loader
Foto

„The Glory of the Kirov”: O incursiune în istoria companiei de balet Mariinsky, în 14 mai, la TVR Cultural

În 14 mai, TVR Cultural le-a propus telespectatorilor producția „The Glory of the Kirov” (Marea Britanie, 1995), un colaj cu momente impresionante din istoria companiei de balet Mariinsky, numită în perioada sovietică „Kirov”.

 

Timp de aproape 300 de ani, compania de balet Mariinsky, fondată la Sankt Petersburg în 1740, a redefinit arta baletului, uimind spectatorii cu eleganța interpretării. Balerinii acestei companii au pus în scenă, pentru prima dată, opere celebre, precum „Spărgătorul de nuci”, „Baiadera”, „Raymonda”, „Frumoasa adormită”.

Colajul realizat în 1995 conține extrase din cele mai renumite spectacole de balet ale companiei Mariinsky, selectate după o documentare de cinci ani. Telespectatorii îi vor putea vedea pe Irina Kolpakova și Vladilen Semenov executând pas de deux din „Raymonda”, imagini din 1920 cu Tamara Karsavina, pe Mihail Barîșnikov dansând în 1969 (a reușit să emigreze în Canada în 1974) și fragmente cu Rudolf Nureev, în „Le Corsaire” și „Laurencia”.

Nureev este considerat unul dintre cei mai importanți balerini ai secolului XX. În 1961, jucând la Paris, a refuzat să se întoarcă în Uniunea Sovietică, fugind de agenții sovietici care îl păzeau, strigând că „alege libertatea”. Aici puteți citi mai multe despre viața și cariera balerinului.

După Revoluția Bolșevică din 1917, compania de balet a luat numele lui Serghei Mironovici Kirov, lider sovietic, cel mai probabil asasinat la comanda lui Stalin. Până în 1991, compania de balet a avut mai multe nume, iar, din acel an, a revenit la „Mariinsky”, numită după Maria Aleksandrovna, soția țarului Alexandru al II-lea al Rusiei. Despre istoria companiei de balet puteți citi aici mai multe.

În imagine: Ninel Kurgapkina și Rudolf Nureev, în „Laurencia” (1959).


 

 

 

18:00 Dincolo de porţile palatelor

Documentar * Dincolo de porţile palatelor

(L’Europe en chateaux, Germania-Franţa, 2012)

Realizatori: Gero Von Boehm, Jeremy Jp. Fekete, Julia Zantl

Călătorie poetică prin unele dintre cele mai remarcabile castele şi palate europene, în spatele porţilor închise de obicei turiştilor, pentru a afla particularităţile şi singularităţile istorice, arhitecturale şi culturale, precum şi poveştile captivante ale constructorilor şi locuitorilor lor.

Regii Europei şi-au ales domeniile pentru a-şi construi palatele şi reşedinţele de vară în cele mai frumoase locuri, dar şi cu rol strategic.

Episodul 3: Baden-Württemberg-Germania

Vizităm perla coroanei a regiunii Şvabia Alb-castelul Hohenzollern, palatul baroc Ludwigsburg, dar şi pe cel din apropiere-Monrepos, şi, în cele din urmă, insula Mainau de pe lacul Constanţa.

Redactor: Ştefan Asavei

19:00 FILIPOVENII ŞI CAZACII LUI NEKRASOV

Documentar* FILIPOVENII ŞI CAZACII LUI NEKRASOV

Episoade 1, 2

În încercarea de-a înțelege “de ce este așa cum este”, Ana Preda, autorul documentarului, ne poartă în istoria familiei sale de lipoveni, adică de ortodocși ruși de veche credință, și astfel descoperim identitatea și trecutul comunității de staroveri din România, refugiați oprimați de Imperiul Țarist stabiliți în secolul al XVII-lea în principatele românești. Regizorul parcurge arborele familie sale înspre cele mai adânci rădăcini. Călătoria o ajută să schițeze elementele definitorii ale etniei din care face parte. Pornește de la poveștile de viață ale familiei, trece prin momentele esențiale ale vieții, nașterea, căsătoria, înmormântarea și ajunge la dificila menire a părinților de a păstra și transmite moștenire copiilor, limba maternă, obiceiurile, tradiția, religia. Toate acestea, trăind în armonie cu obiceiurile, limba, tradițiile din țara adoptivă a străbunilor săi.

Oprimați și alungați din patria mamă, staroverii sau ortodocșii de veche credință, au o istorie care se întinde pe mai bine de 3 secole și jumătate. În anul 1653 se consumă primul moment declanșator al rupturii din biserica ortodoxă rusă, după 650 de ani de la creștinarea poporului.

*AUDIENŢĂ GENERALĂ (AG)

Producător: Anca Preda

 
Falsuri, minciuni si propaganda - Anatomia unei lumi în descompunere în dezbatere la „Omul şi timpul” numai la TVR Cultural

Duminică, 15 decembrie, pe TVR Cultural, la ora 17.00, jurnalistul Rafael Udriște împreună cu invitatul său, prof. univ. dr. Gheorghe Onișoru, ...

Irina-Margareta Nistor la ”Portret de excelență”

Irina-Margareta Nistor la ”Portret de excelență”

publicat: vineri, 13 decembrie 2024

Este cunoscut critic de film, membru în diferite jurii cinematografice naţionale şi internaţionale şi are o vocea inconfundabilă. ...

Întâlnire cu jucăriile anilor '80, într-un nou episod

În episodul cu numărul opt al seriei documentare „Deceniul ascuns”, difuzat sâmbătă, 14 decembrie, de la ora 17:00, la TVR Cultural, realizatorul ...

 

#TVRcultural