loader
Foto

Concert pentru sprijinirea victimelor războiului din Ucraina, difuzat vineri la TVR Cultural

TVR Cultural a difuzat vineri, 17 martie, de la ora 22.00, concertul pentru pace susținut de muzicienii de la OXY MORE și invitata lor, violonista Seat Byeol Choi, la Memorialul de la Sighet, în cadrul emisiunii „Cap de Afiș”.

 

Cap de Afiș

Pianiștii Dinu Mihăilescu și Philippe Boaron și violonista Seat Byeol Choi au concertat la Memorialul Victimelor Comunismului din Sighetu Marmației, în luna august a anului trecut, la inițiativa pianistei Martha Argerich. Concertul a fost organizat de In Between Productions (Elveția) și Fundația Academia Civică din București, cu susținerea Ambasadei Elveției în România.

(w882) Concert pe

Violonista Seat Byeol Choi. Sursă imagine: Captură video TVR

Philippe Boaron (n. 1988) este un pianist elvețian cu origini românești. Absolvent al Conservatorului de Muzică din Geneva, al Școlii Superioare de Muzică din Sion, Lausanne (la clasa pianistului Pascal Godart) și a celei din Neuchâtel, cu renumitul pianist și pedagog Paul Coker.

Dinu Mihăilescu (n. 1988) s-a născut la Timișoara. A urmat studiile superioare la UNMB din București (la clasa renumitei pianiste Dana Borșan), iar din 2009 învață la Școala Superioară de Muzică din Geneva (Elveția), cu profesorii Dominique Weber si Cedric Pescia. Este câștigătorul concursului internațional de pian Béla Bartók de la Szeged, din anul 2017, potrivit informațiilor oferite de Fundația Academia Civică.

(w882) Concert pe

Pianiștii Dinu Mihăilescu și Philippe Boaron. Sursă imagine: Linzenbold Szabolcs, Memorialul Sighet

Muzica este un limbaj universal, un semn al civilizației, muzica se opune barbariei și crimelor săvârșite în războaie. Cu un război la porțile Europei, trebuie să facem din pace un obiectiv. (...)  Am considerat că Sighetu Marmației, oraș aflat la granița cu Ucraina, este un loc potrivit pentru a organiza un concert pentru pace, pentru că aici se află un memorial dedicat victimelor comunismului, un loc care invită la meditație”, au arătat organizatorii, reiterând că România va continua să primească refugiați ucraineni.

În 1993, poeta Ana Blandiana și soțul ei, regretatul scriitor Romulus Rusan (1935-2016), au fondat primul Memorial al Victimelor Comunismului din lume, în 1993, sub egida Consiliului Europei, la Sighet.

Despre evoluția războiului din Ucraina, citiți mai multe pe site-ul Știrile TVR.

CITIȚI ȘI: CONFERINȚELE ONB, CU ANA BLANDIANA: „POATE POEZIA SALVA LUMEA?” | VIDEO

2:45 Secvenţe UNATC (R)

*Warf

Producător: Bianca Sărăţeanu

Jurnalist tv: Andrea Duță

(Reluare)

3:00 TOTUL NU VA FI BINE, România-Ucraina, 2020 (R)

Documentar *

Regia şi scenariul: Adrian Pîrvu, Helena Maksyom

Producători: Ada şi Alexandru Solomon

După încheierea unei relaţii îndelungate, un realizator de film pe jumătate nevăzător, născut în 1986, pleacă din România ca să caute oameni care ar fi putut fi afectaţi de dezastrul de la Cernobîl. În căutările sale, se îndrăgosteşte şi viaţa lui porneşte într-o direcţie neaşteptată. Mama regizorului, însărcinată cu Adrian, călătorise în Ucraina exact în aprilie 1986, iar el s-a născut cu probleme de sănătate. Acum, Adrian lucrează la un film despre generaţia lui, a celor ale căror vieţi au fost influenţate de accidentul nuclear de la Cernobîl.

Redactor: Gabriela Onea

(Reluare)
 
Despre canonizarea Părintelui Dumitru Stăniloae, în emisiunea „Adevăr și Curaj”

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 13:30, alături de invitatul său, teologul și antropologul Costin Nicolescu, realizatorul Rafael Udriște propune ...

Despre scenariu original vs. ecranizare, scenarist vs. regizor/autor, la „CineSens” cu Magdalena Stanciu

Invitații Magdalenei Stanciu în cea de-a treia ediție a emisiunii „CineSens”, difuzată vineri 26 aprilie, de la ora 22.00, la TVR Cultural,  sunt ...

Seria documentară „Ecce Via”, în Săptămâna Patimilor, la TVR Cultural | VIDEO

În Săptămâna Patimilor pentru creștinii ortodocși, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească seria documentară „Ecce Via”, o ...

 

#TVRcultural