loader
Foto

„Înapoi la argument”: Scriitorul Mircea Mihăieș, în dialog cu H.R. Patapievici (ediție din 2011) | VIDEO

În ultimele zile ale lunii octombrie și începutul lunii noiembrie, TVR Cultural a redifuzat dialogurile lui Horia Roman Patapievici cu Ion Pogorilovschi, cercetător specializat în opera lui Brâncuși, criticul literar Dan C. Mihăilescu, cercetătoarea Alexandra Tomiță și scriitorul Mircea Mihăieș.

 

Înapoi la argument

Emisiunea „Înapoi la argument” este difuzată la TVR Cultural de luni până vineri, de la ora 11.00.

Ion Pogorilovschi (1938-2009), cercetător specializat în opera lui Brâncuși - ediție din anul 2007

  • Luni, 30 octombrie, ora 11.00

Și-a făcut debutul literar în revista de filosofie a Academiei Române. A continuat să publice în „Astra”, „Ateneu”, „Dacia literară”, „Contemporanul” sau „Luceafărul”. A devenit specialist în opera și viața „părintelui sculpturii moderne”, Constantin Brâncuși, fiind considerat unul dintre cei mai importanți filosofi ai creației brâncușiene.

Scriitor, filosof și cercetător, Ion Pogorilovschi (1938-2009) a iniţiat şi coordonat colecţia de carte „Brâncuşiana”, a susţinut comunicări şi conferinţe despre Brâncuşi în România şi în străinătate; a fost redactor-şef al publicaţiei trimestriale de specialitate Brâncuşi (1995-2000).

Ion Pogorilovschi a fost oaspetele emisiunii „Înapoi la argument” în 2007.

***

Criticul literar Dan C. Mihăilescu (ediție din 2007)

  • Marți, 31 octombrie, ora 11.00

„Libertatea de după 1989 i-a permis lui Dan C. Mihăilescu să se dezvăluie într-o multitudine de dimensiuni cu totul si cu totul remarcabile”, așa își descrie Horia Roman Patapievici, în 2007, oaspetele emisiunii.

Dialogul celor doi este plin de sensuri și semne, conținut și semnificație. Și, toate acestea, pentru că, așa cum spunea și gazda emisiunii, Dan C. Mihăilescu este „omul viață literară”.

Dan C. Mihăilescu a publicat volume de eseuri despre Eminescu, Caragiale, Cioran, Blaga, generaţia ’27, literatura română în postceauşism. A făcut gazetărie aproape patruzeci de ani, a fost cercetător ştiinţific, a condus reviste și a semnat numeroase traduceri. A realizat, timp de 15 ani, emisiunea „Omul care aduce cartea”, la ProTv.

În 2014, a fost decorat cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Comandor. Cea mai recentă carte a sa, din 2019, se numește „Podul cu vechituri”. Îi puteți citi blogul aici.

(w882) Dan C. Mih

***

Alexandra Tomiță  (ediție din 2008)

  • Miercuri, 1 noiembrie, ora 11.00

Absolventă a Facultății de Studii Europene a Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, dar și a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației, secția Psihologie, în cadrul UBB, Alexandra Tomiță a avut curajul și îndemânarea de a realiza o carte considerată de unii literați absolut necesară, intitulată „O istorie „glorioasă”. Dosarul protocronismului românesc”.

Lucrarea a fost subiectul discuției din 2008 cu Horia Roman Patapievici. O analiză asupra cărții, făcută de Vladimir Tismăneanu, puteți citi aici.

***

Mircea Mihăieș - scriitor (ediții din 2011)

  • Joi, 2 noiembrie, și vineri, 3 noiembrie, de la ora 11.00

Premiat pentru proză și critică, Mircea Mihăieș (n.1954) a fost desemnat, în 2016, scriitorul anului pentru volumul „Ulysses 732”, de către Uniunea Scriitorilor din România. Mihăieș este autorul unei trilogii de aproape 3.000 de pagini despre opera scriitorului irlandez James Joyce, el explicând, într-un interviu la Radio România Cultural, că a vrut să scrie „o carte simplă despre una complicată”.

Mircea Mihăieș este scriitor, eseist, critic literar și profesor la Universitatea de Vest Timișoara.

Urmăriți mai jos ediția redifuzată joi:

Ediția redifuzată vineri:

 

 

***

Producător TVR: Alice Săceanu

16:00 Invitaţie la spectacol, Gala ONRI Ramona Zaharia Premieră

Concert *

17:45 VideoART (R)

Realizator şi producător: Ileana Ploscaru

(Reluare)
 
Artistul Adrian Naidin, la „Interviurile TVR Cultural”: Întâlnirea cu muzica a fost absolut fascinantă şi, în acelaşi timp, plină de groază

TVR Cultural îi invită pe telespectatori sâmbătă, 11 mai, de la ora 22.30, să urmărească interviul jurnalistei Ioana Pavel cu Adrian Naidin, ...

Comedia neagră „Afacerea Est”, premiată la Tallin, în 9 mai, la TVR Cultural

„Glasul lunii”, al lui Federico Fellini, „Afacerea Est”, în regia lui Igor Cobileanski, și „Trauma”, în regia lui Paul Schrader, premiat cu ...

Matematicianul și scriitorul Bogdan Suceavă, la „Mic dejun cu un campion”, despre viața și opera lui Ion Barbu (ediție din 2023) | VIDEO

Între 6 și 12 mai, TVR Cultural redifuzează dialogurile Danielei Zeca Buzura cu poeta Ana Blandiana, medicul Dafin Mureșeanu, matematicianul ...

 

#TVRcultural