loader
Foto

„Conferințele Ateneului”, cu Ioan Holender și Sever Voinescu, miercuri, la TVR Cultural

Miercuri, 29 martie, TVR Cultural a transmis, în direct, de la Ateneul Român, conferința „Muzica și spectacolul”, susținută de Ioan Holender și Sever Voinescu, la Ateneul Român.

 

Valentina Băințan

De la ora 18.30, telespectatorii au putut urmări în direct interviurile realizate de Valentina Băințan cu oameni de cultură prezenți la eveniment, iar, de la ora 19.00, dialogul dintre Ioan Holender și Sever Voinescu.

Conferința „Muzica și spectacolul” a fost presărată cu momente muzicale susținute de soprana Aida Pascu, violoncelistul Ștefan Cazacu și pianistul Gabriel Cîțan, din opere semnate de Serghei Rahmaninov, Piotr Ilici Ceaikovski și Vincenzo Bellini.

Ioan Holender, cel mai longeviv director al prestigioasei Opere de Stat din Viena, timp de 19 ani, este cunoscut publicului din România și pentru organizarea, din 2003 până în 2015, a Festivalului Internațional „George Enescu”, al cărui director a fost.

Ioan Holender (n.1935), bariton, impresar artistic și fost director al Operei din Viena, a părăsit România în 1959, emigrând cu familia în Austria, după ce a participat la revolta anti-comunistă a studenților din Timișoara (1956), fiind ulterior exmatriculat.

În 1966, a creat „Agenția de impresariat artistic Holender”, care a devenit faimoasă în lumea artistică, ajutând mulți artiști români să devină cunoscuți pe plan international.

Holender a ocupat funcția de director al Operei de Stat din Viena, fiind cel mai longeviv șef, de la deschiderea instituției, în 1869. Mandatul său a fost prelungit de trei ori, din 1991 până în 2010. În această perioadă, au fost 93 de premiere, 11 milioane de persoane au asistat la spectacole, iar sala a fost ocupată, în medie, în proporție de 96 la sută.

Urmăriți aici dialogul lui Ioan Holender cu Iosif Sava, la „Magia seratelor muzicale”, redifuzat de TVR Cultural în urmă cu două luni.

Partenerul de dialog al lui Ioan Holender a fost Sever Voinescu, redactor-șef al revistei „Dilema veche” și realizator al emisiunii „Europa Christiana” pentru postul Patriarhiei Române, Trinitas TV.

 

 

18:30 Muzica timpului tău Premieră

Producător: Valentina Ionescu

19:00 Intrare liberă Premieră

’’Intrare liberă’’ este un magazin cultural zilnic, de luni până vineri în care sunt aduse în prim planul dezbaterii publice teme culturale definitorii pentru societatea românească contemporană. Doi moderatori cu carismă şi experienţă-Marius Constantinescu şi Mirela Nagâţ-, vor intermedia un dialog interesant şi actual cu creatori din diferite domenii care nu se vor referi strict la creaţia artistică, atât de diversă, ci şi la contextul ce condiţionează sau determină un anume tip de receptare, atitudine, proces creator. O dezbatere de idei documentată cu argumente susţinute şi de o parte, şi de cealaltă-gazde şi invitaţi-într-o manieră colocvială şi destinsă despre fenomenul cultural actual, noile tendinţe şi problemele complexe care bulversează societatea modernă.

Prezintă: Marius Constantinescu şi Mirela Nagâţ

Producător Anca Lăzărescu

 
Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu, despre Eugen Simion: Rari sunt criticii literari de la noi care să aibă acel sentiment al responsabilității față de literatura țării lor, precum el

Între 22 și 28 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, telespectatorii TVR Cultural pot asculta explicațiile regretatului critic ...

Alexandru Bălășescu, la „Mic dejun cu un campion”: Antropologia este, prin vocaţie, întrebătoare. Trebuie să fii curios până la obsesie ca să înţelegi (ediție din 2023) | VIDEO)

TVR Cultural redifuzează, între 29 aprilie și 5 mai, dialogurile Danielei Zeca Buzura cu antropologul Alexandru Bălășescu, criticul literar Ion ...

 

#TVRcultural