loader
Foto

Galerie foto

„Caricaturistul anilor '80”, un nou episod în seria documentară „Deceniul ascuns”

În cel de-al doilea episod „Deceniul ascuns”, difuzat sâmbătă, 26 octombrie, de la ora 17:00, la TVR Cultural, vom urmări un interviu de colecție, realizat în anul 2011, cu desenatorul nonconformist Mihai Stănescu. Lansat la începutul anilor '80 în festivaluri de caricatură din Occident, Mihai Stănescu s-a aflat într-un permanent conflict cu cenzura, care i-a blocat publicarea albumelor.

 

În anul 1990, Andrei Pleșu îl lăuda pe Mihai Stănescu pentru că a desenat „istoria comică a unei tragedii”. Posesorul unui inegalabil simț al umorului și al autoironiei, caricaturistul Mihai Stănescu făcea haz de necaz chiar în pragul falimentului pe care l-a trăit după 2011, când a trebuit să închidă magazinul omonim din București.

Cel de-al doilea episod „Deceniul ascuns-mărturii din România anilor '80”, difuzat sâmbătă, 26 octombrie, de la ora 17:00, la TVR Cultural, va difuza un interviu inedit despre viața și activitatea caricaturistului Mihai Stănescu în - paradoxal - cel mai prolific deceniu al carierei, comentând o serie de desene politice pline de umor și, încă, foarte actuale. Aflat în magazinul său, alături de jurnalist, caricaturistul a răsfoit publicaţiile în care a semnat, a vorbit despre impedimentele cauzate de comunism, dar şi despre căderea regimului dictatorial.

(w882) TVR

Cine a fost caricaturistul Mihai Stănescu
(n. 29 iulie 1939, Grădiștea, Ilfov, România – d. 14 aprilie 2018).

Mihai Stănescu a absolvit liceul la Buzău, apoi, contrar sfatului mamei sale de a da la Facultatea de Medicină, a urmat la Iași al doilea liceu, cel de arte plastice, unde a fost înscris direct în anul II. A absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București în 1966.

Pe lângă multitudinea de premii internaționale, obținute în anii 1970 și 1980, care i-au adus faima, a devenit celebru și datorită faptului că a fost singurul caricaturist român care, trăind la București, cu Securitatea pe urme, a criticat în mod deschis regimul dictatorial al lui Nicolae Ceaușescu. Caricaturile sale erau înțepături către regimul comunist, iar printre mesaje se numără: „Mai bine la noi, banul nu are nicio valoare”, „cap fără cod” sau „somnul națiunii naște monștri”.

În 1992, a deschis un magazin lângă Sala Palatului, numit „Erata”, care a funcționat până în februarie 2016. Aici au fost vândute căni, cărți poștale, tricouri și sacoșe de pânză imprimate cu desenele sale, dar și albume de caricatură și desene originale.

"Dacă nu era dictatura, eu nu eram aşa de cunoscut...", spune Mihai Stănescu în interviu. Primul său volum de caricaturi s-a intitulat „Acum nu e momentul…,” o ironie pentru toate lucrările a căror publicare a fost amânată.

(w882) TVR

 

22:00 IMACULAT-România, 2021

Film *

Premieră

Regia: Monica Stan, George Chiper-Lillemark

Cu: Ana Dumitraşcu, Vasile Pavel, Cezar Grumăzescu, Ilona Brezoianu, Florin Hriţcu, Bogdan Farcaş

Dramă. Când Daria ajunge, la doar 18 ani, într-o clinică de dezintoxicare pentru a scăpa de dependența de heroină, inocența ei o salvează de avansurile bărbaților din interior și, în mod surprinzător, aceștia îi oferă protecție. Admirată și ocrotită de toți, Daria se bucură de atenție, până când află că orice tratament special are și un preț.

Redactor: Gabriela Onea

0:00 Seara de dans

Producător: Bogdana Pascal

 
România şi „noua ordine mondială”, în dezbatere la „Omul şi timpul”

Alături de invitatul său, istoricul Florian Banu, moderatorul Rafael Udrişte ne invită duminică, 17 noiembrie, de la ora 17:00, la TVR Cultural, ...

„COPIII ANILOR '80”, o nouă filă a seriei documentare „Deceniul ascuns”

În al cincilea episod al seriei documentare „Deceniul ascuns”, difuzat sâmbătă, 16 noiembrie, de la ora 17:00, la TVR Cultural, Alexandru ...

De sub tipar pe ecran: Mituri și legende

De sub tipar pe ecran: Mituri și legende

publicat: joi, 14 noiembrie 2024

Poveștile cu eroi și creaturi fantastice au îmbogățit dintotdeauna imaginația oamenilor, în toate colțurile lumii.

 

#TVRcultural