În fața agresivității regimului, a existat o formă de reacție: refugiul, fuga. Dacă, în primii ani, au existat oameni care au reușit să fugă din țară, alții au ales calea munților, pentru a lupta cu arma în mână, sperând la un ajutor extern. Treptat, cei din munți vor fi prinși. În țară, dorința de a pleca a crescut odată cu timpul. Cu cât regimul era mai bine instalat și mai greu de crezut că va fi înlăturat, cu atât nevoia de libertate creștea. Asemenea Zidului Berlinului, Dunărea atrăgea anual sute de fugari. Realizator: Cristiana Rădulescu.
„Libertate? Sau cum se naște un dictator”: De la eliberarea deținuților politici, la vizita în China și schimbarea ideologică a politicii lui Ceaușescu. Deschiderea regimului în anii de început ai lui Nicolae Ceaușescu le-a dat speranțe românilor. Momentul Praga 1968 și reacția oficială a României au întreținut optimismul. În numai câțiva ani, totul se va dovedi a fi fost o iluzie. Realizator: Cristina Oancea.
„Cinci povești din comunism”: Comunismul a afectat, în primul rând, viața omului obișnuit. Cinci cazuri individuale definesc absurdul și violența regimului comunist. Cele cinci povești s-au petrecut în România. Ele ar fi putut la fel de bine să facă parte din orice țară din blocul socialist. Realizator: Ruxandra Țuchel.
„Istorie comună”: Tot mecanismul creat de comunism s-a bazat pe minciună. De la instalarea sa, puterea comunistă a mințit tot timpul. Minciuna a ajuns politică de stat, de sistem. Mitul binefacerilor comunismului față de rivalul capitalist se demontează cel mai bine la Berlin. Diferențele dintre cele două părți ale aceluiași oraș se văd încă. Împotriva minciunii trebuie să acționeze memoria, mărturia, dovada. Unele țări foste comuniste au strâns parte din aceste dovezi în muzee și instituții dedicate studierii acestei perioade. Experiența lor ne poate fi benefică. Realizator: Alexandru Munteanu.
Seria este realizată de Televiziunea Română și Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER).