loader
Foto

Atena, Afrodita, Hermes, Psyche… Seria documentară „Legendele Olimpului” a continuat la TVR Cultural

Noi episoade ale seriei „Legendele Olimpului” („Les grands mythes”, Franţa, 2015), regizată de Sylvain Bergere, s-au difuzat la TVR Cultural în perioada 12-16 februarie, de la ora 20.30. Am descoperit sau redescoperit forţa poetică a miturilor care au traversat veacurile.  

 

Poveşti de dragoste, lupte pentru putere, trădări, crime odioase, despărţiri insuportabile, răzbunări cumplite, metamorfoze... forţa poetică a miturilor a traversat veacurile.

Seria „Legendele Olimpului” „(Les grands mythes”, Franţa, 2015), semnată de Sylvain Bergere, readuce la viaţă aceste legende cu ajutorul unei animaţii special create pentru a folosi iconografia din istoria artei. Această asociere dinamică, punte între modernitate şi istorie, reprezintă o nouă metodă de a descoperi sau redescoperi această zonă din patrimoniul universal.

Inițiator al seriei „Legendele Olimpului” - „Les Grands Mythes”, François Busnel însuși povestește, chiar în comentariul documentarului, cu pasiune și precizie și pe baza celor mai vechi texte, destinele lui Zeus, Tezeu, Afrodita sau Orfeu, aceste mituri a căror forță poetică și amploare universală au alimentat imaginația artiștilor de-a lungul secolelor. În imagini, capodoperele lui Botticelli, Picasso, Goya și Klimt întâlnesc siluete animate, inspirate din vazele Greciei antice - un dispozitiv unic pentru o explorare a mitologiei grecești și a poveștilor ei originale. Seria documentară „Legendele Olimpului” s-a transmis la TVR Cultural de luni până vineri, ora 20.30.

(w882)

Luni, 12 februarie, ora 20.30 - Episodul 10:  Atena – înţelepciunea înarmată

Zeiţă a războiului, Atena era cea mai înţeleaptă şi mai bine ancorată în raţionalitate dintre zeităţi. Ea s-a născut din capul lui Zeus, cu arme şi armură cu tot. A fost protectoare a eroilor, a statului, dar şi a oamenilor, cărora le-a transmis multe invenţii. Atena era și o femeie foarte frumoasă, care atrăgea atenția, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul lui Hefaistos, zeul șchiop. Ea se opune constant marelui ei rival, Poseidon. În disputa dintre ea şi Poseidon legată de împărţirea diverselor regiuni ale Greciei, în urma votului locuitorilor Atticei, Atena câştigă oferindu-le măslinul, care avea să le asigure prosperitatea.

(w882)

O singură dată Atena a simțit invidia față de cineva şi aceea a fost Arahne. Această tânără fată, o expertă în meşteşugul țesutului, s-a lăudat că se învârte mult mai bine decât oricine altcineva – mai bine decât Atena însăși. Iar acest lucru este dificil de acceptat pentru un zeu, chiar și pentru Atena, rezonabilă, de altfel...

Miercuri, 14 februarie, ora 20.30  - Episodul 11:  Afrodita – zeiţa dragostei şi a frumuseţii

(w882)

Născută din spuma mării, Afrodita inspira dragostea romantică şi, în aceeaşi măsură, atracţia fizică. Zeus a măritat-o cu Hefaistos, zeul cel şchiop al focului, dar ea şi-l alege ca iubit pe Ares, zeul războiului.

(w882)

Nimeni nu rezistă acestei zeițe, care stârnește gelozii în Olimp. Într-o zi, zeița discordiei, Eris, a aruncat între Atena, Afrodita și Hera un măr pe care era inscripționat „Către cea mai frumoasă”. Alegerea uneia dintre cele trei zeițe este încredințată unui tânăr cioban, Paris. Decizia acestuia a dus la pornirea un război care a durat 10 ani: faimosul Război Troian.

Joi, 15 februarie, ora 20.30: Episodul 12: Hermes - mesagerul zeilor

Hermes era cel mai tânăr zeu din Olimp. Chiar de mic copil s-a dovedit a fi insolent, hoţ, farsor, mergând până la a-i fura cirezile lui Apollo. Apoi inventează prima liră, pe care i-o va oferi în semn de împăcare.

Zeus îl admira şi i-a încredinţat câteva misiuni: să fie mesagerul zeilor, să vegheze asupra comerţului şi a călătorilor, să călăuzească umbrele celor morţi către meleagurile Infernului...

