loader
Foto

Secţiune prin atelier – ’’Cioburi de amintiri’’

Stela Lie, artist vizual, ilustrator de carte şi profesor la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, este invitata Ilenei Ploscaru Panait la ”Biografii necesare”.

 

”Am o voce mică, dar este a mea şi n-o forţez’’

’’Istoriile’’ ei desenate sunt încărcate de bucuria de a face ceea ce îi place. Cioburi de amintiri şi referinţe la viaţa de zi cu zi compun ca într-un puzzle poveştile adevărate ale unei lumi ce se desfăşoară în taină după propriile-i reguli şi armonii.

Stela Lie are capacitatea, rareori întâlnită, de a descrie în cuvinte desenate o lume magică şi inconfundabilă. Cu impresia unui desen indecis, uşor copilăros, cu contururi vibrante şi expresive ea face referire la o trăire intensă, la o lume ideală, poate îndepărtată dar care, cu siguranţă, trebuie să rămână un reper afectiv indiferent de vârstă.

Ediția se difuzează la TVR Cultural duminică, 13 octombrie, de la ora 22:00.

Foto:  arhiva emisiunii ”Biografii necesare”. Realizator şi producător: Ileana Ploscaru Panait

14:00 Aventură urbană

În această toamnă pornim din nou în AVENTURĂ URBANĂ!
„Orașe mici, povești necunoscute”. Acesta este motto-ul care ne ghidează să descoperim colțuri de Românie uitată. Petrecem 24 de ore într-un oraș și îi descoperim oamenii, poveștile, istoria. Iar apoi, la cafea, povestim cu invitatul emisiunii despre locul unde s-a născut, unde a crescut, unde a mers la școală și poate s-a îndrăgostit.
Gherla, Baraolt, Vicovu de Sus, Botoșani, Brăila, Măcin și multe alte locuri ne vor dezvălui poveștile lor. Nicu Alifantis, Sofia Vicoveanca, Vlad Ivanov, Istvan Teglas, Natalia Călin-sunt doar câteva dintre motivele pentru care trebuie să vedeți primele episoade din noul sezon AVENTURĂ URBANĂ și să cunoașteți echipa noastră: Irina Luca (realizator), Ilinca Ciobanu, Ana Preda și Emilia Nicolaescu (jurnaliști), precum și Doru Iacovescu, Claudiu Petringenaru, Rudy Szilagy, Vlad Micu și Ștefan Stan (directori de imagine), Ela Ștefănescu, Cornel Tudorache (editori video), Paul Drăgușin (colorizare), Mihnea Ciulei și George Craioveanu (post-procesare sunet), Oana Radu Turcu (producător tv).
Vă așteptăm în fiecare săptămână la o nouă AVENTURĂ URBANĂ!

Oraviţa -invitat Pavel Şuşară

„Aventura urbană” călătoreşte în Banat şi descoperă că Oraviţa este un oraş al premierelor naţionale: aici s-a construit primul teatru, prima linie de cale ferată montană, prima gară, primul furnal, unii spun că şi prima fabrică de bere. Acum, multe case de pe străzile înguste şi drepte ca o coloană vertebrală au afişat în geam „de vînzare”, iar orăviţenii îşi doresc să părăsească tristeţea unui oraş parcă încremenit. Ilinca Ciobanu însă îi întîlneşte pe cei care mai au puterea să pună un pic de suflet în viaţa localităţii. Doctorul Gheorghe Iana, istoricul Ionel Bota, care a dedicat 40 de cărţi urbei, tînărul poet Raul Bribete ori speologii din Asociaţia Caraş pe care îi însoţim la peşterile Ponor, Uscata şi Abri, dar şi la mănăstirea Călugăra, în timp ce ne povestesc legendele locului. Ajungem într-un moment emoţionant al liceului, la întîlnirea de 20 de ani de la absolvire a unor foşti elevi, unii dintre ei, actuali dascăli.

Despre Oraviţa, vechea staţiune climaterică, parcă uitată în timp, povesteşte, la Bucureşti, criticul de artă Pavel Şuşară.

Reportaje de Ilinca V.Ciobanu, redactor Anda Docea.

Emisiune realizată și prezentată de Irina Luca.

Producător Lidia Voicu.

15:00 Eveniment TVRC premieră

* Dincolo de Zid. Rezistenţă. Rezonanţă

O evocare a rezistenței din România, în contextul european, la 35 de ani de la Revoluție și de la căderea Zidului din Berlin, printr-o expoziție de fotografie semnată de Cornel Brad, "Oameni.Putere.România", momente de jazz cu Nicolas Simion și o întâlnire cu personalități politice și culturale, pe fosta fâșia morții, lângă Zidul din Berlin, la Capela Reconcilierii și la București, la Art Safari. Muzica lui Nicolas Simion însoțește o călătorie în istoria recentă a României, spusă prin portretele unor oameni care s-au opus puterii, au deți​nut-o sau au relatat din opoziție, de la fostul jurnalist al Europei Libere, Emil Hurezeanu și fostul președinte al României, Emil Constantinescu, la Ana Blandiana și Niculina Moica, președinta AFDPR, într-un dialog moderat de Robert Schwartz. Un proiect coorganizat de Societatea Germano-Română de la Berlin și Institutul cultural român, cu sprijinul Ambasadei Române la Berlin, Forumul româno-german, Fundația Zidul Berlinului, Fundația Academia Civică și alții.

Producător: Anca Berlogea

 
Despre libertate și alegerile noastre din 1990 și până astăzi - o dezbatere necesară, la

Duminică, 22 decembrie, pe TVR Cultural, la ora 17.00, jurnalistul Rafael Udriște împreună cu invitatul său, antropologul Marian Munteanu, vor ...

La microfon Doina Alexandru. Aici Radio Europa Liberă!

La microfon Doina Alexandru. Aici Radio Europa Liberă!

publicat: vineri, 20 decembrie 2024

Este una dintre marile voci ale Radio Europa Liberă. Ştirile şi interviurile sale cu personalităţi româneşti de marcă sunt o punte peste timp ...

De Crăciun, momente unice și programe pentru toţi la TVR 2 și TVR Cultural

Atmosferă de sărbătoare, transmisiuni speciale și spectacole de excepție – acestea sunt ingredientele care transformă programele de Crăciun ale ...

 

#TVRcultural