loader
Foto

Festivalul „Enescu”: Concert al Orchestrei Filarmonicii Regale din Londra, împreună cu violonista Julia Fischer

Între 20 și 25 martie, TVR Cultural a redifuzat concertele susținute de Filarmonica della Scala, Philharmonia Orchestra din Londra și Corul Academic Radio, Orchestra Filarmonicii din Munchen și Orchestra Filarmonicii Regale din Londra la Festivalul Internațional „George Enescu” - ediția 2021.

 

Luni, 20 martie, de la ora 16.00, TVR Cultural a redifuzat concertul extraordinar susținut de Filarmonica della Scala, sub bagheta lui Andrés Orozco-Estrada, împreună cu violonistul Julian Rachlin.

Repertoriul: George Enescu - Suita nr. 1 pentru orchestră op. 9 Wolfgang Amadeus Mozart - Concertul nr. 3 în Sol Major pentru vioară și orchestră K. 216 și Antonin Dvořák - Simfonia nr. 9 în Mi Minor op. 95, „Din lumea nouă”.

Filarmonica della Scala este o orchestră independentă, fondată în 1982 de Claudio Abbado, împreună cu muzicienii Operei La Scala. A susținut peste 800 de concerte în ultimii 30 de ani. Filarmonica della Scala a organizează, în fiecare an, începând cu 2013, gratuit, „Concerte per Milano”, în Piazza Duomo din Milano.

Andrés Orozco-Estrada este dirijor muzical al Orchestrei Simfonice din Viena. Este interesat, în special, de noile formate de reprezentații și concerte și încurajează tinerii compozitori. O scurtă biografie, pe site-ul Festivalului „Enescu”.

Julian Rachlin este violonist, violist și dirijor. Născut în Lituania, Julian Rachlin a imigrat la Viena în 1978, la trei ani. A studiat vioara cu Boris Kuschnir la Conservatorul din Viena și cu Pinchas Zukerman. După ce a câștigat Premiul „Tânăr muzician al anului” la Concursul Eurovision în 1988, a devenit cel mai tânăr solist care a cântat vreodată cu Filarmonica din Viena, debutând sub bagheta lui Riccardo Muti. La recomandarea lui Mariss Jansons, Rachlin a studiat dirijatul cu Sophie Rachlin.

Din septembrie 1999, face parte din echipa Facultății de Vioară a Universității de Muzică și Arte din Viena. Înregistrările sale pentru Sony Classical, Warner Classics și Deutsche Grammophon au fost întâmpinate cu mari aprecieri. Julian Rachlin este și ambasador al bunăvoinței la UNICEF, promovând educația și caritatea.

Julian Rachlin interpretează pe vioara Stradivari „ex Liebig” din 1704 și pe o violă a lui Lorenzo Storioni din 1785, împrumutată lui prin amabilitatea Dkfm. Angelika Prokopp Privatstiftung. Corzile instrumentelor sunt sponsorizate cu amabilitate de Thomastik-Infeld.

(w882) Filarmonic

Filarmonica della Scla și Julian Rachlin. Sursă: Captură video Festivalul „Enescu”

Marți, 21 martie, de la ora 16.00, TVR Cultural a redifuzat concertul susținut de Philharmonia Orchestra din Londra, dirijat de Santtu-Matias Rouvali, și Corul Academic Radio, aflat sub bagheta lui Ciprian Țuțu. Alături de ei, a performat violonistul Nemanja Radulović, laureat al Concursului Internațional George Enescu 2001.

În program:  Béla Bartók - Suita de dansuri Sz. 77, Serghei Prokofiev - Concertul nr. 2 în Sol Minor pentru vioară și orchestră op. 63, George Enescu - Simfonia nr. 3 în Do Major op. 21.

Philharmonia Orchestra din Londra, fondată în 1945, a susținut concerte în toată Europa, Asia și America, este formată din 80 de muzicieni din 16 țări. A fost creată de producătorul EMI Walter Legge, inițial pentru a înregistra muzică pentru un public în creștere. Nume celebre, precum Arturo Toscanini, Herbert von Karajan, Otto Klemperer, Wilhelm Furtwängler și Riccardo Muti, au lucrat cu orchestra.

(w882) Philarmoni

Philharmonia Orchestra. Sursă: Captură video Youtube

Santtu-Matias Rouvali este dirijor șef al Simfoniei din Göteborg și dirijor-șef la Tampere Philharmonic Orchestra, aproape de casa sa din Finlanda. A dirijat pentru prima dată Philharmonia în 2013, când avea doar 27 de ani, iar în septembrie 2021 instrumentiștii l-au ales ca dirijor principal. Este doar a șasea persoană aleasă ca dirijor principal, de când a fost fondată orchestra, în 1945. A dirijiat de la lucrări foarte cunoscute, semnate de Strauss și Rachmaninov, la lucrări mai puțin cunoscute publicului larg, semnate de compozitori din țara sa natală, precum finlandezii Sibelius și Lindberg.

