loader
Foto

Ionela Gogoț

La TVR Timișoara restitui istoria trăită și povestită prin expresia reportajului și a filmului documentar.

 

Timișoara 2023, Capitală Europeană a Culturii

Se spune că jurnalistul este un istoric al clipei prezente. În căutările lui către un subiect bun, jurnalistul face de multe ori munca unui istoric, cercetează diverse locuri și culege... istorie. Una orală, prin vocile oamenilor care-i apar în drum.

Eu, la TVR Timișoara, restitui istoria trăită și povestită prin expresia reportajului și a filmului documentar.

Am venit la TVR Timișoara în 2003. Am început la știri, făceam știri culturale și, în paralel, colaboram la emisiunea Universul Culturii, o emisiune realizată de Vasile Bogdan.

Ei bine, nu știu dacă domnia sa mi-a insuflat dragostea pentru filmul documentar sau, pur și simplu, îmi place istoria, dar pot să spun că, la rându-mi, de când m-am alăturat echipei TVR Timișoara, am lăsat arhivei multe, foarte multe documentare istorice, interviuri cu oameni excepționali și reportaje cu nenumărate povești din partea aceasta de țară.

Am ascultat și am dat mai departe. Am adus bucurie, sper, acelor telespectatori care și-au îngăduit să aleagă - în atâta circ mediatic - un produs jurnalistic curat, tratat cu decență și responsabilitate.

 

 

16:55 Recviemul lui Mozart la Arena din Verona

(Mozart Requiem at Arena di Verona, Germania-Italia, 2020)

Premieră

Dirijor: Marco Armiliato

Orchestra şi Corul Arenei din Verona

Artişti: Vittoria Yeo, Sonia Ganassi, Saimir Pirgu, Alex Esposito

Renumitul şi tulburătorul Recviem al lui Mozart a fost pus în scenă în premieră în antica Arenă din Verona, în anul 2020, şi a fost închinat victimelor coronavirusului. Spectacolul a fost considerat „un eveniment cu un mare impact simbolic”.

Redactor: Cristina Crăciun

18:00 Cine îngăduie ruina şi uitarea? Rugă pentru bisericile de lemn din Vaslui

Documentar*

Premieră

În judeţul Vaslui există 55 de biserici de lemn construite acum aproximativ două sute de ani. Mai toate sunt ascunse de ochii lumii, iar a ajunge la aceste lăcaşuri de cult e de multe ori o încercare asemeni unei penitenţe. Doar acolo, în preajma lor, simţi binecuvântarea divină şi rugăciunile înaintaşilor. Deşi au o valoare patrimonială uriaşă nu doar prin arhitectura construcţiei, ci şi prin importanţa obiectelor de cult păstrate sau a cărţilor bisericeşti scrise în chirilică, aceste monumente istorice, majoritatea de categorie A, zac în uitare şi nepăsare. Preoţii şi puţinii enoriaşi care le trec pragul se chinuie să le ţină în viaţă, însă, pe alocuri, timpul nu mai are răbdare. Echipa TVR Iaşi a avut şansa să redescopere aceste altare ridicate la Cârţibaşi, Ştioborăni, Gologofta sau la mănăstirile Pârveşti și Mălineşti, cele două din urmă fiind printre puţinele unde s-au găsit fonduri pentru consolidare şi restaurare.

Realizator: Maria Florea

 

#TVRcultural