loader
Foto

149 de ani de la naşterea Reginei Maria a României

„Regina Maria”, documentarul semnat de Tessa Dunlop, ne-o prezintă pe prințesa Marie Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha , nepoata reginei Victoria a Regatului Unit , născută în Marea Britanie și devenită Regina iubită a românilor.  

 

În portretul dedicat Reginei Maria, doctorul în istorie, scriitoarea şi prezetatoarea Tessa Dunlop afirma: "Maria a luat ideea de Românie, ca tărâm suprem al ţăranului şi a folosit-o când ţara a intrat în război, în 1916. A publicat o carte intitulată Ţara mea, care era plină de fotografii rustice memorabile, multe făcute cu mâinile ei nobile. A fost foarte mediatizată în Anglia, ba chiar publicată ca serie în The Times. În carte povesteşte despre sufletul României, atmosfera, ţăranii, soldaţii, despre lucrurile care m-au făcut să iubesc ţara aceasta, care au făcut ca inima mea să bată odată cu inima ei".

Memoria Reginei Maria a României a fost consolidată de Institutul Cultural Român în 2018, prin dezvelirea în oraşul Ashford din Marea Britanie a unei statui care o înfățișează și care a fost realizată în bronz de tânărul sculptor Valentin Duicu. Monumentul a fost amplasat în Elwick Square, în mijlocul unui nou centru civic, în proximitatea zonei istorice a orașului şi a Parcului Victoria, care poartă numele bunicii paterne a Reginei Maria.

Prințesă eroină în Primul Război Mondial și celebritate a epocii, a urmărit cu diplomaţie şi perseverenţă întărirea legăturilor dintre România și Marea Britanie, susţinând constant interesele României şi promovând imaginea României în lume.

În testamentul său moral – ,,Scrisoare adresată Țării și Poporului meu”, citat într-un articol dedicat majestăţii sale pe site-ul Muzeului Peleş– Regina Maria nota: ,,De acum înainte nu vă voi mai putea trimite nici un semn; dar mai presus de toate, amintește-ți Poporul meu că te-am iubit și că te binecuvântez cu ultima mea suflare”.

***

(w882) tessa dunl

Seria documentară „Who is Romania“ este scrisă și prezentată de Tessa Dunlop, doctor în istorie și personalitate media britanică. Proiectul este o inițiativă a Institutului Cultural Român și a avut ca scop promovarea imaginii României în Regatul Unit.

Pe parcursul zilei de marţi, 29 octombrie, TVR Cultural difuzează documentarul "Regina Maria" (Who Is Romania, 2020) semnat de Tessa Dunlop (orele 10:50, 11:50, 13:50, 15:50, 17:20)

Foto: captură youtube oficial TVR-emisiunea Ora Regelui; statuia a fost realizată de sculptorul Valentin Duicu.

Info: peles.ro/personalitati/regina-maria/

13:00 Cultart redifuzare

*Reportaj cultural teritorial Târgu Mureş

*

Producător: Petronela Moraru

14:00 lnterviurile TVR Cultural (R)

Realizator: Ioana Pavel

(Reluare)
 
149 de ani de la naşterea Reginei Maria a României

149 de ani de la naşterea Reginei Maria a României

publicat: joi, 24 octombrie 2024

„Regina Maria”, documentarul semnat de Tessa Dunlop, ne-o prezintă pe prințesa Marie Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha , nepoata ...

Sub semnul generozităţii. Concertul Regal Caritabil, în direct la TVR Cultural

Vineri, 25 octombrie, de la ora 19.00, TVR Cultural va difuza Concertul Regal Caritabil organizat de Fundația Regală Margareta a României. De la ...

Secretele istoriei: Ludovic al II-lea al Bavariei

Secretele istoriei: Ludovic al II-lea al Bavariei

publicat: miercuri, 23 octombrie 2024

Cunoscut în istorie ca Ludovic al II-lea sau Otto Friedrich Wilhelm de Wittelsbach, dar adeseori numit „regele lebădă” sau „regele nebun”, a fost ...

 

#TVRcultural