loader
Foto

Galerie foto

1946: Vot furat, țară pierdută!

1946 este anul în care, în urma unor alegeri falsificate grosolan, regimul comunist era instaurat în România. Despre rezultatul acestor alegeri anticipate, dar și despre desființarea monarhiei și transformarea României într-o țară satelit a Uniunii Sovietice vom dezbate duminică, 25 mai, de la ora 17.00, în emisiunea „Omul și timpul”, la TVR Cultural.

 

La nivel internațional, anul 1946 a fost unul de bilanț al pierderilor celui de-al Doilea Război Mondial, dar și începutul schimbărilor fundamentale în plan politic și militar, care vor marca istoria mondială timp de 50 de ani.

(w882) Capturi di

În România, guvernul interimar al lui Petru Groza fusese recunoscut doar de Uniunea Sovietică, iar Marea Britanie și Statele Unite ale Americii au refuzat să ducă tratative cu un guvern impus și nu ales prin vot liber. Altfel spus, dacă guvernul României postbelice era rezultatul unui scrutin legal, Londra și Washington-ul urmau să îl recunoască fără rețineri. Ceea ce au și făcut. Se pare că nici englezii și nici americanii nu învățaseră nimic din trecutul apropiat, dacă luăm în calcul faptul că însuși Hitler ajunsese la putere în 1934 în urma unor alegeri democratice.

(w882) Capturi di

Așadar, pe 19 noiembrie 1946, România vota. Rezultatul: Partidul Comunist a fost ales cu aproape 78% din voturi. Privit din perspectiva istorică, anul 1946 este la fel de important pentru istoria noastră recentă ca și 1940, anul marilor pierderi teritoriale.

(w882) Capturi di

În plan internațional, în 1946 începea, practic, Războiul Rece, iar dincolo de Cortina de Fier, la Zürich, Winston Churchill vorbea despre înființarea Statelor Unite ale Europei.

(w882) Capturi di

Despre legitimarea regimului comunist în România prin alegeri aparent democratice, despre voturi furate și procente inversate, despre arestări abuzive și detenție politică, dar și despre noua ordine mondială impusă de declanșarea Războiului Rece, vom vorbi în continuare cu istoricul Ioan Scurtu.

Omul și timpul, duminică, 25 mai, ora 17.00

Invitat: istoricul Ioan Scurtu

Moderator: Rafael Udriște

Producător: Ruxandra Țuchel

4:12 Opera

* Gala Opera Fantastica

*Concert caritabil pentru copiii cu autism

*Dirijor Cristian Mandeal

Interpretează Orchestra Filarmonicii de Stat "Transilvania" din Cluj-Napoca.

Producător: Liana Goţa

(Reluare)

18:00 Henri Rousseau-apariţia artei moderne

Documentar * Henri Rousseau-apariţia artei moderne (Le Douanier Rousseau ou l’éclosion moderne, Franţa, 2016)

Regia: Nicolas Autheman

Henri Rousseau a început să picteze la Paris după 1880, la vârsta de 40 de ani; până atunci fusese vameş. A fost un autodidact, prieten cu poetul Apollinaire şi cu pictorii Robert Delaunay şi Pablo Picasso-care i-au recunoscut geniul artistic. Cu toate acestea, în timpul vieţii nu cunoaşte gloria. El îi opune impresionismului arta naivă; dar creaţia sa va depăşi cu mult granițele artei naive, stilul său fiind caracterizat prin originalitate, modernism, fantezie şi visare va avea o influenţă decisivă asupra artei moderne.

Redactor: Gabriela Onea

 
,„Portret de excelență”, cu prof. univ. dr. ing. Doina Banciu

Este președintele Academiei Oamenilor de Știință din România și continuu preocupată de domeniul transformării bibliotecilor în hub-uri de ...

Concertul de Gală de la Opera Garnier din Paris se vede la TVR 1

Filarmonica din Viena, sub bagheta lui Yannick Nézet-Séguin, a concertat la Opera Garnier din Paris, celebrând cea de-a 150-a aniversare a ...

Gală de operă, în direct la TVR Cultural

Gală de operă, în direct la TVR Cultural

publicat: miercuri, 09 iulie 2025

Opera Națională Română Iași şi Orchestra Operei Naţionale Române Iaşi ne invită să petrecem o seară de vară în compania operei, în ultima zi a ...

 

#TVRcultural