loader
Foto

„Adevăr și curaj”: Părintele Damaschin Grigoriatul de la Muntele Athos, în dialog cu Rafael Udriște

Sâmbătă, 9 decembrie, de la ora 13.30, TVR Cultural a difuzat dialogul dintre Rafael Udriște și părintele Damaschin Grigoriatul de la mănăstirea Grigoriu (Sf. Munte Athos), în emisiunea "Adevăr şi Curaj".

 

Adevăr şi curaj

Părintele Damaschin este ucenic al părintelui stareț Gheorghe Kapsanis († 8 iunie 2014), fost profesor de teologie la Universitatea din Atena, care a păstorit obștea Mănăstirii Grigoriu, precum și un pionier în misiunile ortodoxe în țările din Africa.

(w882)

Părintele Damaschin este unul dintre puținii părinții din Muntele Athos care cunoaște limba română si a tradus viețile sfinților români în limba greacă. A vizitat de câteva ori România, prima oară, în 1984, când a stat două luni, a cercetat peste cincizeci de mănăstiri şi i-a cunoscut pe unii dintre importanții duhovnici și teologi români, Paisie Olaru, Ioanichie Bălan, Ilie Cleopa şi Dumitru Stăniloae. A învăţat singur limba română, traducând mai apoi în greacă „Patericul românesc” precum și cărţi ale Părinţilor Cleopa Ilie, Paisie Olaru, Arsenie Boca, Dometie Manolache, Arsenie Papacioc, Iachint Unciuleac, Petroniu Tănase și Sfântul Ioan Iacob Hozevitul. În anul 1977 a fost unul dintre monahii greci care i-au însoţit pe părintele Cleopa și pe părintele Ioanichie de la mănăstirea Sihăstria în pelerinajul lor din Sfântul Munte Athos.

(w882)

Părintele Damaschin este cunoscut şi pentru misiunea ortodoxă în Africa pe care o desfășoară începând cu 1990. Vrednic urmaș al Cuviosului Cosma Grigoriatul (1942-1989), noul apostol al Zairului, Părintele Damaschin este cu greu de găsit la Mănăstirea Grigoriu, fiindcă în cea mai mare parte a anului el trăiește în Congo, Burundi, Brazzaville sau Rwanda unde de mai bine de treizeci de ani face o impresionantă misiune ortodoxă apostolică, luptă cu practicile vrăjitoreşti locale făcând o cateheză susţinută, traducând totodată cărţi duhovniceşti şi de cult din greacă în swahili, ridică biserici, baptiserii, şcoli sau spitale, botează mii de localnici, cercetează pe cei din închisori, pe bolnavi şi săraci.

(w882)

Părintele misionar Damaschin este invitatul lui Rafael Udriște la “Adevăr și curaj”. Un interviu în exclusivitate la TVR Cultural despre credință, dragostea de Dumnezeu si jertfa de sine.

(w882)

(w882)

(w882)

Urmăriți ediția mai jos:

<div class="video-container">

<iframe width="817" height="460" src="https://www.youtube-nocookie.com/embed/CpKuOqO_oaU?si=j4-WBziDIwZSjCdw" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe></div>

13:30 Romănia literară TV (R)

Producător: Bianca Sărăţeanu

din 27 aprilie//

(Reluare)

14:30 Cultura Minoritatilor

*Kultikon-maghiară Premieră

* Adunările naţionale secuieşti de la Lutiţa partea I

Redactor: Daczó Katalin

Producător: Kacsó Edith

 
Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Sâmbătă, 4 mai, de la ora 16:00, la TVR Cultural, vă invităm la o nouă ediție "Portret de Excelenţă".

„Glasul lunii”, o aventură în căutarea femeii perfecte din imaginația lui Fellini, în 6 mai, la TVR Cultural

„Glasul lunii”, al lui Federico Fellini, „Afacerea Est”, în regia lui Igor Cobileanski, și „Trauma”, în regia lui Paul Schrader, premiat cu ...

 

#TVRcultural