loader
Foto

@rte și fapte cu Ana Rubeli, despre protejarea patrimoniului

Inițiatoarea proiectului „Aici a stat”, Ana Rubeli, își propune să ”crească conștiința colectivă asupra valorii patrimoniului prin dialog cultural și prin cercetarea istoriei clădirilor de patrimoniu și a personalităților care le-au locuit.”

 

Pasionată de istorie și matematică, Ana Rubeli a făcut carieră în actuariat și s-a dedicat apoi promovării și salvării patrimoniului, dar și a istoriei din spatele clădirilor.

Patrimoniul înseamnă artă, identitate, o marcă de tradiție, dar şi o alertă a prezentului. Este misiunea pe care Ana Rubeli și-a asumat-o prin asociația „Aici a stat”. ONG-ul ei recuperează biografii ale trecutului, cele care au dat cândva identitate și valoare culturală unui loc, și le reintegrează în galeria patrimoniului mobil național. Nu este o simplă călătorie prin artă, ci și un semnal de prezervare a unui trecut condamnat la dispariție. Este un exemplu de bune practici comunitare, de care cultura are nevoie urgentă.

Sâmbătă, 24 august, ora 22, TVR Cultural ne-a propus să revedem dialogul cu Ana Rubeli realizat de Cristi I. Popescu, la @rte și fapte.

Promovarea clădirilor istorice, a zonelor istorice care au o poveste, dar și a personalităților care și-au legat destinul de ele sunt toate parte din misiunea Anei Rubeli:

”Fiecare casă ne spune o poveste și despre proprietar: de ce a ales anumite ornamente, de ce a ales o anumită formă. Spre exemplu, Casa Pian din Cotroceni are acea formă de pian pentru că adăpostea o pianistă. Ei bine, la fel, fiecare casă are mici elemente, markere ale proprietarilor săi.”

 

11:00 Actul 0, scenă deschisă

Producător: Ruxandra Ţuchel

(Reluare)

11:30 ULTIMA ORĂ

Teatru TV *

4 decembrie 1979

Producție proprie TNTv

Autor: Mihail Sebastian
Adaptare: Timotei Ursu
Regie: Timotei Ursu
Dramă

O eroare de tipografie la un cunoscut ziar dă naștere unor situații dintre cele mai interesante: un mare afacerist, Bucșan interpretează în mod eronat un articol dedicat lui Alexandru cel Mare pe care un mare istoric intenționa să îl publice într-o revistă de specialitate. Încurcăturile se țin lanț, iar la final puterea financiară a lui Bucșan pare să rezolve situația.

Distribuție:

Ioana Pavelescu-Magda Miu
Alexandru Repan-Alexandru Andronic
Mircea Albulescu-Bucșan
Cornel Vulpe-Borcea
Matei Alexandru-Ștefănescu
Constantin Guriță-Brănescu
George Ulmeni-Voicu
Ion Gh. Arcudeanu-Pompilian
Ovidiu Schumacher-Hubert
Mihai Marta-Agopian
Mara Costea-Domnișoara Weber
Eugenia Bosânceanu-Ana
Nicolae Ifrim-Niță
Zoe Bălan-fata cu cafele
Rodica Mandache-Gabi Brăulescu

Echipa artistică:

decoruri: Vasile Rotaru, Ruxandra Bârsan; costume: Tania Leu; director de imagine: Bogdan Movileanu; regia de montaj: Bergi Diradurian; redactor: Ioana Prodan

Echipa tehnică:

șef de producție: Nicolae Stănilă; asistența tehnică: ing. Anca Pascu, Elena Dinu, Ion Anghel; lumini: Victor Rădulescu, Dorin Leoveanu; montaj electronic: Atena Politis, Dan Muscalu; machiaj: Georgeta Radu; sunet: Ioan Dinuță, Dinu Rădulescu, Nicolae Sabie; ilstrația muzicală: Ileana Popovici; regia de studio: Nicolae Rădulescu; asistent regie: George Ulmeni; imagine: Gelu Crăciunescu, Adrian Valentir, Aristică Popa, Radu Ioanid, Octavian Trandaburu

Producător: Ruxandra Ţuchel

(Reluare)
 
„Portret de excelență”, cu prof. univ. dr. ing. DOINA BANCIU: „Cultura se îmbină foarte bine cu tehnologia și cu noua societate”

Cariera didactică şi ştiinţifică, precum și contribuția domniei sale la dezvoltarea domeniului de informare şi documentare, la informatizarea ...

Medicul cardiolog DRAGOŞ VINEREANU, invitatul academicianului MIRCEA DUMITRU la

Duminică, 11 mai 2025, ora 13:00, TVR Cultural şi Academia Română vă invită la "Dialoguri Academice" cu medicul primar cardiolog DRAGOŞ VINEREANU ...

Remix: Victor Panfilov și „We are the Underground”

Doru Ionescu vă invită să urmăriți duminică, 4 mai, pe TVR Cultural, de la ora 23:00 o ediție Remix cu Victor Panfilov (un maestru al sunetului) ...

 

#TVRcultural