loader
Foto

Acces gratuit pentru public în primele etape ale Concursului Internațional „George Enescu”

Melomanii vor putea participa gratuit la etapele eliminatorii și semnifinalele competițiilor din cadrul Concursului Internațional „George Enescu”, care are loc la București între 31 august și 27 septembrie.

 

(w500)

Primele două etape ale fiecărei secțiuni vor avea loc la Universitatea Națională de Muzică din București (strada Știrbei Vodă, nr. 33), în timp ce semifinalele și finalele sunt programate la Ateneul Român.

Fiecare secțiune a concursului va avea două etape eliminatorii, semifinala și finala, iar organizatorii concursului vor oferi acces gratuit la etapele eliminatorii și semifinalele competiției, nefiind necesară o rezervare prealabilă.

Citiți și: Concursul „Enescu”: Simon Trpčeski, unul dintre cei mai valoroși pianiști ai lumii, recital de excepție, în 21 septembrie

La ediția din 2024, s-a înregistrat un număr record de înscrieri - 555 de tineri din 27 de țări au aplicat pentru cele trei secțiuni ale concursului, dintre care au fost selectați 149, pentru prima etapă. Găsiți aici lista completă cu cei 149 de tineri muzicieni.

Din 1 septembrie, concursul la violoncel

Concursul debutează cu Secțiunea Violoncel, la care vor participa, în prima etapă, 49 de concurenți din 16 țări precum Coreea de Sud, China, Statele Unite ale Americii, România, Taiwan, Rusia, Germania, Franța, Canada, Luxemburg, Austria, Italia, Spania, Japonia, Suedia, Slovenia, precum și Hong Kong.

Prima etapă a concursului se va desfășura între 1 și 3 septembrie, cea de a doua etapă, în 5 și 6 septembrie, semifinala va avea loc în 8 septembrie, iar finala în 10 septembrie.

Evoluțiile participanților vor fi analizate de către un juriu internațional, format din mari muzicieni de calibru, precum David Geringas (președinte al juriului), Leonid Gorokhov, Meehae Ryo, Valentin Răduțiu, Marin Cazacu, Enrico Dindo și Arto Noras, cărora li se vor alătura, pentru semifinală și finală, managerii internaționali Charlotte Lee și Raimund Trenkler.

(w882) Candidați

Candidații la Secțiunea Violoncel. Sursă: Concursul Internațional „George Enescu”

Din 7 septembrie, concursul la vioară

Concursul Internațional „George Enescu” va continua, din 7 septembrie, cu Secțiunea Vioară. Pentru această secțiune au fost selectați 50 de concurenți din 18 țări: Coreea de Sud, China, Statele Unite ale Americii, Taiwan, Rusia, Germania, Franța, Africa de Sud, Polonia, Ucraina, Canada, Austria, Italia, Belgia, Japonia, Suedia, Slovenia și Elveția.

Prima etapă a concursului se va desfășura între 7 și 9 septembrie, cea de a doua etapă va avea loc în 11 și 12 septembrie, semifinala în 14 septembrie, iar finala este programată pentru data de 16 septembrie.

Juriul Secțiunii Vioară este format din marii artiști Dmitry Sitkovetsky (președinte al juriului), Mihaela Martin, Liviu Prunaru, Silvia Marcovici, Shlomo Mintz, Boris Garlitsky, David Halen, cărora li se alătură, pentru finală, managerii internaționali Doug Sheldon și Didier de Cottignies.

(w882) Candidați

Candidații la Secțiunea Vioară. Sursă: Concursul Internațional „George Enescu”

Din 13 septembrie, concursul la pian

Concursul la pian debutează la București în 13 septembrie. Cei 50 de concurenți care au fost selectați pentru prima etapă a concursului au vârste cuprinse între 15 și 35 de ani și provin din Coreea de Sud, China, Statele Unite ale Americii, România, Rusia, Germania, Olanda, Marea Britanie, Albania, Polonia, Japonia, Georgia, Slovenia și Hong Kong.

Prima etapă a concursului de pian se va desfășura între 13 și 15 septembrie, cea de a doua etapă va fi în 17 și 18 septembrie, semifinala va avea loc în 20 septembrie, iar finala este programată pentru 22 septembrie.

Juriul acestei secțiuni este format din mari pianiști de renume internațional, precum Lilya Zilberstein (președinta juriului), Dana Borșan, Andrei Pisarev, Vovka Ashkenazy, Luiza Borac, Alexander Shtarkman, Sina Kloke, cărora li se vor alătura, pentru semifinală și finală, managerul Martin Campbell-White și pianistul Simon Trpčeski.

Citiți și: Melomanii pot cumpăra bilete la Concursul Internațional „George Enescu” 2024. Maestrul Cristian Măcelaru propune șase recitaluri și cinci concerte simfonice

(w882) Candidați

Candidații la Secțiunea Pian. Sursă: Concursul Internațional „George Enescu”

Cea de a XIX-a ediție a Concursului Internațional „George Enescu” are loc la București, între 31 august și 27 septembrie. Organizat o dată la doi ani, comeptiția se desfășoară sub înaltul patronaj al președintelui României și este finanțat de Guvernul României, prin Ministerul Culturii.

