loader
Foto

Galerie foto

Concert simfonic extraordinar, transmis în direct la Televiziunea Română

Orchestra Radiodifuziunii din Koln (WDR), dirijată de Cristian Măcelaru, va urca pe scena Sălii Capitol a Filarmonicii Banatul Timișoara. Solistul concertului va fi pianistul Simon Trpceski (Macedonia).

 

Televiziunea Română, în co-producţie cu Televiziunea ARTE din Germania, va transmite în direct de la Timișoara, marți, 14 martie 2023, de la ora 18:30, Concertul simfonic extraordinar susţinut de Orchestra Radiodifuziunii din Koln. Spectacolul va fi precedat de o serie de interviuri realizate de Valentina Băințan. Evenimentul poate fi urmărit live pe TVR Cultural, iar de la ora 21.10 pe TVR Moldova.

Spectacolul se înscrie în cadrul seriei de evenimente din cadrul Programului Timișoara Capitală Europeană a Culturii, iar Orchestra simfonică Koln (WDR), una dintre cele mai renumite orchestre simfonice din lume, va urca pe scena Sălii Capitol a Filarmonicii Banatul Timișoara. Cristian Măcelaru, dirijor principal al Orchestrei simfonice WDR Koln, va conduce concertul simfonic extraordinar de la Timișoara. Solistul concertului va fi pianistul Simon Trpceski (Macedonia).

CITIȚI ȘI: CONCERTUL ORCHESTREI RADIODIFUZIUNII DIN KÖLN, MARȚI, ÎN DIRECT LA TVR CULTURAL

(w882)

Programul care va încânta publicul cuprinde: J. Brahms „Concertul pentru pian și orchestră nr. 2 în si bemol major", op. 83; K. LANG „Caritas”; J. Brahms - "Simfonia nr. 4 în mi minor", op. 98.

Simfonia a IV-a rămâne ultima lucrare simfonică brahmsiană. Mesajul ei se caracterizează printr-o mare forţă generalizatoare, printre multele particularităţi este de menţionat faptul că se sprijină pe tradiţie, dar aduce şi multe idei originale. Concertul pentru pian şi orchestră nr. 2 în si bemol major, op. 83 şi Simfonia nr. 4 în mi minor, op. 98, lucrări puternic pătrunse de stilul de simfonist al celebrului compozitor, desfăşoară fiecare parte cu multă amploare, cu o gândire simfonică evoluată, care, totuşi, nu ştirbeşte dominaţia pianului solist. Concertul a fost dedicat lui Eduard Marxen, profesorul lui Brahms.

(w882)

„Acest concert, care îl are ca dirijor pe directorul artistic al Festivalului Internaţional “George Enescu”, Cristian Măcelaru, este cu siguranţă un moment istoric pentru Televiziunea Română, din punctul de vedere al parteneriatelor externe de coproducţie. Titrata televiziune Arte a venit la Timişoara alături de TVR Cultural, pentru a transmite acest eveniment de excepţie.

Vom fi, aşadar, o echipă mixtă, reuniţi pentru o transmisiune regal din oraşul Capitală Culturală Europeană”, a spus realizatoarea Valentina Băinţan.

Timişoara a preluat prestigiosul titlu de Capitală Europeană a Culturii în 2023 alături de localitatea Elefsina (Grecia) şi de oraşul Veszprém (Ungaria), numărându-se, astfel, printre cele peste 60 de oraşe selectate în anii precedenţi atât din întreaga Uniune Europeană, cât şi din afara acesteia.

3:00 Opera (R)

* Giuditta, Germania, 2021

Dirijor: Titus Engel

Interpreţi: Vida Miknevičiūtė, Daniel Behle, Kerstin Avemo, Sebastian Kohlhepp

Orchestra de Stat a Bavariei

Deşi până atunci compusese doar operete, Giuditta a reprezentat un pas al lui Franz Lehár către lumea operei. Comedia lui muzicală a avut premiera la Opera de Stat din Viena în ianuarie 1934.

Redactor: Cristina Crăciun

(Reluare)

5:40 Secvenţe UNATC (R)

Producător: Bianca Sărăţeanu

Jurnalist : Andrea Duţă

(Reluare)
 
„Giuditta”, o poveste de dragoste zdrobită de realitate, în 23 iulie, la TVR Cultural

Marți, 23 iulie, de la ora 22.00, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să revadă opereta „Giuditta”, scrisă de Franz  Lehár în anii '30, pusă ...

Tabloul „Răstignirea”, asimilat Școlii lui van Eyck, la „Pastila de artă”. Jan van Eyck, unul dintre fondatorii școlii flamande de pictură

„Cele trei grații” (Hans von Aachen), „Răstignirea” (atribuit Școlii lui Jan van Eyck), „Buchet de flori” (Rachel Ruysch), „Venus și Amor” (Lucas ...

„Mic dejun cu un campion”: Daniela Zeca Buzura, în dialog cu pilotul Șerban Ionescu (ediție din 2016) | VIDEO

Între 22 și 28 iulie, TVR Cultural redifuzează dialogurile dintre Daniela Zeca Buzura și Silviu Lupescu, managerul și fondatorul Polirom (2016), ...

 

#TVRcultural