loader
Foto

„The Glory of the Kirov”: O incursiune în istoria companiei de balet Mariinsky, în 14 mai, la TVR Cultural

În 14 mai, TVR Cultural le-a propus telespectatorilor producția „The Glory of the Kirov” (Marea Britanie, 1995), un colaj cu momente impresionante din istoria companiei de balet Mariinsky, numită în perioada sovietică „Kirov”.

 

Timp de aproape 300 de ani, compania de balet Mariinsky, fondată la Sankt Petersburg în 1740, a redefinit arta baletului, uimind spectatorii cu eleganța interpretării. Balerinii acestei companii au pus în scenă, pentru prima dată, opere celebre, precum „Spărgătorul de nuci”, „Baiadera”, „Raymonda”, „Frumoasa adormită”.

Colajul realizat în 1995 conține extrase din cele mai renumite spectacole de balet ale companiei Mariinsky, selectate după o documentare de cinci ani. Telespectatorii îi vor putea vedea pe Irina Kolpakova și Vladilen Semenov executând pas de deux din „Raymonda”, imagini din 1920 cu Tamara Karsavina, pe Mihail Barîșnikov dansând în 1969 (a reușit să emigreze în Canada în 1974) și fragmente cu Rudolf Nureev, în „Le Corsaire” și „Laurencia”.

Nureev este considerat unul dintre cei mai importanți balerini ai secolului XX. În 1961, jucând la Paris, a refuzat să se întoarcă în Uniunea Sovietică, fugind de agenții sovietici care îl păzeau, strigând că „alege libertatea”. Aici puteți citi mai multe despre viața și cariera balerinului.

După Revoluția Bolșevică din 1917, compania de balet a luat numele lui Serghei Mironovici Kirov, lider sovietic, cel mai probabil asasinat la comanda lui Stalin. Până în 1991, compania de balet a avut mai multe nume, iar, din acel an, a revenit la „Mariinsky”, numită după Maria Aleksandrovna, soția țarului Alexandru al II-lea al Rusiei. Despre istoria companiei de balet puteți citi aici mai multe.

În imagine: Ninel Kurgapkina și Rudolf Nureev, în „Laurencia” (1959).


 

 

 

22:00 IUBIREA TÂNĂRULUI GOETHE

Film *(GOETHE-Germania, 2010)

Regia: Philipp Stölzl

Cu: Alexander Fehling, Miriam Stein, Moritz Bleibtreu

Dramă. Germania, 1772-tânărul și înflăcăratul Johann Goethe visează să devină poet şi îşi ratează examenul de absolvire a facultăţii de drept. Drept urmare, tatăl lui îl trimite să-şi facă ucenicia ca funcţionar într-un mic tribunal de provincie, sub supravegherea severului avocat Albert Kestner. Întâlnirea cu Lotte, de care se îndrăgosteşte fulgerător, dă peste cap viaţa lui Johann, dar pătimaşul tânăr nu ştie că fata i-a fost deja promisă lui Kestner de către tatăl ei. Această iubire dramatică și neîmplinită îl va inspira pe poet să scrie faimosul său roman "Suferințele tânărului Werther".

Redactor: Cristina Crăciun

23:45 Momentart (R)

*Filler

Producător: Mimi Necula

(Reluare)
 
Munca etnologului și a antropologului în România, în dezbatere la „Deceniul ascuns”

Seria documentară "Deceniul ascuns-mărturii din România anilor 80'” a ajuns la finalul primului sezon. Sâmbătă, 28 decembrie, de la ora 17:00, la ...

MATEMATICIANUL SORIN DĂSCĂLESCU ESTE INVITATUL LUI MIRCEA DUMITRU LA

Duminică, 29 decembrie, ora 13:00, TVR Cultural şi Academia Română vă invită la un dialog cu algebristul SORIN DĂSCĂLESCU ​şi MIRCEA DUMITRU, ...

ANGELA GHEORGHIU: „Nu îmi place să fiu ignorantă. Ceea ce înseamnă că ascult tot ceea ce s-a întâmplat până la mine!”

În a doua zi de Crăciun, TVR Cultural vă propune o întâlnire-eveniment cu una dintre cele mai renumite cântărețe de operă din lume – soprana ...

 

#TVRcultural