Casa de Producție TVR și Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca prezintă „Leonce şi Lena", de Georg Büchner, în zilele de 13 și 17 martie, pe canalele TVR. Versiunea în limba română este semnată de Nina Cassian și Liviu Ciulei. Spectacolul a avut premiera la Cluj în anul 2010, în regia lui Gábor Tompa. Detaliile programului de difuzare le puteți afla în articolul de mai jos.
LEONCE ȘI LENA
de Georg Büchner
Versiunea în limba română: Nina Cassian și Liviu Ciulei
Interpretează: Loránd Váta, Balazs Bodolai, Enikő Györyjakab, Gábor Viola, Csilla Varga, Emőke Kató, József Biró, Attila Orbán, Sándor Keresztes, Ferenc Sinkó, Ervin Szűcs, Farkas Loránd, Róbert Laczkó Vass, Szabolcs Balla, Alpár Fogarasi, Melinda Kántor.
Sufleur: Imola Kerezsy
Producător: Ada Maria Ichim
Coregrafia: Florin Fieroiu
Montaj: Ionut Andrei
Muzica: Vasile Șirli
Dramaturgia: András Visky
***
Producător Coordonator: Demeter András István
Regia de Televiziune, Producător: Iulian Foișor
Un Spectacol de Gábor Tompa
Premiera la Cluj: decembrie 2010
Premii UNITER:
- Cel mai bun actor în rol secundar – Gábor Viola pentru rolul Valerio, 2010
Nominalizări UNITER:
- Cel mai bun spectacol al anului 2010
- Cea mai bună scenografie – Carmencita Brojboiu
Atât Leonce cât şi Lena fug de acasă pentru a scăpa de nunta impusă de alţii. Cu toate acestea, în mod inevitabil, se îndrăgostesc unul de celălalt. Piesa „Leonce şi Lena", scrisă în timpul unei Germanii compuse din mai mult de optzeci de state mărunte, este prima capodoperă a literaturii dramatice care abordează mecanismul depersonalizant şi de scindare a gândirii şi vorbirii umane, o comedie în care personajele se joacă şi, ca nişte copii neastâmpăraţi, îşi strică jucăriile fatale, pentru a-şi găsi propria libertate. (Gábor Tompa)
Designerul de costume, Carmencita Brojboiu, îşi îmbracă personajele în perucă pudrată, aproape în costume specifice epocii, dar foloseşte ca şi decor o clădire de fabrică pustie, abandonată, transformând astfel lumea, nebunia provocată de putere, dar ascunsă, care apare în piesă şi este caracteristică prezentului, în ceva grotesc, controversat. Tompa ştie să vorbească despre prezent fără să actualizeze în mod direct - mai bine estetizează. (Gábor Bóta: Végpusztulás és humanizmus [Distrugere finală și umanism], Népszava, 6 decembrie 2010, apud huntheater.ro)
***
Redactor: George Mladen
Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR.
Program de difuzare:
TVR Cultural - miercuri, 13 martie, ora 22.00
TVR3 - duminică, 17 martie, ora 20.00
TVR Internațional - duminică, 17 martie, ora 23.30
***
Surse și credit foto: huntheater.ro (site-ul Teatrului Maghiar de Stat Cluj), program TVR