(w882) Santtu-Mat

Santtu-Matias Rouvali. Sursă: Captură video Youtube

Nemanja Radulović, lăudat de Gramophone pentru „tehnica sa desăvârșită” și „spiritul libertății”, este unul dintre tinerii artiști extrem de apreciați de critici și public, deopotrivă. A ajuns faimos în 2006, când l-a înlocuit pe Maxim Vengerov în cadrul unui concert din Beethoven, cu Orchestre Philharmonique de Radio France și Myung-Whun Chung. A fost întâmpinat cu ovații când și-a făcut debutul la Carnegie Hall. În 2001, a câștigat Concursul Internațional „George Enescu” - ediția 2001. Puteți citi un interviu cu Nemanja Radulović, publicat pe site-ul Festivalului „Enescu”, aici.

(w882) Nemanja Ra

Nemanja Radulović. Sursă imagine: Andrada Pavel/ Festivalul George Enescu Facebook

Miercuri, 22 martie, TVR Cultural a redifuzat concertul susținut de Orchestra Filarmonicii din München, sub bagheta dirijorului Valeri Ghergiev, împreună cu violonistul Leonidas Kavakos.

În program: P.I. Ceaikovski - Concertul în Re Major pentru vioară și orchestră op. 35 și Anton Bruckner - Simfonia nr. 6 în La Major WAB 106.

Orchestra Filarmonicii din München a fost înființată în 1893, la inițiativa lui Franz Kaim, fiul unui producător de piane. Gustav Mahler a regizat orchestra, în 1901 și în 1910, la premierele mondiale ale propriilor sale lucrări, Simfonia Nr. 4 și Simfonia Nr. 8.

În noiembrie 1911, orchestra, numită apoi „Konzertverein Orchestra”, a susținut premiera mondială a lucrării „Dais Lied von der Erde” de Mahler („Cântecul Pământului”), sub îndrumarea lui Bruno Walter – la doar șase luni după moartea compozitorului la Viena.

În februarie 1979, Sergiu Celibidache a condus prima sa serie de concerte cu Filarmonica din München, iar în luna iunie a aceluiași an a fost numit director general muzical.

Începând cu sezonul 2015-1016, până în 2022, Filarmonica l-a avut ca dirijor principal pe Valeri Ghergiev, unul dintre cei mai căutați dirijori din lume. Acesta a fost înlocuit, după ce a refuzat să se distanțeze de războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina, fiind un apropiat al președintelui rus.

(w882) Orchestra

Orchestra Filarmonicii din München. Andreea Huber/ Festivalul Enescu

Leonidas Kavakos este considerat unul dintre cei mai buni violoniști din lume, mai ales datorită tehnicii fără cusur și integrității muzicii sale. Înainte să împlinească 21 de ani, a câștigat trei competiții majore: Concursul Sibelius (1985) și competițiile Paganini și Naumburg (1988). Lucrează cu cele mai bune orchestre și cei mai buni dirijori din lume și interpretează recitale în sălile cu premiere mondiale.

(w882) Leonidas K

Leonidas Kavakos. Sursă: Marco Borggreve/ Festivalul „Enescu”

Joi, 23 martie, de la ora 16.00, TVR Cultural a redifuzat un al doilea concert al Orchestrei Filarmonicii din München, sub bagheta dirijorului Valeri Ghergiev, împreună cu muzicianul Gautier Capuçon la violoncel.

În repertoriu: George Enescu - Suita nr. 2 în Do Major pentru orchestră op. 20, Dmitri Șostakovici - Concertul nr. 1 în Mi bemol major pentru violoncel și orchestră op. 107, Johannes Brahms - Simfonia nr. 1 în Do Minor op. 68.

(w882) Gautier Ca

Gautier Capuçon. Sursă imagine: Andrada Pavel - Festivalul „Enescu”

Violoncelistul Gautier Capuçon este apreciat pentru muzica sa expresivă, virtuozitatea exuberantă și pentru sonoritatea profundă a violoncelului său Matteo Goffriller „L’Ambassadeur” din 1701.

