loader
Foto

Galerie foto

De la beznă la lumina Învierii. „Apostolul Bologa”, în 14 februarie, la TVR Cultural. Dominic Dembinski: Este o tragedie cu un sfârșit foarte liric | VIDEO

Miercuri, 14 februarie, de la ora 22.00, TVR Cultural i-a invitat pe telespectatori să urmărească „Apostolul Bologa” (2018), o adaptare a romanului „Pădurea spânzuraților”, semnată de Dominic Dembinski. „Apostolul Bologa” este difuzat și la  TVR Internațional și TVR 3 duminică, 18 februarie .

 

Filmul de televiziune „Apostolul Bologa” este o adaptare liberă a romanului „Pădurea spânzuraților”, scris de Liviu Rebreanu. Scenariul este semnat de Dominic Dembinski și îl urmărește pe Apostol Bologa după momentul spânzurării, în trecerea lui spre lumina Învierii. Pedepsit pentru că a refuzat să lupte împotriva românilor, în timpul Primului Război Mondial, eroul este condamnat la moarte prin spânzurare de către autoritățile austro-ungare.

Dembinski a imaginat călătoria spirituală a lui Bologa, documentându-se cu ajutorul unor psihologi, medici și martori ai morții clinice. Eroul își revede momente din viața pământească, în ordinea aleatoare a memoriei subiective. Totul – decoruri, costume, imagine, muzică – este construit în jurul acestui concept”, notează Aarc.ro.

Din distribuție fac parte: Mihai Stănescu – Apostolul Bologa, Alexandru Repan - Iosif Bologa, Răzvan Vasilescu – Karg, Cristi Iacob – Klapka, Demeter Andras – Varga, Adrian Titieni – Boteanu, Ion Haiduc – Vidor, Marius Bodochi – Pretorul, Bogdan Nechifor – Cervenko, Mihai Bica – Gross, Andreea Vasile - Ilona, Meda Victor - Marta, Andrada Fuscaș - Maria Bologa, Mircea Postelnicu - Svoboda, George Constantinescu - Preotul militar, Albert Demeter - Apostol Bologa copil.

Potrivit sinopsisului, „dintr-un spațiu paradisiac, văzut ca o cameră-casă ruinată, în jurul unei spânzurători înflorite ca un cireș japonez de primăvară, Apostol Bologa ne povestește drumul său de la beznă la lumina învierii”.

Filmul a fost realizat în cadrul aniversării Centenarului Marii Uniri și a primit Premiul UNITER pentru „cel mai bun spectacol TV al anului 2018”.

***

Pentru mine, este un proiect foarte important, s-ar putea să fie cel mai greu și de filmat și gândit și de conceptualizat, mai ales că vine în siajul unui roman extraordinar al lui Liviu Rebreanu, și după filmul-capodoperă al lui Liviu Ciulei, premiat la Cannes în 1965.

Am descoperit în el (în Rebreanu, n.r.) un mistic, un om care l-a iubit pe Dostoievski, pe Cehov, pe Strindber. „Apostolul Bologa” - așa i-am dat titlul filmului - este un „Imitatio christi”.

Apostolul Bologa, acest tânăr ostaș care dezertează, își revede filmul vieții după moarte și filmul se bazează pe acest concept al sufletului călător către vămile înalte. El își înțelege sensul vieții și, deși pierde viața pământească, o cucerește pe cea de dincolo.

din acest punct de vedere, filmul vine cu un optimism, e o tragedie care are un sfârșit foarte liric și, dacă vreți, romantic, desuet pentru epoca noastră, de a mai crede că există o viață imaterială, o viață dincolo, în care avem posibilitatea să ne mântuim, explica regizorul Dominic Dembinski, în cadrul emisiunii „Arte, Carte şi Capricii”, la TVR 3.

17:30 Zile de poveste

Documentar *(Quand l’histoire fait dates, Franţa, 2020)

Regia: Denis van Waerebeke, Lucie Caries, Benoît Laborde, Thomas Sipp

Istoria omenirii prinde viaţă sub ochii noştri, ca şi cum am fi într-o maşină a timpului, şi ne oprim la câteva date care i-au schimbat cursul.

Episodul 4: 1431: Prăbuşirea imperiului Khmer

Redactor: Ştefan Asavei

18:00 Expediţie pe Spitzbergen

(Expédition au Spitzberg, Franţa-Germania, 2009)

Realizator: Lutz Neumann

Plimbare prin magnificele fiorduri ale insulei Spitzbergen, în plină iarnă arctică. În Arctica, de la sfârşitul lunii septembrie, locuitorii de pe insula Spitzbergen-în principal studenţi şi cercetători-se pregătesc să înfrunte o iarnă aspră şi lungă.

Redactor: Gabriela Onea

 
Uneltiri, iubiri şi uzurpări, într-un spectacol unicat la TVR Cultural:

TVR Cultural readuce la rampă după 45 de ani drama istorică a regizorului Mihai Dimiu, pusă în scenă în 1980, de Teatrul Ion Creangă din ...

Redescoperiți ”Legendele Olimpului”, la TVR Cultural

Poveşti de dragoste nemuritoare, lupte pentru putere, trădări, despărţiri dramatice, răzbunări cumplite, metamorfoze... forţa poetică a ...

Biologul și exploratorul Alexandru Stermin: Totul în viață este un fel de negociere despre frici | VIDEO

„În final, eu am înțeles că totul este despre frică, viața este despre frică”, a explicat biologul și exploratorul Alexandru Stermin, într-un ...

 

#TVRcultural