TVR Cultural a difuzat duminică, 26 februarie, de la ora 19.00, concertul „Vă place opera?”, în onoarea regretaților Luminița Constantinescu și Nicolae Constantinescu, susținut de Camerata Regală la Ateneul Român.
Concertul „Vă place opera?” a avut loc în 5 noiembrie 2022, în onoarea Luminiței Constantinescu (1949-2021), realizatoare de emisiuni muzicale la TVR şi baritonului Nicolae Constantinescu (1938-2022), solist al Operei Naţionale Bucureşti şi profesor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.
Concertul marchează, totodată, și renașterea ciclului de concerte „Vă place opera?”, iniţiat de Luminiţa Constantinescu la jumătatea anilor 1980 şi continuat până în 2014.
Inițiativei Cameratei Regale și a dirijorului Constantin Grigore i s-au alăturat patru dintre soliștii cei mai buni pe care România îi are în acest moment: soprana Cella Costea, mezzo-soprana Ruxandra Donose, tenorul Marius Vlad Budoiu şi baritonul Florin Estefan.
Programul include unele dintre cele mai cunoscute, iubite şi reprezentative pagini ale repertoriului liric, din creaţia compozitorilor Giuseppe Verdi, Jacques Offenbach, Umberto Giordano, Camille Saint-Saens, Wolfgang Amadeus Mozart sau Jules Massenet.
Concertul este completat de lansarea volumului postum „Vă place opera?”, de Luminiţa Constantinescu, o colecţie de interviuri cu personalităţi din lumea operei din ultima jumătate de secol.
„Pentru publicul meloman din România, numele Luminiței Constantinescu este echivalent cu opera pe micul ecran, cu sute de interviuri-portret cu toți interpreții români remarcabili (de la Emil Marinescu și Maria Moreanu, până la Anita Hartig și George Petean) și cu seria de concerte pe care a transformat-o în brand încă înainte că noi toți să știm ce înseamnă, de fapt, asta: „Va place opera?”
Cartea aceasta este un instrument de valoare pentru toți cei interesați de fenomenul liric în România. Întrucât nu mai este aici să mă contrazică, eu spun că, dincolo de acești cântăreți de operă, este o carte despre ea, despre Luminița Constantinescu, cea care rămâne ambasadoarea genului peste generații, indiferent de granițele vieții terestre”, spunea Marius Constantinescu despre volumul postum.