E cel mai frumos violoncel la care am cântat în acești 30 de ani și sunt norocos că pot cânta la el. E sălbatic și trebuie să-l îmbânzești, într-un fel, și îmi place mult că descopăr ceva nou la el aproape în fiecare interacțiune. E o relație foarte intimă; am spus mereu că artistul și instrumentul său au o relație de tipul 1 + 1 = 1, au același suflet, aceeași personalitate”, explica Gautier Capuçon, într-un interviu publicat pe site-ul Festivalului „Enescu”.

În timpul pandemiei de coronavirus, Capuçon a dus muzica clasică în mijlocul familiilor franceze, prin programul „Un été en France”. Este fondatorul și liderul programului „Classe d’Excellence de Violoncelle” la Fundația Louis Vuitton din Paris și un ambasador pasionat pentru Asociația Orchestra La Școală, care aduce muzica clasică la peste 40.000 de școlari din toată Franța.

Vineri, 24 martie, de la ora 16.00, TVR Cultural a redifuzat concertul susținut de Orchestra Filarmonicii Regale din Londra, sub bagheta dirijorului Vasili Petrenko, împreună cu violonista Julia Fischer.

În repertoriu: George Enescu Suita - a II-a pentru orchestră op. 20, Felix Mendelssohn Bartholdy- Concertul în Mi Minor pentru vioară și orchestră op. 64 și Johannes Brahms - Simfonia nr. 4 în Mi Minor op. 98.

Orchestra Filarmonicii Regale din Londra, înființată de Sir Thomas Beecham în 1946, susține în principal concerte de muzică clasică. Orchestra are aproximativ 200 de concerte pe an și o audiență de peste 60 de milioane de persoane.

(w882) Julia Fisc

Julia Fischer și Orchestra Filarmonicii din Londra. Sursă imagine: Captură video Festivalul „Enescu”.

Julia Fischer, considerată una dintre cele mai importante violoniste din lume, este o muziciană versatilă, interpretând ca pianistă de concert, muziciană de cameră și profesoară de vioară. Studiază vioara și pianul de la trei ani.

În anul 2011, și-a fondat propriul cvartet, cu Alexander Sitkovetsky, Nils Mönkemeyer și Benjamin Nyffenegger, călătorind extensiv în această formație. În 2010, și-a făcut debutul ca pianistă, la Alte Oper, în Frankfurt: a interpretat Concertul pentru pian de Grieg în a doua jumătate a concertului, după ce a cântat Concertul pentru vioară nr. 3 de Saint-Saëns în prima jumătate. Este și profesoară - susține în mod regulat sesiuni de masterclass la Musikferien lângă Lacul (Starnberger See). În 2019, Julia Fischer a fondat o orchestră pentru copii, Kindersinfoniker, făcând echipă cu Johannes X. Schachtner și pianistul Henri Bonamy, în orașul ei natal, Munchen.

Julia Fischer deține numeroase premii, inclusiv Crucea Federală de Merit, Premiul Gramophone și Premiul German al Culturii. Cântă la o vioară de Giovanni Battista Guadagnini (1742) și la un instrument realizat de Phillipp Augustin (2018).

(w882) Julia Fisc

Julia Fischer. Sursă imagine: Captură video Festivalul „Enescu”.

9:00 FILIT-Iasi, 2024 (R)

Producător: Cătălin Sava

(Reluare)

10:00 Legendele operei (R)

Documentar * Legendele operei (Legends of Opera, Regatul Unit, 2018)

Regia: Lyndy Saville

Prezentator: Danielle de Niese

Seriaîi prezintă pe marii interpreţi de operă ai vremurilor noastre. Gazdă este renumita soprană autraliano-americană Danielle de Niese. Filmat în Regatul Unit şi în Italia, în fiecare episod apar artişti, critici şi regizori, imagini din arhive, interpretări remarcabile ale marilor artişti lirici.

Placido Domingo

Redactor: Laura Bălan

(Reluare)
 
„Luna de miere

Filmul din 2018 spune o poveste despre emigrare, adaptare și prețul plătit pentru împlinirea visului american - de la ora 22:00, joi, 2 ianuarie, ...

”Pasiunea mea a fost și este meseria mea”

”Pasiunea mea a fost și este meseria mea”

publicat: vineri, 27 decembrie 2024

Sâmbătă, 28 decembrie, de la ora 16, urmăriți la TVR Cultural ultima ediție a emisiunii ”Portret de excelență” din acest an. Invitatul Mihaelei ...

Nominalizările pentru Cartea anului 2024, la România Literară TV

În ultima ediție din acest an, tema discuției se va centra în jurul bilanțului anului 2024, cu tot ce a fost bun, dar și cu marile pierderi: ...

 

#TVRcultural