Casa Miței Biciclista, aflată în Capitală, a prins din nou viață, în urma unui proiect derulat de asociația culturală ARCEN. În prezent, acolo este deschisă expoziția „Frumusețea unui oraș”, despre modul în care se construiește estetica urbană.
„Ne-am gândit să transformăm Casa Mița Bicilista într-un hub cultural al Bucureștiului, cumva ca o concretizare a discursului pe care ARCEN l-a avut în ultimii 17 ani, să fie despre cum un monument istoric poate să schimbe dinamica unui cartier, poate să schimbe viața culturală și socială a Bucucureștiului. Este greu să animi o clădire istorică, dar răspunsul oamenilor - care au venit cu miile, cele 8.000 de bilete vândute - ne încurajează să mergem mai departe.
La Mița Biciclista ar trebui să fie un ecosistem cultural, să poți petrece câteva ore, să mergi la braserie, să iei un mic-dejun, să cobori la bar, să vezi o expoziție”, a explicat Edmond Niculușcă, directorul ARCEN, la Jurnalul Cultural.
Expoziția „Frumusețea unui oraș” este deschisă până în 2 iulie.
Casa a fost ridicată în perioada 1908-1910, înaintea Primului Război Mondial. Maria Mihăescu, numită de presă bucureşteană «Miţa Biciclista», a primit casa din Piaţa Amzei în dar de la Principele Ferdinand la doar 23 de ani. Clădirea are elemente de art nouveau și e decorată cu heruvimi și cupidoni sculptați.