loader
Foto

Festivalul „Enescu”: Vineri, recitalul extraordinar susținut de violoncelistul Zlatomir Fung și pianistul Iulian Ochescu

Între 10 și 14 iulie, de la ora 16.00, TVR Cultural a difuzat recitalurile extraordinare susținute de pianiștii Peter Jablonski și Takuma Iishi, violoniștii Erzhan Kulibaev și Salvatore Accardo, precum și violoncelistul Zlatomir Fung și pianistul Iulian Ochescu,  în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu”. Producător TVR: Valentina Băinţan.  

 

Luni, 10 iulie, de la ora 16.00, TVR Cultural a redifuzat recitalul de pian susținut de muzicianul Peter Jablonski, membru în juriul Concursului Internațional „George Enescu”.

În program: Szymanowski - Serenada lui Don Juan din ciclul „Măști”, Alexei Stanchinsky - „Sonata pentru pian in Mi Bemol Minor”, Grieg - „Balada in Sol Minor op. 24”, Chopin - „Trei mazurci” (op. 41 nr. 2, op. 56 nr. 2, op. 17 nr. 4), Scriabin - „Două mazurci” (op. 25 nr. 3, op. 40 nr. 2), Samuel Barber - „Balada” și Copland/Bernstein - „El Salon Mexico”.

Cred că este datoria noastră, aproape morală, să îi încurajăm pe compozitori să creeze muzică, dar și să căutăm compozitori și lucrări muzicale care au fost, pe nedrept, uitate, de-a lungul timpului. Există multă muzică absolut minunată și compozitori care au murit demult, a căror muzică nu mai este cântată. Dacă nu cântăm această muzică, ea moare.

Este frumos să continuăm să cântăm creații de Mozart, Beethoven, Chopin etc. Repertoriul este nemărginit. Dar toți ceilalți pianiști cântă aceleași piese. Deci, cred că este foarte important ca din ce în ce mai mulți interpreți să privească și în locurile mai puțin explorate ale repertoriului pentru pian, care au fost neglijate. Avem foarte multă muzică superbă care poate fi descoperită”, explica Peter Jablonski, într-un interviu acordat în anul 2021 Larisei Clempuș, publicat pe site-ul Festivalului „Enescu”.

Peter Jablonski este un premiat pianist suedez, el colaborând cu cele mai importante orchestre din lume.

Peter Jablonski a primit medalia Litteris et Artibus pentru serviciile aduse culturii, acordate de regele Suediei, Carl XVI Gustaf. El este, de asemenea, câștigătorul prestigiosului premiu „Årets Svensk i Världen” (Personalitatea internațională suedeză a anului), distincție pe care, înaintea sa, au primit-o ABBA și Astrid Lindgren, potrivit prezentării sale, publicată pe site-ul Festivalului „Enescu”.

(w882) Peter Jabl

Peter Jablonski. Sursă: Festivalul „Enescu”

 

Marți, 11 iulie, de la ora 16.00, TVR Cultural a redifuzat recitalul susținut de pianistul Takuma Ishii, în cadrul Festivalul „George Enescu”.

În repertoriu: Mozart - „Sonata nr. 12 în Fa Major KV332”, Enescu - „Sonata I în Fa diez Minor op. 24”, Chopin - „Poloneza nr. 5 în Fa diez Minor” și Liszt - „Sonata în Si Minor”.

Takuma Iishi (născut în 1980) este câștigător al Concursului Internațional „George Enescu” - ediția 2016, el începând să studieze pianul de la vârsta de trei ani. A câștigat numeroase concursuri internaționale de profil și a colaborat cu Orchestra Tokushima și cu Orchestra „George Enescu”.

(w882) Takuma Iis

Takuma Iishi.  Sursă imagine: Festivalul „Enescu”

Miercuri, 13 iulie, de la ora 16.00, TVR Cultural a redifuzat recitalul susținut de violonistul Erzhan Kulibaev, în cadrul Festivalului „Enescu”.

Alături de pianistul Daniel del Pino, Kulibaev a interpretat: Schubert - „Fantezia pentru vioară şi pian în Do Major D934”, Bartók - „Sonata pentru vioară solo Sz 117 BB 24” și Enescu - „Sonata a III-a pentru pian și vioară op. 25 în caracter popular românesc”.

Erzhan Kulibaev a început să cânte la vioară când avea șase ani. În 2016, a primit un premniu din partea revistei Gramophone, pentru CD-ul său cu lucrări camerale, de Józef Krogulski și Józef Nowakowski, pentru Institutul Chopin din Varșovia.

Kulibaev a câștigat Concursul Internațional „George Enescu” în anul 2016 și este posesorul a multe alte prestigioase premii obținute la concursurile de profil. Concertează alături de orchestre de renume și ia parte la festivaluri importante, din Polonia, Japonia, Țările Baltice, Elveția.

(w882) Erzhan Kul

Erzhan Kulibaev. Sursă foto: Marta Martinez - erzhankulibaev.com

Joi, 14 iulie, de la ora 16.00, TVR Cultural a redifuzat recitalul susuținut de violonistul Salvatore Accardo, în cadrul Festivalului „Enescu”.

