loader
Foto

Galerie foto

Concertul susținut de violoncelistul Jan Sekaci, împreună cu Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta maestrului Cristian Mandeal, la TVR Cultural | VIDEO

TVR Cultural i-a invitat pe telespectatori miercuri, 28 februarie, de la ora 19.00, la concertul de debut ca solist al tânărului violoncelist Jan Sekaci, alături de Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal. Transmisiunea în direct a fost precedată de o serie de interviuri live, moderate de Valentina Băințan, începând cu ora 18.30.

 

Valentina Băințan

Violoncelistul Jan Sekaci, care a obținut în 2021 premiul I la concursul „Johannes Brahms” din Austria, a interpretat „Concertul în La minor pentru violoncel și orchestră”, compus de Robert Schumann, la Sala Radio, împreună cu Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta maestrului Cristian Mandeal.

Dragi bucureșteni și prieteni de pretutindeni, vă invit cu mult entuziasm la debutul meu ca solist la Sala Radio, cu Concertul în La minor op. 129, de R. Schumann, împreună cu Orchestra de Cameră Radio și maestrul Mandeal, miercuri 28 februarie, ora 19:00”, a scris Jan Sekaci, pe contul său de Facebook.

Tânărul muzician, născut în 2001 la Oradea, a început studiul violoncelului la vârsta de zece ani. În prezent, este student al Academiei Barenboim-Said din Berlin, la clasa profesorului Frans Helmerson, academie creată de dirijorul și pianistul Daniel Barenboim și de criticul literar Edward Said. Între mentorii săi, se numără violonceliştii Marin Cazacu, Octavian Lup și Gautier Capuçon.

Orchestra de Cameră Radio a interpretat, sub bagheta lui Cristian Mandeal, uvertura operei „Sclavii fericiţi”, lucrare a compozitorului spaniol Juan Crisóstomo Arriaga, și „Simfonia nr. 3 în Re major, D” - Fr. Schubert.

Maestrul Cristian Mandeal a dirijat, de-a lungul carierei sale, peste 1.000 de concerte, în 35 de țări din Europa, Asia, America de Nord și America de Sud și a participat la numeroase festivaluri. S-a perfecționat la Berlin, cu Herbert von Karajan, apoi, în anul 1990 a studiat suplimentar, la München, sub îndrumarea lui Sergiu Celibidache. În 1987, a devenit dirijor permanent al orchestrei Filamornicii „George Enescu” din București, unde a fost mai întâi prim-dirijor și apoi director general al Filarmonicii, până în 2009.

Cristian Mandeal este un promotor al muzicii lui George Enescu, fiind de două ori și director artistic al Festivalului Internațional „George Enescu” din București. Din 2008, s-a ocupat de pregătirea tehnică și artistică a Orchestrei Române de Tineret. Urmăriți aici dialogul lui Cristian Mandeal cu Horia Roman Patapievici, la „Înapoi la argument” (anul 2007), și, aici, interviul pe care i l-a acordat Danielei Zeca Buzura, la „Mic dejun cu un campion” (anul 2020).

Miercuri, anterior concertului, de la ora 18.30, telespectatorii TVR Cultural au urmărit, în direct de la Sala Radio, dialogurile Valentinei Băințan, producătoare TVR, cu Liliana Staicu - manager al Orchestrelor Radio, Ovidiu Andriș - manager al Filarmonicii „Banatul” din Timișoara și cu două liceene talentate - pianista Irina Petrescu și Adina Pițigoi, pasionată de poezie. La pauza concertului, interviurile moderate de Valentina Băințan au continuat cu violoncelistul Jan Sekaci, chitaristul Ovidiu Pintilie si managerul Radio România Muzical, Cristina Comandașu.

Urmăriți transmisiunea mai jos:

 

 

 

7:00 Cultart (R)

*Reportaj cultural teritorial Timişoara

Producător: Bianca Sărăţeanu

(Reluare)

7:50 Pastila de artă ’’Capodopere’’

Pastila de artă. ’’Capodopere’’-creaţia celor mai importanţi artişti plastici care, prin opera lor, au influențat, în mod decisiv, istoria artelor plastice româneşti. Este un serial ce prezintă opere valoroase din Galeria de Artă Modernă Românească de la Muzeul Naţional de Artă al României.

Producător şi realizator: Ileana Ploscaru Panait

 
Scriitorul Alex Michaelides, autorul bestsellerului „Pacienta tăcută”, la „Ediție limitată”: Eu scriu doar pentru mine, pentru că sunt cel mai sever critic al meu | VIDEO

Scriitorul Alex Michaelides, autorul bestsellerului „Pacienta tăcută”, a mărturisit, într-un interviu pentru „Ediție limitată”, că este „cel mai ...

Seria documentară „Ecce Via”, în Săptămâna Patimilor, la TVR Cultural | VIDEO

În Săptămâna Patimilor pentru creștinii ortodocși, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească seria documentară „Ecce Via”, o ...

Invitație la teatru: Piesa „Sinucigașul”, cu Horațiu Mălăele, în 1 mai, la TVR Cultural | VIDEO

Miercuri, 1 mai, de la ora 22.00, TVR Cultural îi invită pe telespectatori la piesa de teatru „Sinucigașul”, de Nikolai Erdman, înregistrată cu ...

 

#TVRcultural