(w882)

(w882)

Tot Hermes este cel mai bun aliat al tatălui său și îl ajută să pună la cale numeroasele sale aventuri de seducţie. Greu de descifrat, nu știm niciodată dacă intenționează să ne păcălească. În Olimp, e iubit... dar furând obiecte sau practicând diverse trucuri poate și să-i enerveze pe zei...

Vineri, 16 februarie: Episodul 13: Psyche – frumoasa şi bestia

În acest mit care a dăinuit prin veacuri și are multe versiuni, o tânără vestită pentru frumuseţea ei (care, din această cauză), şi-a atras gelozia Afroditei. Tatăl ei, îngrijorat că nu avea niciun peţitor, a consultat-o pe Pythia, oracolul de la Delphi. Răspunsul a fost înfricoşător: trebuie să o lase pe coama unui deal de unde o va lua un monstru, soţul ei.

(w882)

(w882)

Psyche este binevenită într-un castel magnific. Deşi un monstru, soțul ei este calm și tandru. Îi cere doar să nu încerce să-i vadă fața. Bineînțeles, ea va încerca să afle cine este acest străin... până la punctul de a pune în pericol această dragoste ce se înfiripa. În culise, de fapt, chiar zeița Afrodita, geloasă pe frumusețea lui Psyche, trage toate sforile. Pentru Psyche, vor fi multe provocări de îndeplinit și capcane de evitat pentru a-l găsi pe bărbatul pe care îl iubește și a cărui adevărată identitate nu și-o imaginează încă.

4:12 Opera

* Gala Opera Fantastica

*Concert caritabil pentru copiii cu autism

*Dirijor Cristian Mandeal

Interpretează Orchestra Filarmonicii de Stat "Transilvania" din Cluj-Napoca.

Producător: Liana Goţa

(Reluare)

4:48 Legendele Parisului

Documentar *(L'armee des romantiques, Franţa, 2023)

Regia: Amélie Harrault, Dan Franck

O serie inedită care reconstituie-prin animaţie 2D-formidabila scenă artistică a Parisului secolului al XIX-lea. Printre protagonişti: Hugo, Berlioz, Chopin, Delacroix, Courbet, Baudelaire, Balzac sau Dumas...

Ei au zguduit convenţiile cu cuvintele şi penelurile lor şi luptele duse de ei pentru a trezi societatea rezonează şi în lumea contemporană.

Episodul 4: Epoca emancipării: 1855-1871

Exilat în insula Guernesey, Hugo regăseşte gustul pentru scris şi, cu ajutorul lui Juliette Drouet, termină Mizerabilii, în timp ce la Paris tinerii artişti se chinuie să-şi găsească un rost.

Madame Bovary, Florile răului şi Prânzul pe iarbă sunt cenzurate. Delacroix moare. Alergic la modernizare, Baudelaire nu-şi mai găseşte locul în Parisul strălucitor, redesenat de Haussmann, aşa că se exilează în Belgia. Nadar transformă fotografia în artă şi e sursa de inspiraţie a primelor romane ale lui Jules Verne... Curând, Napoleon al III-lea este înfrânt de Prusia şi cade prizonier. Hugo se întoarce în Franţa şi, împreună cu Sand, Gautier şi Dumas, va asista, în fine, la triumful Republicii şi al Libertăţii.

Redactor: Adriana Vulpe

(Reluare)
 
Dr. ing. cosmonaut Dumitru-Dorin Prunariu: „Îmi doream din toată inima ca după atâția ani de pregătire să ajung să gust cosmosul și să îmi admir planeta natală de acolo de sus, de la câteva sute de kilometri.

Este membru de onoare al Academiei Române și al altor academii internaționale, a fost decorat cu cele mai înalte ordine ale României, este Doctor ...

TVR Cultural transmite în direct concertul simfonic „Carmina Burana”, ce deschide Festivalul Internațional „Vacanțe Muzicale la Piatra Neamţ”

Concertul susţinut de Orchestra simfonică și Capela Corală Academică „Doina” ale Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău poate ...

MATEMATICIANUL VASILE BRÎNZĂNESCU ÎN

Cea de-a treia ediţie a sezonului 5 al "Dialogurilor Academice" vă dă întâlnire la TVR Cultural, duminică, 06 iulie 2025, ora 13:00, cu ...

 

#TVRcultural