Alături de pianista Laura Manzini, a interpretat: Mozart - „Sonata pentru vioară şi pian în Sol Major KV 301”, Schubert - „Sonatina pentru pian şi vioară în Sol Minor op. 137 nr. 3”, Enescu - „Sonata a II-a pentru pian și vioară în Fa Minor op. 6” și Saint-Saëns - „Introducere şi rondo capriccioso”.

Salvatore Accardo are o carieră extraordinară în muzica clasică, debutând când avea doar 13 ani, cu „Capriciile lui Paganini”. Interpretează alături de orchestre și dirijori faimoși din toată lumea, susține recitaluri, este deopotrivă dirijor pentru foarte multe orchestre prestigioase.

Repertoriul său variază de la pre-Bach, până la post-Berg; compozitori precum Sciarrino, Donatoni, Piston, Piazzolla, Colasanti și Xenakis au scris pentru el.

În 1996, Accardo a recreat Orchestra de Cameră Italiană (OCI), ai cărei membri sunt cei mai buni elevi ai „Walter Stauffer Academy” din Cremona, potrivit unei prezentări de pe site-ul Festivalului „Enescu”.

Salvatore Accardo cântă la o vioară Guarneri del Gesù „Hart”, din 1730.

(w882) Salvatore

Salvatore Accardo. Sursă foto: Festivalul „Enescu”

Vineri, 15 iulie, de la ora 16.00, TVR Cultural a redifuzat recitalul susținut de Zlatomir Fung (la violoncel) și Iulian Ochescu (la pian), în cadrul Festivalului „Enescu”.

În repertoriu: Corelli -  „Sonata în Re Minor op. 5 nr. 8 (ar. Lindner)”, Schnittke -  „Sonata I pentru violoncel și pian”, Esa-Pekka Salonen - „YTA III pentru violoncel solo”, Brahms - „ Sonata pentru pian și violoncel în Mi Minor op. 38”.

Zlatomir Fung - câștigătorul Concursului Internațional „George Enescu” în anul 2016, la secțiuniea de violoncel, și al Concursului Internațional Ceaikovski, la secțiunea de violoncel (între alte premii), absolvent al prestigioasei școli Juilliard - este considerat „un filosof al violoncelului”, după cum îl caracterizau cronicile, după ce a obținut premiul I la Concursul „Enescu”.

Violoncelul l-am simțit mereu ca pe un instrument al meu. (...) Cred, într-adevăr, că violoncelul are ceva filozofic, și modul în care cânți la el de asemenea – e necesară măiestrie, dar și artă- , iar a găsi modalitatea optimă de a le îmbina pe amândouă este ceva ce presupune o doză de magie. Mai e vorba aici și despre bogăția aceasta a sunetului, de profunzimea sa, e într-adevăr ceva mistic. Probabil sunt subiectiv, însă deseori observ modul în care acest instrument chiar „vorbește” multor oameni”, explica Zlatomir Fung, într-un interviu publicat pe site-ul Festivalului „Enescu”.

(w882) Zlatomir F

Zlatomir Fung. Sursă imagine - Andrei Gîndac/ Festivalul „Enescu”

Iulian Ochescu, de asemenea laureat al Concursului Internațional „George Enescu”, secțiunea de pian, câștigător a numeroase premii la concursuri de profil internaționale, între care, în 2019, al Concursului Internațional Ceaikovski, a fondat, în 2015, împreună cu violoncelista Ella Bokor şi violonistul Rafael Butaru ansamblul cameral„Ludens Piano Trio”.

(w882) Iulian Och

Iulian Ochescu. Sursă foto: coolsound.ro

20:30 lnterviurile TVR Cultural redifuzare

John Malkovich

Realizator: Ana Maria Onisei

Producător: Bianca Sărăţeanu

21:00 Balet

* Lacul lebedelor....pe lac

Opus 20 de Piotr Ilici Ceaikovski, Baletul "Lacul Lebedelor" într-o concepție originală purtând semnătura regizorului și coregrafului clujean Vasile Solomon.

"Mă plimbam în parcul mare și-am văzut scenele foarte aproape.Gândite parcă în acest loc.Actele I și III la palat se vor monta la Casino iar actele II și IV pe lacul din fața acestuia, pe o scenă plutitoare.Este visul meu"

Și visul maestrului Solomon a devenit realitatea acestui spectacol.

În rolurile principale: Dan Haja(Siegfried) Odette-Odille( Andreea Jura)

Interpretează Ansamblul de balet și Orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca

Dirijor: Adrian Morar

Regia și coregrafia:Vasile Solomon

O producție Tvr Cluj

Realizator și producător:Liana Goţa

 
Redescoperiți ”Legendele Olimpului”, la TVR Cultural

Poveşti de dragoste nemuritoare, lupte pentru putere, trădări, despărţiri dramatice, răzbunări cumplite, metamorfoze... forţa poetică a ...

Biologul și exploratorul Alexandru Stermin: Totul în viață este un fel de negociere despre frici | VIDEO

„În final, eu am înțeles că totul este despre frică, viața este despre frică”, a explicat biologul și exploratorul Alexandru Stermin, într-un ...

„Luna de miere

Filmul din 2018 spune o poveste despre emigrare, adaptare și prețul plătit pentru împlinirea visului american - de la ora 22:00, joi, 2 ianuarie, ...

 

#TVRcultural