În a doua zi de Crăciun, TVR Cultural vă propune o întâlnire-eveniment cu una dintre cele mai renumite cântărețe de operă din lume – soprana Angela Gheorghiu (joi, 26 decembrie, ora 13:35).
Numele Angelei Gheorghiu nu are nevoie de prezentare. Cunoscută și apreciată pe cele mai mari scene lirice, invitata jurnalistei Ana-Maria Onisei la „Interviurile-eveniment TVR Cultural”, în a doua zi de Crăciun, de la ora 13:35, se numără printre cei cinci artiști de top ai lumii. Spectacolele sale, adevărate regaluri artistice, au deschis ușile celor mai exclusiviste teatre lirice. Considerată „cea mai fermecătoare și talentată stea de operă din lume” de către New York Sun, Angela Gheorghiu a strălucit încă de la debutul său internațional în 1992 la Royal Opera House, Covent Garden în rolul Mimì din „La bohème” și mai târziu, în același an, la Opera de Stat din Viena, ca Adina în „L'elisir d'amore”, și la Metropolitan Opera.
La Royal Opera House a cântat pentru prima dată mult aclamata Violetta din „La Traviata”, când, pentru singura dată în istoria televiziunii și a operei, BBC și-a eliberat programul pentru a transmite spectacolul în direct.
„Oamenii așteaptă întotdeauna maximul. De fapt, de la mine așteptau întotdeauna să fiu cum eram pe video sau în discografie. De aceea nu am vrut vreodată să am vreo mică scăpare sau să dezamăgesc cu ceva. Ceea ce trăiești pe scenă necesită un studiu enorm. Trebuie studiat până la ultimul detaliu”, spune Angela Gheorghiu în interviul acordat pentru TVR Cultural.
În februarie 2022, Angela Gheorghiu a sărbătorit 30 de ani de carieră la Royal Opera House, interpretând aclamatul rol principal din Tosca. „Diva absolută”, „Vocea secolului”, „De o inteligență dramatică și muzicală profundă” sunt doar câteva dintre caracterizările pe care marea artistă le-a primit din partea presei de specialitate. Revenită pe scena bucureșteană, după aproape un deceniu, soprana Angela Gheorghiu ne deschide într-un dialog cald și sincer, culisele fabuloasei sale cariere. Și ne poartă undeva pe linia fină dintre strălucire, performanță și prețul ei. Cu sinceritatea care o caracterizează, artista se deschide publicului care îi provoacă cele mai mari emoții: cel de acasă.
„Am avut o copilărie extraordinară. Îmi aduc aminte că plecarea mea a fost foarte timpurie, la paisprezece ani. Părinții voiau din toată inima ca eu să plec la București, și toată lumea m-a îndemnat și făcea orice ca să îmi fac studiile. Dar atunci când pleci la pasiprezece ani, e foarte greu. Și îmi plăteau cantina, căminul și orele de canto, bineînțeles. Pentru că făceam ore private, la școală făceam cât făceam, dar trebuia să intru la Conservator. La treapta a doua era un singur loc, deci trebuia să-l iau. Și la Conservator erau cinci locuri, și vreo sută de candidați. Nu mi-a trecut prin minte o secundă că nu voi reuși!”, spune Angela Gheorghiu.
Ana Maria Onisei: Ce faceți cu oamenii lipsiți de caracter?
Angela Gheorghiu: Pe parcusul vieții, fie profesional sau personal, nu prea am vrut să văd. Am refuzat să văd. Am refuzat să citesc critici. Nu am citit, din ’96 nu am mai citit un rând, nu vreau să știu! Pentru că m-ar putea influența și binele și răul. Dar nu îmi place să fiu ignorantă. Ceea ce înseamnă că ascult tot ceea ce s-a întâmplat până la mine. Oricine a cântat rolul meu, vreau să îl văd, dacă există o posibilitate, sau să îl aud. Iar pentru caractere, în marea majoritate a cazurilor, chiar dacă am observat un pic, am refuzat să mă încarc. În perioada carierei mele, din fericire, am avut parte doar de prietenie, de zâmbete. Dacă au fost unul, doi într-o masă de sute de persoane... Și, culmea, bărbați!
Cum se rămâne în vârf timp de mai bine de treizeci de ani. Trebuie și stomac de oțel?
Trebuie și asta. Apoi, trebuie să găsești momente în care să iei o pauză. Simt nevoia, și corpul meu, și mintea mea, și sufletul meu o simt, pentru că este un consum extraordinar. Să vă dau doar un exemplu. Am făcut Madama Butterfly, înregistrarea cu Antonio Pappano și Jonas [Kaufmann n.red] la Roma. Și tenorul are puțin... Maestrul Puccini a compus în Actul II numai pentru Cio-Cio San, deci întregsitrarea este lungă și după două săptămâni, după fiecare înregistrare, după trei ore de cântat full voice absolut în fiecare zi, plângeam, era un consum foarte, foarte mare, o emoție extraordinară.
Apreciata soprană Angela Gheorghiu se numără printre puținii artiști lirici cu numeroase înregistrări pentru EMI Classics/Warner Classics, Decca și Deutsche Grammophon. A primit numeroase distincții artistice internaționale, printre care La Médaille Vermeille de la Ville de Paris, premiile de Chevalier și Officier de l'Ordre des Arts et des Lettres, decorația Nihil Sine Deo din partea Regelui Mihai I al României, Premiul Cultural European pentru Muzică, Premiul Victoire d'Honneur, mai multe premii Gramophone și de două ori premiul de „Artistă feminină a anului” la Classical BRIT Awards.
Interviu-eveniment TVR Cultural - Angela Gheorghiu
Realizator: Ana Maria Onisei
Producător: Bianca Sărăţeanu
Directori de imagine: Dinu Mărgărint | Dan Gheorghe
Editor de imagine: Robert Voiculescu
Asistent imagine: George Dincă
Sunet: Valentin Putineanu