loader
Foto

149 de ani de la naşterea Reginei Maria a României

„Regina Maria”, documentarul semnat de Tessa Dunlop, ne-o prezintă pe prințesa Marie Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha , nepoata reginei Victoria a Regatului Unit , născută în Marea Britanie și devenită Regina iubită a românilor.  

 

În portretul dedicat Reginei Maria, doctorul în istorie, scriitoarea şi prezetatoarea Tessa Dunlop afirma: "Maria a luat ideea de Românie, ca tărâm suprem al ţăranului şi a folosit-o când ţara a intrat în război, în 1916. A publicat o carte intitulată Ţara mea, care era plină de fotografii rustice memorabile, multe făcute cu mâinile ei nobile. A fost foarte mediatizată în Anglia, ba chiar publicată ca serie în The Times. În carte povesteşte despre sufletul României, atmosfera, ţăranii, soldaţii, despre lucrurile care m-au făcut să iubesc ţara aceasta, care au făcut ca inima mea să bată odată cu inima ei".

Memoria Reginei Maria a României a fost consolidată de Institutul Cultural Român în 2018, prin dezvelirea în oraşul Ashford din Marea Britanie a unei statui care o înfățișează și care a fost realizată în bronz de tânărul sculptor Valentin Duicu. Monumentul a fost amplasat în Elwick Square, în mijlocul unui nou centru civic, în proximitatea zonei istorice a orașului şi a Parcului Victoria, care poartă numele bunicii paterne a Reginei Maria.

Prințesă eroină în Primul Război Mondial și celebritate a epocii, a urmărit cu diplomaţie şi perseverenţă întărirea legăturilor dintre România și Marea Britanie, susţinând constant interesele României şi promovând imaginea României în lume.

În testamentul său moral – ,,Scrisoare adresată Țării și Poporului meu”, citat într-un articol dedicat majestăţii sale pe site-ul Muzeului Peleş– Regina Maria nota: ,,De acum înainte nu vă voi mai putea trimite nici un semn; dar mai presus de toate, amintește-ți Poporul meu că te-am iubit și că te binecuvântez cu ultima mea suflare”.

***

(w882) tessa dunl

Seria documentară „Who is Romania“ este scrisă și prezentată de Tessa Dunlop, doctor în istorie și personalitate media britanică. Proiectul este o inițiativă a Institutului Cultural Român și a avut ca scop promovarea imaginii României în Regatul Unit.

Pe parcursul zilei de marţi, 29 octombrie, TVR Cultural difuzează documentarul "Regina Maria" (Who Is Romania, 2020) semnat de Tessa Dunlop (orele 10:50, 11:50, 13:50, 15:50, 17:20)

Foto: captură youtube oficial TVR-emisiunea Ora Regelui; statuia a fost realizată de sculptorul Valentin Duicu.

Info: peles.ro/personalitati/regina-maria/

4:12 Opera

* Gala Opera Fantastica

*Concert caritabil pentru copiii cu autism

*Dirijor Cristian Mandeal

Interpretează Orchestra Filarmonicii de Stat "Transilvania" din Cluj-Napoca.

Producător: Liana Goţa

(Reluare)

4:48 Legendele Parisului

Documentar *(L'armee des romantiques, Franţa, 2023)

Regia: Amélie Harrault, Dan Franck

O serie inedită care reconstituie-prin animaţie 2D-formidabila scenă artistică a Parisului secolului al XIX-lea. Printre protagonişti: Hugo, Berlioz, Chopin, Delacroix, Courbet, Baudelaire, Balzac sau Dumas...

Ei au zguduit convenţiile cu cuvintele şi penelurile lor şi luptele duse de ei pentru a trezi societatea rezonează şi în lumea contemporană.

Episodul 4: Epoca emancipării: 1855-1871

Exilat în insula Guernesey, Hugo regăseşte gustul pentru scris şi, cu ajutorul lui Juliette Drouet, termină Mizerabilii, în timp ce la Paris tinerii artişti se chinuie să-şi găsească un rost.

Madame Bovary, Florile răului şi Prânzul pe iarbă sunt cenzurate. Delacroix moare. Alergic la modernizare, Baudelaire nu-şi mai găseşte locul în Parisul strălucitor, redesenat de Haussmann, aşa că se exilează în Belgia. Nadar transformă fotografia în artă şi e sursa de inspiraţie a primelor romane ale lui Jules Verne... Curând, Napoleon al III-lea este înfrânt de Prusia şi cade prizonier. Hugo se întoarce în Franţa şi, împreună cu Sand, Gautier şi Dumas, va asista, în fine, la triumful Republicii şi al Libertăţii.

Redactor: Adriana Vulpe

(Reluare)
 
Dr. ing. cosmonaut Dumitru-Dorin Prunariu: „Îmi doream din toată inima ca după atâția ani de pregătire să ajung să gust cosmosul și să îmi admir planeta natală de acolo de sus, de la câteva sute de kilometri.

Este membru de onoare al Academiei Române și al altor academii internaționale, a fost decorat cu cele mai înalte ordine ale României, este Doctor ...

TVR Cultural transmite în direct concertul simfonic „Carmina Burana”, ce deschide Festivalul Internațional „Vacanțe Muzicale la Piatra Neamţ”

Concertul susţinut de Orchestra simfonică și Capela Corală Academică „Doina” ale Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău poate ...

MATEMATICIANUL VASILE BRÎNZĂNESCU ÎN

Cea de-a treia ediţie a sezonului 5 al "Dialogurilor Academice" vă dă întâlnire la TVR Cultural, duminică, 06 iulie 2025, ora 13:00, cu ...

 

#TVRcultural