loader
Foto

Galerie foto

„CineSens”: Magdalena Stanciu, în dialog cu Dana Duma și Andrei Gorzo, despre critica de film

Vineri, 24 mai, de la ora 22.00, TVR Cultural i-a invitat pe telespectatori să urmărească, la „CineSens”, dialogul Magdalenei Stanciu cu Dana Duma și Andrei Gorzo despre critica de film. Discuția a fost urmată de difuzarea filmului „Vara cu Ana” (1986), în regia lui Dumitru Lazăr.

 

CineSens

Dana Duma este unul dintre criticii și istoricii de film cu o experiență impresionantă. Este profesor universitar dr. habil. la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”, București, Facultatea de Film – Departamentul Scenaristică, Filmologie. În prezent, este cadru asociat.

Membră a FIPRESCI, Dana Duma face parte din juriile unor prestigioase festivaluri internaţionale și semnează articole în presa românească şi internaţională. Director al revistei „Film”, ea este şi editorul revistei „Close up”.

A publicat volumele „Autoportretele filmului”, în 1983, și „Gopo” în anul 1996. Cu „Woody Allen-bufon şi filosof”, apărut în 2014, a obținut Premiul pentru carte de film al Uniunii Cineaştilor. Cartea sa, „Cineaști în era digitală” (Editura UCIN, 2020), care acoperă perioada dintre 1990 și prezent, aduce în prim-plan figuri esențiale ale cinematografiei, de la regizori și scenariști la actori și critici de film. A publicat „Istoria filmului românesc de animaţie 1920-2020” (2020).

A colaborat la realizarea volumelor internaţionale: „1001 Movies You Must See Before You Die”(2003, Quintessence Editions, London) şi „New Romanian Cinema” (2019, Edinburgh University Press).

(w882) Dana Duma

Andrei Gorzo este critic de film, conf. univ. dr. la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”, București, Facultatea de Film – Departamentul Scenaristică, Filmologie. În prezent, este directorul Departamentului.

A studiat la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București și la New York University. A fost directorul artistic al Festivalului Internațional de Film „NexT” la primele șapte ediții (2007-2013).

Publică din 1996. A semnat numeroase recenzii și analize de film în revista 24-FUN și în ziarul Dilema veche. De asemenea, a publicat articole și eseuri pe teme de film, dar și de literatură, în Lettre internationale, Academia Cațavencu, Observator cultural. A realizat traduceri din scriitorul britanic Graham Greene pentru editura Polirom.

În aprilie 2009, și-a lansat prima carte, „Bunul, răul și urîtul în cinema”.

Andrei Gorzo participă la festivaluri și alte evenimente de profil organizate în țară. În paralel cu activitatea didactică, a redactat traduceri ale unor cărți de cinema, publicate de editura universității.

(w882) Andrei Gor

**** „CineSens”, un proiect realizat cu sprijinul UNATC, înseamnă o serie de emisiuni, difuzate în fiecare vineri, de la ora 22.00, în care moderatoarea Magdalena Stanciu vă dă întâlnire cu specialiști din lumea cinematografiei, implicați în procesul de producție, dar și de formare a viitorilor profesioniști.

O altă parte a proiectului este „Secvențe UNATC”, care își propune să promoveze filmele de scurtmetraj sau documentarele realizate de studenți ai UNATC. Acestea sunt difuzate la TVR Cultural de luni până vineri, începând cu ora 21.45.

Echipa

Moderator: Magdalena Stanciu

Jurnalisti TV: Andrea Duță și Daniela Guțu

Regizor artistic: Anca Pușcaș

Producător: Bianca Florea

Difuzare

  • - „Secvențe UNATC”: de luni până vineri, ora 21.45
  • - „CineSens”: vineri, de la ora 22.00

23:30 Remix Premieră

*

Producător Doru Ionescu

0:30 Unora le place opera (R)

Documentar *(This Is Opera, Spania-Germania, 2015)

Serie inedită în care renumitul tenor Ramon Gener, cu un entuziasm debordant aduce lumea operei aproape de toate categoriile de public, pentru a arăta că nu este destinată elitelor, ci nouă tuturor.

Episodul 6: Pelleas şi Melisande

Frumuseţe de dragul frumuseţii-aşa defineşte gazda programului această operă compusă de Claude Debussy, o lucrare impresionistă cu un subiect simplu, dar unul capabil să stârnească emoţii puternice celui care îi pătrunde magia.

Pentru a vorbi despre dragoste, impresionism şi despre Debussy, vom călători în două importante oraşe franţuzeşti: Rouen şi Paris.

Redactor: Cristina Crăciun

(Reluare)
 
O seară de excepție, la TVR Cultural: Opera „Lucia di Lammermoor”, pusă în scenă la Opera de Stat din Viena, în 18 iunie

TVR Cultural redifuzează marți, 18 iunie, de la ora 22.00, una dintre cele mai importante lucrări bel canto, „Lucia di Lammermoor”, pusă în scenă ...

„O noapte europeană”, concertul extraordinar susținut de Filarmonica din Viena, în 15 iunie, la TVR Cultural

Sâmbătă, 15 iunie, de la ora 20.00, TVR Cultural  îi invită pe telespectatori la concertul extraordinar „O noapte europeană”, susținut de ...

„Podcasturile TVR#Enescu”: Valentina Băințan, în dialog cu Cynthia Millar, una dintre marile interprete la Undele Martenot, în 15 iunie

În ultima ediție a acestui sezon din „Podcasturile TVR#Enescu”, invitata Valentinei Băințan este Cynthia Millar, una dintre puținele interprete ...

 

#TVRcultural