loader
Foto

Galerie foto

Concert simfonic extraordinar, transmis în direct la Televiziunea Română

Orchestra Radiodifuziunii din Koln (WDR), dirijată de Cristian Măcelaru, va urca pe scena Sălii Capitol a Filarmonicii Banatul Timișoara. Solistul concertului va fi pianistul Simon Trpceski (Macedonia).

 

Televiziunea Română, în co-producţie cu Televiziunea ARTE din Germania, va transmite în direct de la Timișoara, marți, 14 martie 2023, de la ora 18:30, Concertul simfonic extraordinar susţinut de Orchestra Radiodifuziunii din Koln. Spectacolul va fi precedat de o serie de interviuri realizate de Valentina Băințan. Evenimentul poate fi urmărit live pe TVR Cultural, iar de la ora 21.10 pe TVR Moldova.

Spectacolul se înscrie în cadrul seriei de evenimente din cadrul Programului Timișoara Capitală Europeană a Culturii, iar Orchestra simfonică Koln (WDR), una dintre cele mai renumite orchestre simfonice din lume, va urca pe scena Sălii Capitol a Filarmonicii Banatul Timișoara. Cristian Măcelaru, dirijor principal al Orchestrei simfonice WDR Koln, va conduce concertul simfonic extraordinar de la Timișoara. Solistul concertului va fi pianistul Simon Trpceski (Macedonia).

CITIȚI ȘI: CONCERTUL ORCHESTREI RADIODIFUZIUNII DIN KÖLN, MARȚI, ÎN DIRECT LA TVR CULTURAL

(w882)

Programul care va încânta publicul cuprinde: J. Brahms „Concertul pentru pian și orchestră nr. 2 în si bemol major", op. 83; K. LANG „Caritas”; J. Brahms - "Simfonia nr. 4 în mi minor", op. 98.

Simfonia a IV-a rămâne ultima lucrare simfonică brahmsiană. Mesajul ei se caracterizează printr-o mare forţă generalizatoare, printre multele particularităţi este de menţionat faptul că se sprijină pe tradiţie, dar aduce şi multe idei originale. Concertul pentru pian şi orchestră nr. 2 în si bemol major, op. 83 şi Simfonia nr. 4 în mi minor, op. 98, lucrări puternic pătrunse de stilul de simfonist al celebrului compozitor, desfăşoară fiecare parte cu multă amploare, cu o gândire simfonică evoluată, care, totuşi, nu ştirbeşte dominaţia pianului solist. Concertul a fost dedicat lui Eduard Marxen, profesorul lui Brahms.

(w882)

„Acest concert, care îl are ca dirijor pe directorul artistic al Festivalului Internaţional “George Enescu”, Cristian Măcelaru, este cu siguranţă un moment istoric pentru Televiziunea Română, din punctul de vedere al parteneriatelor externe de coproducţie. Titrata televiziune Arte a venit la Timişoara alături de TVR Cultural, pentru a transmite acest eveniment de excepţie.

Vom fi, aşadar, o echipă mixtă, reuniţi pentru o transmisiune regal din oraşul Capitală Culturală Europeană”, a spus realizatoarea Valentina Băinţan.

Timişoara a preluat prestigiosul titlu de Capitală Europeană a Culturii în 2023 alături de localitatea Elefsina (Grecia) şi de oraşul Veszprém (Ungaria), numărându-se, astfel, printre cele peste 60 de oraşe selectate în anii precedenţi atât din întreaga Uniune Europeană, cât şi din afara acesteia.

10:00 Mic dejun cu un campion Premieră

Agreabilă ca o şuetă şi guralivă ca un talk-show, această întâlnire se petrece întotdeauna într-un bistro cochet, cu vedere la stradă şi neapărat alături de un interlocutor care are o poveste despre propriile bătălii câştigate, dar şi despre propriile înfrângeri care au urmărit un vis. În cei peste şapte ani de difuzare, timp de 16 sezoane, ’’Mic Dejun cu un Campion’’ a prilejuit participarea a aproape 200 de invitaţi în platoul de filmare de la Librăriile Cărtureşti-Cafe Verona. Ne sunt alături şi prietenii fideli pe pe facebook, peste 30.000 la număr, ce ne încurajează cu mesajele lor.

Amfitrion: scriitoarea şi jurnalista Daniela Zeca Buzura.

Producător Ileana Ploscaru Panait

11:00 Opera comică pentru copii Premieră

Producător Valentina Băinţan

 
Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

„Și dacă ei vor tăcea, oasele lor vor vorbi”, ediție specială „Omul și timpul”

Realizatorul Rafael Udriște, alături de invitatul său, Pr. protosinghel Gavriil Vărvăruc, starețul mănăstirii ortodoxe „Înălțarea Sfintei Cruci" ...

Conferințele ONB: „Noua dezordine a fericirii”, prelegere susținută de conf. univ. dr. Cristian Iftode, în direct la TVR Cultural

Miercuri, 8 mai, TVR Cultural transmite, în direct de la Opera Națională București, prelegerea „Noua dezordine a fericirii”, susținută de conf. ...

 

#TVRcultural