loader
Foto

„The Glory of the Kirov”: O incursiune în istoria companiei de balet Mariinsky, în 14 mai, la TVR Cultural

În 14 mai, TVR Cultural le-a propus telespectatorilor producția „The Glory of the Kirov” (Marea Britanie, 1995), un colaj cu momente impresionante din istoria companiei de balet Mariinsky, numită în perioada sovietică „Kirov”.

 

Timp de aproape 300 de ani, compania de balet Mariinsky, fondată la Sankt Petersburg în 1740, a redefinit arta baletului, uimind spectatorii cu eleganța interpretării. Balerinii acestei companii au pus în scenă, pentru prima dată, opere celebre, precum „Spărgătorul de nuci”, „Baiadera”, „Raymonda”, „Frumoasa adormită”.

Colajul realizat în 1995 conține extrase din cele mai renumite spectacole de balet ale companiei Mariinsky, selectate după o documentare de cinci ani. Telespectatorii îi vor putea vedea pe Irina Kolpakova și Vladilen Semenov executând pas de deux din „Raymonda”, imagini din 1920 cu Tamara Karsavina, pe Mihail Barîșnikov dansând în 1969 (a reușit să emigreze în Canada în 1974) și fragmente cu Rudolf Nureev, în „Le Corsaire” și „Laurencia”.

Nureev este considerat unul dintre cei mai importanți balerini ai secolului XX. În 1961, jucând la Paris, a refuzat să se întoarcă în Uniunea Sovietică, fugind de agenții sovietici care îl păzeau, strigând că „alege libertatea”. Aici puteți citi mai multe despre viața și cariera balerinului.

După Revoluția Bolșevică din 1917, compania de balet a luat numele lui Serghei Mironovici Kirov, lider sovietic, cel mai probabil asasinat la comanda lui Stalin. Până în 1991, compania de balet a avut mai multe nume, iar, din acel an, a revenit la „Mariinsky”, numită după Maria Aleksandrovna, soția țarului Alexandru al II-lea al Rusiei. Despre istoria companiei de balet puteți citi aici mai multe.

În imagine: Ninel Kurgapkina și Rudolf Nureev, în „Laurencia” (1959).


 

 

 

8:25 Adevar şi curaj (R)

Producător: Rafael Udrişte

Redactor: Diana Ilica

(Reluare)

9:10 Splendorile Italiei (R)

Documentar

(Meraviglie-A Journey in Italy, the Land of Treasures, Italia, 2019)

Sezon 3, Episodul 3

Realizator: Gabriele Cipollitti

Prezentator: Alberto Angela

Călătorie printre comorile Italiei cuprinse în Patrimoniul Mondial, Italia fiind ţara cu cele mai multe situri UNESCO din toată lumea, aflate pe întreg cuprinsul ţării şi datând din toate perioadele istorice, de la neolitic şi antichitatea clasică, trecând prin Evul Mediu şi Renaştere, până la Epoca Iluminismului.

din 25 mai//

(Reluare)
 
Poetul Mihai Firică la ”Portret de excelență”: ”Deschizând o carte este imposibil să nu găsești un fragment care te inspiră”

A studiat literele, istoria, dreptul şi managementul relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri şi stagii de pregătire în jurnalism organizate ...

Valentina Băințan, în dialog cu soprana Chen Reiss, „o voce perfectă Strauss”, la „Podcasturile TVR#Enescu”, în 25 mai

La „Podcasturile TVR#Enescu”, de sâmbătă, 25 mai, Valentina Băințan o are ca invitată pe soprana Chen Reiss, „o voce de o luminozitate și de o ...

Pictorul Vasile Tolan, la „Biografii necesare”: Prin artă, se ajunge la o spiritualizare a materiei

La „Biografii necesare”, artista vizuală Ileana Ploscaru Panait îl are ca invitat pe pictorul Vasile Tolan, membru al Uniunii Artiștilor Plastici ...

 

#TVRcultural