loader
Foto

Conferința „În rând cu lumea”, cu Andrei Pleșu și Valentina Sandu-Dediu, la Opera Națională București | VIDEO

Marți, 16 aprilie, TVR Cultural a transmis, în direct de la Opera Națională București, dialogul dintre scriitorul Andrei Pleșu, Valentina Sandu-Dediu, pianistă și muzicolog, și Daniel Nica, lector la Facultatea de Jurnalism (Universitatea din București), despre mizele și crizele cunoașterii specializate. Conferința poate fi vizionată aici .

 

Prelegerea „În rând cu lumea” a fost un dialog despre cercetare, despre sincronizare intelectuală, despre mizele și crizele cunoașterii specializate, organizat la împlinirea a 30 de ani de existență a Colegiului Noua Europă, arată reprezentații Operei Naționale București. Invitații evenimentului au fost scriitorul Andrei Pleșu, fondatorul Colegiului, și Valentina Sandu-Dediu, pianistă și muzicolog, rector al instituției din anul 2014 și până în prezent.

„Ce înseamnă să fii „în rând cu lumea” atunci când vorbim despre cercetare academică? Este sincronizarea intelectuală a României cu Occidentul o operă încheiată sau un proces ce nu se va încheia niciodată?

Cum se văd diferențele dintre Est și Vest din perspectiva unui institut de studii avansate? Cum ia naștere o instituție de succes și cum prind ideile viață?

Cât de importante sunt aspectele financiare în domeniul artelor și studiile umaniste; și cât de mult pot entuziasmul și pasiunea cercetătorilor să suplinească finanțarea insuficientă? Ar trebui oare ca cercetarea în științele sociale și umaniste să își propună să schimbe sau, mai degrabă, să înțeleagă lumea așa cum este?”, sunt doar câteva dintre întrebările lansate în cadrul conferinței moderate de Daniel Nica, lector universitar la Facultatea de Jurnalism și Științele comunicării de la Universitatea București.

Dialogul a fost însoțit de momentele muzicale oferite de soliștii Marta Sandu Ofrim și Leonard Bernad și pianistul Gabriel Gîțan.

Producător TVR: Claudia Robu

 

 

 

 

9:10 Splendorile Italiei (R)

Documentar

(Meraviglie-A Journey in Italy, the Land of Treasures, Italia, 2019)

Sezon 3, Episodul 3

Realizator: Gabriele Cipollitti

Prezentator: Alberto Angela

Călătorie printre comorile Italiei cuprinse în Patrimoniul Mondial, Italia fiind ţara cu cele mai multe situri UNESCO din toată lumea, aflate pe întreg cuprinsul ţării şi datând din toate perioadele istorice, de la neolitic şi antichitatea clasică, trecând prin Evul Mediu şi Renaştere, până la Epoca Iluminismului.

din 25 mai//

(Reluare)

10:10 Mic dejun cu un campion Premieră

Agreabilă ca o şuetă şi guralivă ca un talk-show, această întâlnire se petrece întotdeauna într-un bistro cochet, cu vedere la stradă şi neapărat alături de un interlocutor care are o poveste despre propriile bătălii câştigate, dar şi despre propriile înfrângeri care au urmărit un vis. În cei peste şapte ani de difuzare, timp de 16 sezoane, ’’Mic Dejun cu un Campion’’ a prilejuit participarea a aproape 200 de invitaţi în platoul de filmare de la Librăriile Cărtureşti-Cafe Verona. Ne sunt alături şi prietenii fideli pe pe facebook, peste 30.000 la număr, ce ne încurajează cu mesajele lor.

Amfitrion: scriitoarea şi jurnalista Daniela Zeca Buzura.

Producător Ileana Ploscaru Panait

 
Poetul Mihai Firică la ”Portret de excelență”: ”Deschizând o carte este imposibil să nu găsești un fragment care te inspiră”

A studiat literele, istoria, dreptul şi managementul relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri şi stagii de pregătire în jurnalism organizate ...

Valentina Băințan, în dialog cu soprana Chen Reiss, „o voce perfectă Strauss”, la „Podcasturile TVR#Enescu”, în 25 mai

La „Podcasturile TVR#Enescu”, de sâmbătă, 25 mai, Valentina Băințan o are ca invitată pe soprana Chen Reiss, „o voce de o luminozitate și de o ...

Pictorul Vasile Tolan, la „Biografii necesare”: Prin artă, se ajunge la o spiritualizare a materiei

La „Biografii necesare”, artista vizuală Ileana Ploscaru Panait îl are ca invitat pe pictorul Vasile Tolan, membru al Uniunii Artiștilor Plastici ...

 

#TVRcultural