loader
Foto

Concursul „Enescu”: Concertul final al Masterclass-ului de dirijat, un regal de muzică simfonică, în direct la TVR Cultural

Vineri, 27 septembrie, TVR Cultural a difuzat, în direct de la Ateneul Român, concertul final al Masterclass-ului de dirijat, organizat de maestrul Cristian Măcelaru. La pupitrul Orchestrei Române de Tineret, reputatul dirijor și cei trei tineri muzicieni selectați de maestru - Alex Amsel, Eu Lee Nam și Omar El Jamali - au oferit publicului un regal muzical, în încheierea Concursului Internațional „George Enescu”.

 

(w500)

Vineri seară, de la ora 18, pe scena Ateneului Român, Orchestra Română de Tineret a interpretat, sub bagheta lui Alex Amsel (SUA, 33 ani), „Suita nr. 2 - El sombrero de tres picos”, de Manuel de Falla; sub bagheta dirijoarei Eu Lee Nam (Coreea de Sud, 34 ani) - „Elegia Minacciosa”, de Dan Dediu; iar sub bagheta lui Omar El Jamali (Maroc, 32 ani), Suita „Pasărea de foc K 010” (1919), de Igor Stravinski.

Publicul s-a mai delectat și cu „Marea L. 109”, a lui Claude Debussy, și cu „Rapsodia Română nr. 1 în La Major”, a lui George Enescu”, interpretate de Orchestra Română de Tineret sub bagheta lui Cristian Măcelaru.

Evenimentul a fost urmat de o sesiune de autografe a dirijorului Cristian Măcelaru, organizată de Editura Casa Radio. Discul prezentat: „Ceaikovski, Dvořák” - Cristian Măcelaru, Orchestra Națională Radio, Editura Casa Radio, 2020.

În această seară de la ora 18.00, live pe TVR Cultural, vom fi martorii unui concert eveniment, o premieră ce suntem convinși că va avea continuitate: Concertul de închidere al Concursului Internațional George Enescu, construit în lumina Masterclass-ului de interpretare dirijorală, instrumentală și aprofundare în studiul muzicii, ce s-a desfășurat la Ateneul Român în perioada 23-27 septembrie.

Pentru prima dată în istoria Concursului Enescu s-a adăugat această nouă dimensiune, cea a dirijatului, reflectând astfel bogata contribuție a marelui George Enescu în toate sferele muzicale unde s-a remarcat: compozitor, violonist, pianist, dirijor și pedagog.

Masterclass-ul de interpretare dirijorală, instrumentală și aprofundare în studiul muzicii a cuprins ateliere destinate tinerilor muzicieni specializați in disciplina dirijat, vioară, violoncel sau pian. Această inițiativă extraordinară, dedicată tinerilor muzicieni a fost posibilă prin intermediul aceluiași atribut ce l-a caracterizat atât de bine pe Enescu: generozitatea – ce a stat de această dată sub numele unui alt mare dirijor: Cristian Măcelaru”, a arătat producătoarea TVR Valentina Băințan.

În urma masterclass-ului susținut de maestrul Măcelaru, tinerii dirijori Alex Amsel, Eu Lee Nam și Omar El Jamali au fost aleși pentru a susține concertul final din încheierea celei de-a XIX-a ediții a Concursului Internațional „George Enescu”, organizat la București între 31 august și 27 septembrie.

Alex Amsel (SUA, 33 de ani) este, în sezonul 2023-2024, dirijor asociat al Orchestrei din Phoenix, colaborând și cu Opera din Cincinnati. Alex Amsel își dorește să să integreze muzica în fibra fiecărei comunități în care lucrează.

(w882) Alex Amsel

Alex Amsel. Sursă foto: Facebook „George Enescu Festival”

Eu Lee Nam (Coreea de Sud, 34 ani) este dirijoare și pianistă, în prezent fiind dirijoarea Münchner Mandolinenzirkel (Germania).

(w882) Eu Lee Nam

Eu Lee Nam. Sursă foto: Facebook „George Enescu Festival”

Omar El Jamali este director general și co-fondatorul „L’Académie de Direction de Neuilly et Grand Paris”, care colaborează în mod constant cu Orchestrele Pasdeloup, Colonne și Lamoureux. În primăvara acestui an, El Jamali a fost semifinalist al prestigioasei competiții Malko. Datorită performanței sale, a fost invitat să lucreze ca dirijor asistent pentru Cristian Măcelaru și Alexander Kantorow la Orchestra Națională a Franței, în mai 2024.

(w882) Omar El Ja

Omar El Jamali. Sursă foto: Facebook „George Enescu Festival”

 

Concursul „Enescu” este un eveniment desfășurat sub înaltul patronaj al președintelui României, finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii și organizat de Artexim.

8:30 lnterviurile TVR Cultural (R)

Realizator: Ioana Pavel

(Reluare)

9:00 Mic dejun cu un campion redifuzare

Agreabilă ca o şuetă şi guralivă ca un talk-show, această întâlnire se petrece întotdeauna într-un bistro cochet, cu vedere la stradă şi neapărat alături de un interlocutor care are o poveste despre propriile bătălii câştigate, dar şi despre propriile înfrângeri care au urmărit un vis. În cei peste şapte ani de difuzare, timp de 16 sezoane, ’’Mic Dejun cu un Campion’’ a prilejuit participarea a aproape 200 de invitaţi în platoul de filmare de la Librăriile Cărtureşti-Cafe Verona. Ne sunt alături şi prietenii fideli pe pe facebook, peste 30.000 la număr, ce ne încurajează cu mesajele lor.

Amfitrion: scriitoarea şi jurnalista Daniela Zeca Buzura.

Producător Ileana Ploscaru Panait

 
Filmul documentar „Trei zile despre Natalia”, producţie TVR, în competiţia Prix Europa, la Berlin

Filme de ficțiune și documentare, producții audio și digitale, documentare și investigații audio și video europene sunt proiectate în aceste zile ...

Romul Nuțiu, perpetua căutare

Romul Nuțiu, perpetua căutare

publicat: miercuri, 09 octombrie 2024

Considerat cel mai însemnat și statornic reprezentant al expresionismului abstract din România, Romul Nuțiu este un artist complex, condiționat ...

Secţiune prin atelier – ’’Cioburi de amintiri’’

Stela Lie, artist vizual, ilustrator de carte şi profesor la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, membru al Uniunii Artiştilor Plastici ...

 

#TVRcultural