loader
Foto

Galerie foto

„Bărbierul din Sevilla”, cu baritonul Adrian Mărcan în rolul principal, în premieră la TVR Cultural

Pentru iubitorii operei, TVR Cultural a pregătit marţi, 9 aprilie, de la ora 22:00, un spectacol de marcă: „Bărbierul din Sevilla”, de Gioachino Rossini, o apreciată producție a Operei Naţionale Bucureşti, cu un invitat special - tenorul Andrei Fermeșanu, în rolul Contelui Almaviva.

 

„Distribuția spectacolului „Bărbierul din Sevilla”, de Gioachino Rossini, este alcătuită din voci importante ale Operei Naționale București, însă în dantela rossiniană s-a regăsit un invitat: tenorul Andrei Fermeșanu- managerul Operei Naționale Române din Iași - care a interpretat rolul Contelui Almaviva.

Mezzosoprana Mihaela Işpan (Rosina) și baritonul Adrian Mărcan (Figaro) amândoi absolvenți ai școlii de canto a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, au conturat personaje spumoase, cu nuanțe, culori și voci bine conduse pe parcursul spectacolului. (Același lucru - al vocilor bine conduse - este de subliniat pentru întreaga distribuție.)

Tenorul Andrei Fermeșanu (Contele Almaviva) cu șarm, sensibilitate și umor a realizat portretul perfect al “sufletului care trăiește” (Alma Viva) totul la intensitate maximă.

Iar împletirea perfectă în care s-a țesut libretul se datorează dinamicii plină de savoare care continuă cu interpretarea basului Iustinian Zetea (Don Bartolo) care a creat un personaj credibil (și ce bine că libretul nu îi permite să o ia de soție pe Rosina!) Apoi, intrigantul Don Basilio, interpretat cu lejeritate de către basul Marius Boloș ce deschide și mai mult evantaiul partiturii rossiniene lăsându-ne să ne bucurăm și de simpaticul bariton Daniel Filipescu (Fiorello/ Sergentul), de Berta - interpretată de Andreea Bucur, o voce tânără și de perspectivă a Operei Naționale București. Toate vocile pe care le vom asculta, au deja un repertoriu vast pe care îl abordează cu aceeași seriozitate și cu aceeași bucurie pe scenele din țară și de peste hotare.

Un aspect important: dirijorul spectacolului, Ciprian Teodorașcu, nu a avut doar rolul pe care îl cunoaștem foarte bine, ci a fost parte din intrigă! Corul a fost personaj, iar orchestra a fost cea care a dat tonul operei bufe cu cele mai fine, insinuante și jucăușe nuanțe, acest lucru regăsindu-se până la final.

Un spectacol marca Operei Naționale Române, doar la TVR Cultural. Pace e gioia sia con voi!”, a spus Claudia Robu, producătoarea TV a spectacolului.

(w882)

Premiera mondială a operei „Bărbierul din Sevilla, de Gioachino Rossini, a avut loc la 20 februarie 1816, , la Teatro Argentina din Roma, cu titlul „Almaviva, ossia L’inutile precauzione”. Premiera nu a avut succesul dorit însă a doua reprezentație s-a bucurat de aprecieri. Se spune despre compozitorul operei bufe Gioachino Rossini că obișnuia să se așeze la clavecin pentru a acompania el însuși artiștii la repetiții, insistând să se cânte doar ceea ce era scris - fără note în plus sau în minus.

(w882)

Cu un amestec de pasiune, umor și intrigi, „Bărbierul din Sevilla” ne poartă prin universul unei povești de dragoste interzise, care se desfășoară în mijlocul unei piațete aglomerate, lângă casa doctorului Bartolo. Contele Almaviva, îndrăgostit de Rosina, caută să o câștige, în ciuda protecției stricte exercitate de doctorul Bartolo. Actul I aduce în prim-plan serenade romantice, planuri ingenioase și o tensiune palpabilă între personaje. Actul al II-lea intensifică dramatismul și emoția, cu intrigi care se complică și dezvăluiri surprinzătoare, iar totul culminează într-o aventură plină de suspans și răsturnări de situație.

(w882)

9:00 Piper pe limba (R)

*Studioul teritorial Timişoara

Producător Robert Serban

(Reluare)

10:00 Unora le place arta (R)

Documentar *(This Is Art, Spania, 2018-2019 )

Regia şi prezentator: Ramon Gener

Emoţiile reprezintă forţa motrice a omului. Dacă reuşim să aflăm de ce muzica, un tablou, un film sau o carte au puterea să ne emoţioneze şi să ne provoace tot felul de sentimente, vom afla mai multe despre noi înşine. Un program care oferă cunoaştere, precizie, autenticitate şi pasiune; o călătorie în noi înşine, printre emoţiile şi frământările noastre.

Episodul 13: Singurătatea

Redactor: Ştefan Asavei

(Reluare)
 
Redescoperiți ”Legendele Olimpului”, la TVR Cultural

Poveşti de dragoste nemuritoare, lupte pentru putere, trădări, despărţiri dramatice, răzbunări cumplite, metamorfoze... forţa poetică a ...

Biologul și exploratorul Alexandru Stermin: Totul în viață este un fel de negociere despre frici | VIDEO

„În final, eu am înțeles că totul este despre frică, viața este despre frică”, a explicat biologul și exploratorul Alexandru Stermin, într-un ...

„Luna de miere

Filmul din 2018 spune o poveste despre emigrare, adaptare și prețul plătit pentru împlinirea visului american - de la ora 22:00, joi, 2 ianuarie, ...

 

#TVRcultural