loader
Foto

Concertul Corului „Preludiu”, în memoria dirijorului Voicu Enăchescu, în 5 iunie, la TVR Cultural

TVR Cultural a difuzat luni, 5 iunie, de la ora 19.00, concertul susținut de Corul de cameră „Preludiu”, în memoria dirijorului Voicu Enăchescu, fondatorul ansamblului.

 

Concertul difuzat la TVR Cultural este cel pe care Corul „Preludiu” al Centrului Național de Artă „Tinerimea Română” l-a susținut la împlinirea a 50 de ani de existență ai prestigiosului ansamblu coral, sub bagheta dirijorului Andrei Stănculescu.

„Repertoriul a fost inspirat din programe de concerte din anii 1979, 1980 și 1981, gândite și alese de fondatorul ansamblului, dirijorul Voicu Enăchescu, la care se adaugă în prezent și câteva lucrări în primă audiție, evoluând de la muzica renascentistă, la muzica religioasă şi laică românească şi universală, încheind cu muzică românească de inspiraţie folclorică.

Repertoriul ales de dirijorul Andrei Stănculescu pentru concertul aniversar de la Ateneul Român a pornit din Renaștere și a adus în prim-plan versiuni marcate de sound-ul unic „marca Preludiu” a celor mai iubite partituri din repertoriul de acest tip al corului Preludiu, integrând și o serie de prime audiții naționale din repertoriul universal, un program complex, armonios și extrem de atractiv pentru orice tip de public”, a explicat producătoarea TVR Valentina Băințan.

Conceptul vizual și scenic al acestui concert a fost semnat de Ramona Iacob și Tom Brânduș, iar amfitrioana evenimentului a fost reputata actriță Emilia Popescu.

Deținător a numeroase premii internaționale ce au fost acordate atât Corului de Cameră Preludiu, al cărui fondator era, cât și artei sale dirijorale, Voicu Enăchescu, unul dintre reperele mișcării corale din România, s-a stins din viață în luna noiembrie 2022, la vârsta de 79 de ani.

Dirijorul Voicu Enăchescu s-a născut în 24 mai 1943, în Brăneşti, Dâmboviţa, şi a fost considerat maestru în arta corală. A absolvit Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, avându-i profesori pe Zeno Vancea, Alexandru Paşcanu, Petre Crăciun şi Constantin Romaşcanu.

În 1972 a fondat Corul de Cameră Preludiu.

În cei 50 de ani de existenţa, corul Preludiu a realizat peste 300 de înregistrări radio şi tv, un disc Electrecord şi trei CD-uri, peste 1.500 de concerte în ţară, în Europa, Asia, Statele Unite ale Americii, participări la festivaluri de referinţă.

Din 1991, Voicu Enăchescu a fost director al Centrului Naţional de Artă Tinerimea Română, iar, din 1998, a fost preşedinte al Asociaţiei Naţionale Corale din România.

Producător TVR: Valentina Băințan

În imagine, Voicu Enăchescu. Sursă imagine: Facebook Centrul Național de Artă „Tinerimea Română”.

17:00 Concert Premieră

*Alexandra Dariescu

17:50 Istoria literaturii române contemporane cu Alex Ştefănescu

Mircea Cartarescu

Regia, semnata de Andrei Magalie

Realizator Andrei Magalie

Producător Lucia Constantinescu

Redactor: Dana Ilie

 
Avi Avital, primul interpret la mandolină nominalizat la Grammy, la „Podcasturile TVR#Enescu”, în 20 aprilie, la TVR Cultural

Sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 13.00, la „Podcasturile TVR#Enescu”, TVR Cultural difuzează dialogul Valentinei Băințan cu Avi Avital, interpret ...

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Dumitru Furdui, în spectacolul din Arhiva de Aur a TVR „Jurnalul unui nebun

Teatrul Naţional de Televiziune prezintă „Jurnalul unui nebun", de N. V. Gogol, miercuri, 24 aprilie, la TVR Cultural și duminică, 28 aprilie, la ...

 

#TVRcultural