loader
Foto

Galerie foto

„Bărbierul din Sevilla”, cu baritonul Adrian Mărcan în rolul principal, în premieră la TVR Cultural

Pentru iubitorii operei, TVR Cultural a pregătit marţi, 9 aprilie, de la ora 22:00, un spectacol de marcă: „Bărbierul din Sevilla”, de Gioachino Rossini, o apreciată producție a Operei Naţionale Bucureşti, cu un invitat special - tenorul Andrei Fermeșanu, în rolul Contelui Almaviva.

 

„Distribuția spectacolului „Bărbierul din Sevilla”, de Gioachino Rossini, este alcătuită din voci importante ale Operei Naționale București, însă în dantela rossiniană s-a regăsit un invitat: tenorul Andrei Fermeșanu- managerul Operei Naționale Române din Iași - care a interpretat rolul Contelui Almaviva.

Mezzosoprana Mihaela Işpan (Rosina) și baritonul Adrian Mărcan (Figaro) amândoi absolvenți ai școlii de canto a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, au conturat personaje spumoase, cu nuanțe, culori și voci bine conduse pe parcursul spectacolului. (Același lucru - al vocilor bine conduse - este de subliniat pentru întreaga distribuție.)

Tenorul Andrei Fermeșanu (Contele Almaviva) cu șarm, sensibilitate și umor a realizat portretul perfect al “sufletului care trăiește” (Alma Viva) totul la intensitate maximă.

Iar împletirea perfectă în care s-a țesut libretul se datorează dinamicii plină de savoare care continuă cu interpretarea basului Iustinian Zetea (Don Bartolo) care a creat un personaj credibil (și ce bine că libretul nu îi permite să o ia de soție pe Rosina!) Apoi, intrigantul Don Basilio, interpretat cu lejeritate de către basul Marius Boloș ce deschide și mai mult evantaiul partiturii rossiniene lăsându-ne să ne bucurăm și de simpaticul bariton Daniel Filipescu (Fiorello/ Sergentul), de Berta - interpretată de Andreea Bucur, o voce tânără și de perspectivă a Operei Naționale București. Toate vocile pe care le vom asculta, au deja un repertoriu vast pe care îl abordează cu aceeași seriozitate și cu aceeași bucurie pe scenele din țară și de peste hotare.

Un aspect important: dirijorul spectacolului, Ciprian Teodorașcu, nu a avut doar rolul pe care îl cunoaștem foarte bine, ci a fost parte din intrigă! Corul a fost personaj, iar orchestra a fost cea care a dat tonul operei bufe cu cele mai fine, insinuante și jucăușe nuanțe, acest lucru regăsindu-se până la final.

Un spectacol marca Operei Naționale Române, doar la TVR Cultural. Pace e gioia sia con voi!”, a spus Claudia Robu, producătoarea TV a spectacolului.

(w882)

Premiera mondială a operei „Bărbierul din Sevilla, de Gioachino Rossini, a avut loc la 20 februarie 1816, , la Teatro Argentina din Roma, cu titlul „Almaviva, ossia L’inutile precauzione”. Premiera nu a avut succesul dorit însă a doua reprezentație s-a bucurat de aprecieri. Se spune despre compozitorul operei bufe Gioachino Rossini că obișnuia să se așeze la clavecin pentru a acompania el însuși artiștii la repetiții, insistând să se cânte doar ceea ce era scris - fără note în plus sau în minus.

(w882)

Cu un amestec de pasiune, umor și intrigi, „Bărbierul din Sevilla” ne poartă prin universul unei povești de dragoste interzise, care se desfășoară în mijlocul unei piațete aglomerate, lângă casa doctorului Bartolo. Contele Almaviva, îndrăgostit de Rosina, caută să o câștige, în ciuda protecției stricte exercitate de doctorul Bartolo. Actul I aduce în prim-plan serenade romantice, planuri ingenioase și o tensiune palpabilă între personaje. Actul al II-lea intensifică dramatismul și emoția, cu intrigi care se complică și dezvăluiri surprinzătoare, iar totul culminează într-o aventură plină de suspans și răsturnări de situație.

(w882)

8:30 Secretele istoriei-Agatha Christie, regina romanului poliţist (R)

(Secrets d’histoire-Agatha Christie, l’étrange reine du crime, Franţa, 2017)

Realizator: Jean-Louis Remilleux

Prezentator: Stephane Bern

Hercule Poirot şi Miss Marple, eroii romanelor Agathei Christie, sunt celebri în toată lumea. Autoarea lor păstrează încă o aură de mister.

Născută în 1890 într-o familie înstărită, Agatha este un copil precoce şi neînfricat. În 1914, se mărită cu Archibald Christie, un aviator nestatornic, cu care are o fiică. Rănită de infidelitatea soţului ei, ea îşi organizează în 1926 propria dispariţie. Timp de o săptămână, tânăra sciitoare va fi de negăsit.

După divorţ, Agatha Christie va întreprinde nenumărate călătorii, în ţări tot mai îndepărtate, până la decesul ei din 1976.

Redactor: Gabriela Onea

(Reluare)

10:12 Mic dejun cu un campion redifuzare

Agreabilă ca o şuetă şi guralivă ca un talk-show, această întâlnire se petrece întotdeauna într-un bistro cochet, cu vedere la stradă şi neapărat alături de un interlocutor care are o poveste despre propriile bătălii câştigate, dar şi despre propriile înfrângeri care au urmărit un vis. În cei peste şapte ani de difuzare, timp de 16 sezoane, ’’Mic Dejun cu un Campion’’ a prilejuit participarea a aproape 200 de invitaţi în platoul de filmare de la Librăriile Cărtureşti-Café Verona. Ne sunt alături şi prietenii fideli pe pe facebook, peste 30.000 la număr, ce ne încurajează cu mesajele lor.

Producător: Ileana Ploscaru Panait

 
Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

„Și dacă ei vor tăcea, oasele lor vor vorbi”, ediție specială „Omul și timpul”

Realizatorul Rafael Udriște, alături de invitatul său, Pr. protosinghel Gavriil Vărvăruc, starețul mănăstirii ortodoxe „Înălțarea Sfintei Cruci" ...

Conferințele ONB: „Noua dezordine a fericirii”, prelegere susținută de conf. univ. dr. Cristian Iftode, în direct la TVR Cultural

Miercuri, 8 mai, TVR Cultural transmite, în direct de la Opera Națională București, prelegerea „Noua dezordine a fericirii”, susținută de conf. ...

 

#TVRcultural