loader
Foto

VideoART

Seria „VideoART” face o trecere prin arta vizuală experimentală românească, începând cu pionierii anilor ’70 – ’80, până la momentul actual.

 

Galerie foto

 

Emisiunea, realizată în colaborare cu Universitatea Națioanlă de Artă București, este difuzată la TVR Cultural de luni până duminică, la orele 09.25 și 21.55, și este produsă de Ileana Ploscaru Panait.

Clipurile difuzate în cadrul seriei „Frames from the Attic - filme experimentale” reprezintă, în principal, creaţia studenţilor de la Departamentul de Artă Video a Universităţilor de Artă din Bucureşti, Timişoara, Cluj, Iaşi, Constanţa, dar sunt și opere ale artiştilor vizuali contemporani sau din portofoliul Muzeului Naţional de Artă Contemporană şi al Muzeului de Artă Recentă.

Din 27 martie, creaţiile digitale ale tinerilor, prezentate la TVR Cultural, pot fi vizionate într-una dintre cele mai importante expoziţii de profil din Europa, a explicat Ileana Ploscaru Panait, producătoarea VideoART.

Selecţia operelor prezentate în acest serial a fost realizată de Irina Botea Bucan, Alexandru Patatici, Alexandru Solomon, Răzvan Tun, de artişti, profesori şi curatori în artă video, limbaj cinematografic şi media digitală a Departamentului de Fotografie şi Imagine Dinamică a Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti.

Echipa TVR: concept grafic şi montaj - Marius Butnariuc-Fiter; ilustraţia muzicală - Tudor Stănescu; realizator şi producător TVR - Ileana Ploscaru Panait.

22:00 VIAŢA DUBLĂ A VERONICĂI

Film*

(LA DOUBLE VIE DE VERONIQUE-Franţa, Polonia, 1991)

Regia: Krzysztof Kieślowski

Cu: Irene Jacob, Philippe Volter, Sandrine Dumas

* Regia: Krzysztof Kieślowski

Cu: Irene Jacob, Philippe Volter, Sandrine Dumas

*Premiul pentru cea mai bună actriţă (Irene Jacob), premiul FIPRESCI şi Premiul Juriului Ecumenic-Festivalul de Film de la Cannes 1991

*Nominalizare la premiul Globul de Aur 1992 pentru cel mai bun film străin

Dramă. Weronika locuieşte în Polonia, Véronique în Franţa şi niciuna nu ştie că cealaltă există-decât într-un moment fugitiv în care tânăra poloneză întrezăreşte o turistă străină, care-i seamănă leit, într-un autobuz din Cracovia. Weronika, pasionată de muzică şi membră într-un cor, moare subit în timpul unui concert. Véronique, şi ea muziciană, descoperă treptat că este influenţată în mod misterios de alegerile şi experienţele celeilalte fete, ca şi cum viaţa acesteia ar continua prin ea.

Redactor: Adriana Vulpe

23:40 Secolul 22

Producător Bogdana Pascal

ARHIVĂ ARTICOLE

VideoART, o nouă emisiune dedicată artelor vizuale contemporane, la TVR Cultural

TVR Cultural le aduce telespectatorilor o nouă emisiune, VideoArt, realizată în colaborare cu Universitatea ...