loader
Foto

Galerie foto

Cea mai mare expoziție din Europa de Est dedicată artistului Victor Brauner

TVR Cultural i-a invitat pe telespectatori, în 28 martie, de la ora 20.30, la expoziția „Victor Brauner: invenții și magie” de la Timișoara. Marţi, 28 martie, de la ora 20.30, la TVR Cultural.

 

Timișoara, capitală culturală europeană

Sub genericul „Timişoara, Capitală Culturală Europeană”, TVR Cultural difuzează, de luni până vineri, de la ora 20.30, emisiunea document despre personalităţile care au influenţat cultura Timişoarei, despre întâmplările culturale ale urbei şi despre istoria oraşului care este Capitală Culturală Europeană în 2023.

(w882)

(w882)

Pentru ediţia de marţi, 28 martie, de la ora ora 20.30, producătoarea Ionela Gogoţ a pregătit un reportaj despre „Invenții și magie”, cea mai mare expoziție din Europa de Est dedicată artistului suprarealist Victor Brauner.

Opera unuia dintre cei mai importanți artiști români, cunoscut însă prea puțin în România, este prezentată la Timișoara.

(w882)

Victor Brauner (1903–1966) s-a născut la Piatra Neamț și s-a afirmat, în anii '20, ca figură importantă a avangardei bucureștene. În 1933, Brauner se alătură mișcării suprarealiste inițiate de André Breton, iar în 1938 se mută definitiv la Paris.

Expoziția „Victor Brauner: invenții și magie”, deschisă la Muzeul Național de Artă Timișoara, prezintă zeci de lucrări – picturi, desene, sculpturi și obiecte reprezentative pentru Victor Brauner, atât din perioada românească, cât și din cea pariziană.

(w882)

(w882)

Expoziția retrospectivă  reprezintă un omagiu adus acestei figuri centrale, extrem de relevante pentru suprarealismul internațional. Aducerea lui Brauner în ţara sa de origine constituie o ocazie unică pentru vizitatori de a descoperi lucrările artistului român pentru prima dată.

Este primul mare eveniment organizat în anul Capitalei Culturale Europeane de către Muzeul Național de Artă Timișoara, împreună cu Centrul Pompidou din Paris, Fundația Art Encounters și Institutul Francez din România. Evenimentul este finanțat de Consiliul Județean Timiș.

(w882)

Reportajul va fi difuzat şi la TVR Info vineri seară. Sâmbătă, 25 martie, materialul va fi difuzat la TVR 3, de la ora 08.00, iar în aceeași zi, de la ora 12.30, va fi difuzat și la TVR Internațional. La TVR Cultural, reportajul poate fi urmărit marți, 28 martie, de la ora 20.30.

14:30 Cultura Minoritatilor

* Etnikult (alte minorităţii) Premieră

Producător: Camelia Văcaru, Irina Irşai

15:00 Istorii cu Tâlc Premieră

*TVR Moldova

Invitat: Grigore Bechet

Moderator: Anatol Guzic

Producător: Adriana Goraș

Bianca Sărăţeanu, Alice Săceanu //

 
Cercetătoarea Maya Simionescu, la „Mic dejun cu un campion”: Mai mult învăţăm din eşecuri decât din succese. Nu trebuie să fim dezamăgiţi | VIDEO

În 21 aprilie, telespectatorii pot urmări o nouă ediție „Mic dejun”, a cărei invitată este acad. Maya Simionescu. Între 15 și 19 aprilie, TVR ...

„Idei în libertate”, emisiune moderată de H.R. Patapievici în anii 2000 și premiată de APTR, transmisă din 22 aprilie, la TVR Cultural

TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească, din 22 aprilie, emisiunea „Idei în libertate”, realizată de Horia Roman Patapievici în ...

„Biografii necesare”. Pictorița Florica Prevenda: N-am făcut niciodată ceea ce se aştepta de la mine. Eu mă simt un artist liber. Văd lumea în felul meu

Pictorița Florica Prevenda este invitata artistei vizuale Ileana Ploscaru Panait, la „Biografii necesare”, în 21 aprilie la TVR Cultural și în 1 ...

 

#TVRcultural