Pentru finalele concursurilor, biletele pot fi achiziționate de pe site-ul Eventim, dar și din Librăriile Cărturești, Librăriile Humanitas, magazinele Carrefour și Good2Go. La ediția din acest an a Concursului Internațional George Enescu, se pot achiziționa atât bilete individuale, pentru fiecare concert în parte, cât și 3 tipuri de abonamente, prețurile pornind de la 60 de lei.

Studenții, elevii și profesorii școlilor și universităților de muzică din toată țara beneficiază de acces gratuit în baza legitimației școlare și de serviciu, în limita locurilor disponibile. Și persoanele cu dizabilități, împreună cu însoțitorii lor, beneficiază de acces gratuit în limita locurilor disponibile.

11:30 ULTIMA ORĂ

Teatru TV *

4 decembrie 1979

Producție proprie TNTv

Autor: Mihail Sebastian
Adaptare: Timotei Ursu
Regie: Timotei Ursu
Dramă

O eroare de tipografie la un cunoscut ziar dă naștere unor situații dintre cele mai interesante: un mare afacerist, Bucșan interpretează în mod eronat un articol dedicat lui Alexandru cel Mare pe care un mare istoric intenționa să îl publice într-o revistă de specialitate. Încurcăturile se țin lanț, iar la final puterea financiară a lui Bucșan pare să rezolve situația.

Distribuție:

Ioana Pavelescu-Magda Miu
Alexandru Repan-Alexandru Andronic
Mircea Albulescu-Bucșan
Cornel Vulpe-Borcea
Matei Alexandru-Ștefănescu
Constantin Guriță-Brănescu
George Ulmeni-Voicu
Ion Gh. Arcudeanu-Pompilian
Ovidiu Schumacher-Hubert
Mihai Marta-Agopian
Mara Costea-Domnișoara Weber
Eugenia Bosânceanu-Ana
Nicolae Ifrim-Niță
Zoe Bălan-fata cu cafele
Rodica Mandache-Gabi Brăulescu

Echipa artistică:

decoruri: Vasile Rotaru, Ruxandra Bârsan; costume: Tania Leu; director de imagine: Bogdan Movileanu; regia de montaj: Bergi Diradurian; redactor: Ioana Prodan

Echipa tehnică:

șef de producție: Nicolae Stănilă; asistența tehnică: ing. Anca Pascu, Elena Dinu, Ion Anghel; lumini: Victor Rădulescu, Dorin Leoveanu; montaj electronic: Atena Politis, Dan Muscalu; machiaj: Georgeta Radu; sunet: Ioan Dinuță, Dinu Rădulescu, Nicolae Sabie; ilstrația muzicală: Ileana Popovici; regia de studio: Nicolae Rădulescu; asistent regie: George Ulmeni; imagine: Gelu Crăciunescu, Adrian Valentir, Aristică Popa, Radu Ioanid, Octavian Trandaburu

Producător: Ruxandra Ţuchel

(Reluare)

13:35 #Creativ

*George Bodocan, pictor

O emisiune dedicată tinerilor deştepţi, activi şi pasionaţi de ceea ce fac, care dintr-un motiv sau altul, nu sunt cunoscuţi de publicul larg.

Sunt profesionişti în domeniile alese, dar au pasiuni puternice şi în afara lor. Sunt oameni complecşi, sinceri şi direcţi în exprimare. Este vorba despre o generaţie autentică şi merită prezentată autentic.

#creativ este o combinaţie între emisiunea tv şi vlogging-ul, fiind filmată, pe lângă camerele profesioniste, cu telefonul şi o cameră GoPro, în mai multe locuri reprezentative pentru invitaţi. Tonul este unul relaxat, colocvial, se râde mult şi se spune adevărul.

La finalul fiecărei ediţii, gazda emisiunii, Claudia Spătărescu Picard, află de la fiecare invitat în parte ce sfat le-ar da tinerilor dornici să facă meseria lor.

Producători: Ana-Maria Pleşcan şi Claudia Spătărescu Picard

Realizator: Claudia Spătărescu Picard​

 
„Portret de excelență”, cu prof. univ. dr. ing. DOINA BANCIU: „Cultura se îmbină foarte bine cu tehnologia și cu noua societate”

Cariera didactică şi ştiinţifică, precum și contribuția domniei sale la dezvoltarea domeniului de informare şi documentare, la informatizarea ...

Medicul cardiolog DRAGOŞ VINEREANU, invitatul academicianului MIRCEA DUMITRU la

Duminică, 11 mai 2025, ora 13:00, TVR Cultural şi Academia Română vă invită la "Dialoguri Academice" cu medicul primar cardiolog DRAGOŞ VINEREANU ...

Remix: Victor Panfilov și „We are the Underground”

Doru Ionescu vă invită să urmăriți duminică, 4 mai, pe TVR Cultural, de la ora 23:00 o ediție Remix cu Victor Panfilov (un maestru al sunetului) ...

 

#TVRcultural