În 15 ianuarie, TVR Cultural a transmis un spectacol extraordinar la Opera Națională București. Din program nu au lipsit piesele clasice și nici poeziile puse pe versuri de artiști îndrăgiți.
Programul susținut cu ocazia Zilei Culturii a fost organizat de Ministerul Culturii și difuzat în direct de TVR Cultural duminică, de la ora 19.00.
Gazda evenimentului a fost actorul Marius Bodochi, directorul artistic al Teatrului Național „I.L.Caragiale” din București.
Marius Bodochi. Sursă imagine: Captură video YouTube TNB
Între piesele clasice care au bucurat publicul s-au numărat „Balada pentru vioară și orchestră” a lui Ciprian Porumbescu, „Rapsodia a II-a” a lui Georgescu Enescu și „Suita Ardelenească” - partea I, compusă de Pascal Bentoiu. Piesele au fost interpretate de Orchestra Operei Naționale București, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.
Nu au lipsit nici poeziile unor autori îndrăgiți în țară și peste hotare: „Glossă” - de Mihai Eminescu, interpretată de Marius Bodochi, „Dintre sute de catarge” - Mihai Eminescu și sonetul „Voi fi adaos” - Ion Hadârcă, interpretate de Maia Morgenstern, „Am zărit lumina” - Marin Sorescu, interpretată de Lari Giorgescu, „Pasărea” - Grigore Vieru a fost interpretată de Diana Decuseară, iar poezia „Ideal” de Ion Vatamanu le-a fost adusă spectatorilor de Diana Decuseară și Alexandru Pleșca.
Totodată, actorii Lari Giorgescu, Dan Melnic, Angela Ciobanu, Alexandru Pleșca și Diana Decuseară au interpretat fragmente din „Hronicul vechimei a româno-moldo-vlahilor” și din „Istoria ieroglifică” ale lui Dimitrie Cantemir.
Daniel Jinga, managerul ONB. Sursă imagine: Captură video TVR
Publicul s-a bucurat de recitalul oferit de Ansamblul de Muzică Veche „Anton Pann”, care a interpretat „Perșev, makam Isfahan, usul Remel” nr. 323 și nr. 278, compuse de Dimitrie Cantemir.
Apoi, Vali Boghean, compozitor, cântăreț și instrumentist din Republica Moldova, a interpretat, împreună cu formația sa și Orchestra Operei Naționale, sub bagheta lui Daniel Jinga, piesele „Baraboi” (text de Efim Chicu), „Castelul de lut” (text de Petre Popa), „Doar ea” și „Plânsul pământului” (texte de Vali Boghean) și „Galbenă gutuie” (text de Adrian Păunescu).
„Vali Boghean Band” a interpretat și piesele instrumentale „C.A.R.” și „B.T.P.Ș.”
Vali Boghean Band. Sursă imagine: Facebook Vali Boghean
Nicu Alifantis & ZAN au intrepretat, împreună cu Orchestra Operei Naționale, sub bagheta lui Daniel Jinga, piesele: „Ce bine că ești” (după poezia lui Nichita Stănescu), „Inscripție pe un inel” (după poezia lui Tudor Arghezi), „Umbra” (de Adrian Păunescu), „Cîntic di sîrmîniță” (text în aromână de Zahu Pană), „Emoție de toamnă” (de Nichita Stănescu), „Ploaie în luna lui Marte” (de Nichita Stănescu), „Cântec de iubire” (de Nina Cassian), „Nu mă-ntreba” (de Radu Stanca), „Epilog” (după William Shakespeare, adapt. Cristian Pepino).
Nicu Alifantis &ZAN - Virgil Popescu, Răzvan Mirică, Sorin Voinea, Relu Bițulescu. Sursă imagine: Facebook Nicu Alifantis
Totodată, Ansamblul de Muzică Veche „Anton Pann”, împreună cu Vali Boghean Band, Nicu Alifantis & ZAN, Corul și Orchestra Operei Naționale au adus spectatorilor piesa „Lume, lume, soro, lume”.
Ansamblul de Muzică Veche „Anton Pann”. Sursă imagine: ansamblul.antonpann.ro
Regizorul artistic al spectacolului de la ONB a fost Petru Hadârcă, după un scenariu de Mariana Onceanu. Producătorul spectacolului a fost Daniel Jinga, managerul Operei Naționale București.
TVR Cultural a transmis spectacolul de Ziua Națională a Culturii duminică, de la ora 19.00. Producător: Valentina Băințan.
Din 2010, 15 ianuarie, ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu, a devenit Ziua Culturii. În Republica Moldova, Ziua Națională a Culturii se celebrează din 2012.