loader
Foto

Conferința „În rând cu lumea”, cu Andrei Pleșu și Valentina Sandu-Dediu, la Opera Națională București | VIDEO

Marți, 16 aprilie, TVR Cultural a transmis, în direct de la Opera Națională București, dialogul dintre scriitorul Andrei Pleșu, Valentina Sandu-Dediu, pianistă și muzicolog, și Daniel Nica, lector la Facultatea de Jurnalism (Universitatea din București), despre mizele și crizele cunoașterii specializate. Conferința poate fi vizionată aici .

 

Prelegerea „În rând cu lumea” a fost un dialog despre cercetare, despre sincronizare intelectuală, despre mizele și crizele cunoașterii specializate, organizat la împlinirea a 30 de ani de existență a Colegiului Noua Europă, arată reprezentații Operei Naționale București. Invitații evenimentului au fost scriitorul Andrei Pleșu, fondatorul Colegiului, și Valentina Sandu-Dediu, pianistă și muzicolog, rector al instituției din anul 2014 și până în prezent.

„Ce înseamnă să fii „în rând cu lumea” atunci când vorbim despre cercetare academică? Este sincronizarea intelectuală a României cu Occidentul o operă încheiată sau un proces ce nu se va încheia niciodată?

Cum se văd diferențele dintre Est și Vest din perspectiva unui institut de studii avansate? Cum ia naștere o instituție de succes și cum prind ideile viață?

Cât de importante sunt aspectele financiare în domeniul artelor și studiile umaniste; și cât de mult pot entuziasmul și pasiunea cercetătorilor să suplinească finanțarea insuficientă? Ar trebui oare ca cercetarea în științele sociale și umaniste să își propună să schimbe sau, mai degrabă, să înțeleagă lumea așa cum este?”, sunt doar câteva dintre întrebările lansate în cadrul conferinței moderate de Daniel Nica, lector universitar la Facultatea de Jurnalism și Științele comunicării de la Universitatea București.

Dialogul a fost însoțit de momentele muzicale oferite de soliștii Marta Sandu Ofrim și Leonard Bernad și pianistul Gabriel Gîțan.

Producător TVR: Claudia Robu

 

 

 

 

22:00 PĂSĂRI CĂLĂTOARE

Film* PĂSĂRI CĂLĂTOARE

(PAJAROS DE VERANO/BIRDS OF PASSAGE-Columbia, 2018)

Regia: Cristina Gallego, Ciro Guerra

Cu: Carmiña Martínez, José Acosta, Natalia Reyes, Jhon Narváez, Greider Meza

Dramă. Nordul Columbiei, anii 1970: o societate matriarhală condusă de tradiții şi construită în jurul familiei. Rapayet şi familia sa sunt printre primii stăpâni ai traficului de marijuana. Atraşi de bani si de putere, îşi abandonează ritualurile şi credințele, închinându-se unor noi zei: lăcomia şi crima. Se nasc primele carteluri de droguri, iar societatea este condusă după alte reguli.

Redactor: Gabriela Onea

0:10 Concert George Enescu (R)

Producător: Băinţan Valentina

(Reluare)
 
Programe speciale de Paşte, la TVR

Programe speciale de Paşte, la TVR

publicat: luni, 29 aprilie 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Invitație la teatru: Piesa „Sinucigașul”, cu Horațiu Mălăele, în 1 mai, la TVR Cultural | VIDEO

Miercuri, 1 mai, de la ora 22.00, TVR Cultural îi invită pe telespectatori la piesa de teatru „Sinucigașul”, de Nikolai Erdman, înregistrată cu ...

Spectacolul de balet „Messa da Requiem”, bazat pe opera lui Verdi, o rugăciune muzicală despre căutarea mântuirii, în 30 aprilie, la TVR Cultural

Marți, 30 aprilie, de la ora 22.00, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească „Recviemul” lui Giuseppe Verdi, în viziunea celebrului ...

 

#TVRcultural