loader
Foto

Galerie foto

Biologul și zoologul Dumitru Murariu şi Mircea Dumitru în ”Dialoguri academice”

Duminică, 15 decembrie, ora 13:00, TVR Cultural şi Academia Română vă invită la un dialog cu vicepreşedinţii Academiei Române DUMITRU MURARIU​ şi MIRCEA DUMITRU.

 

Dialoguri academice

DUMITRU MURARIU este absolvent al Secţiei de Biologie-Zoologie din cadrul Facultăţii de Biologie-Geografie a Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi.

Începând cu anul 1969 a fost încadrat ca îndrumător-muzeu, muzeograf şi muzeograf principal la Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa“ din Bucureşti.

(w882) TVR

În 1976 a devenit șeful secției Vertebrate şi Restaurare-Taxidermie a Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa“, iar în perioada 1998–2014 a ocupat funcţia de Director General al Muzeului.

În cercetarea de laborator, DUMITRU MURARIU s-a remarcat prin descrierea originală a structurii, histologiei şi histochimiei celor 10 tipuri de glande tegumentare specializate, de pe corpul mamiferelor insectivore.

(w882) TVR

Analizând contactul direct al tegumentului mamiferelor cu mediul înconjurător și influența acestuia asupra corpului mamiferelor, a avut contribuţii originale în interpretarea atât a structurii, cât şi a rolului acestor glande în fiziologia, ecologia, etologia, sistematica, filogenia vieţuitoarelor.

Astfel a contribuit cu noi interpretări, la explicarea relaţiilor intra şi interspecifice, corelând stadiul dezvoltării respectivelor glande cu perioadele de reproducere şi demonstrând rolul unor secreţii atât în comunicarea dintre indivizi, cât şi în apărarea contra prădătorilor.

(w882) TVR

În afara histologiei și histochimiei structurilor tegumentare, DUMITRU MURARIU a clarificat sistematica mai multor specii din fauna României si a semnalat existența unor specii și subspecii necunoscute.

Din 2016, DUMITRU MURARIU este director al Institutului de Biologie al Academiei Române.

(w882) TVR

Profesorul DUMITRU MURARIU a participat la numeroase congrese şi conferinţe internaţionale, cu comunicări ştiinţifice, iar incepând din anul 2000 este conducător de doctorat la Şcoala Doctorală a Facultății de Biologie din cadrul Universităţii din Bucureşti.

În anul 2004, DUMITRU MURARIU​ a primit Ordinul „Meritul Cultural“ în grad de Ofiţer, categoria E – Patrimoniul Cultural Naţional, iar din 2021 este membru titular al Academiei Române.

(w882) TVR

Program difuzare:

TVR CULTURAL

- DUMINICĂ, ORA 13:00

- LUNI, ORA 15:00

TVR INTERNAŢIONAL

- LUNI, ORA 01:00 (ora României)

PRODUCĂTORI:

ADINA TODERAŞCU, DANIEL PARASCHIV

10:00 Top cultura

Programată în seria Retro_TV, TOP CULTURA (2014) este un magazin cultural de larg interes, prezentat de Eveline Păuna, cu participarea extraordinară a academicianului Răzvan Theodorescu. Împreună, cei doi aduc publicului subiecte și invitaţi din toate zonele culturii româneşti. În fiecare ediţie de TOP CULTURA subiectele de interes prezentate în reportaje speciale sunt comentate de invitaţii din studio.

Producători: Diana Onea Pascal și Steluța Matios

11:30 MUSIC Revolution

Dana Bartzer şi Dan Creimerman

Producător: Valentina Băinţan

 
Tradiția Fărșangului în Dudeștii Vechi | VIDEO

Tradiția Fărșangului în Dudeștii Vechi | VIDEO

publicat: duminică, 30 martie 2025

Fărșangul, echivalent cu "lăsatul secului" românesc, reprezintă o sărbătoare importantă pentru comunitatea bulgară din Banat.

Un sfert de secol

Pentru Agenția "Împreună", ultimii 25 de ani au reprezentat o investiție profundă în construirea unei societăți mai drepte și incluzive.

Călătorie prin sudul Angliei, în ultimul episod al seriei „Dincolo de porţile palatelor”

Regii Europei şi-au ales domeniile pentru a-şi construi palatele şi reşedinţele de vară în cele mai frumoase locuri, dar şi cu rol strategic. ...

 

#TVRcultural