Inițiatoarea proiectului „Aici a stat”, Ana Rubeli, își propune să ”crească conștiința colectivă asupra valorii patrimoniului prin dialog cultural și prin cercetarea istoriei clădirilor de patrimoniu și a personalităților care le-au locuit.”
Pasionată de istorie și matematică, Ana Rubeli a făcut carieră în actuariat și s-a dedicat apoi promovării și salvării patrimoniului, dar și a istoriei din spatele clădirilor.
Patrimoniul înseamnă artă, identitate, o marcă de tradiție, dar şi o alertă a prezentului. Este misiunea pe care Ana Rubeli și-a asumat-o prin asociația „Aici a stat”. ONG-ul ei recuperează biografii ale trecutului, cele care au dat cândva identitate și valoare culturală unui loc, și le reintegrează în galeria patrimoniului mobil național. Nu este o simplă călătorie prin artă, ci și un semnal de prezervare a unui trecut condamnat la dispariție. Este un exemplu de bune practici comunitare, de care cultura are nevoie urgentă.
Sâmbătă, 24 august, ora 22, TVR Cultural ne-a propus să revedem dialogul cu Ana Rubeli realizat de Cristi I. Popescu, la @rte și fapte.
Promovarea clădirilor istorice, a zonelor istorice care au o poveste, dar și a personalităților care și-au legat destinul de ele sunt toate parte din misiunea Anei Rubeli:
”Fiecare casă ne spune o poveste și despre proprietar: de ce a ales anumite ornamente, de ce a ales o anumită formă. Spre exemplu, Casa Pian din Cotroceni are acea formă de pian pentru că adăpostea o pianistă. Ei bine, la fel, fiecare casă are mici elemente, markere ale proprietarilor săi.”