loader
Foto

Conferințele ONB: „Noua dezordine a fericirii”, prelegere susținută de conf. univ. dr. Cristian Iftode, la TVR Cultural

Miercuri, 8 mai, TVR Cultural a transmis, în direct de la Opera Națională București, prelegerea „Noua dezordine a fericirii”, susținută de conf. univ. Cristian Iftode, profesor la Facultatea de Filosofie a Universității din București. Conferința a fost difuzată începând cu 18.30.

 

„E greu de găsit un subiect mai obsedant, dar totodată mai alunecos decât fericirea. Pascal ne-a semnalat, demult, caracterul eluziv al fericirii: «Astfel, noi nu trăim niciodată, ci doar sperăm să trăim, și tot pregătindu-ne să fim fericiți, e limpede că nu vom fi niciodată».

La contradicțiile felului în care concepem și căutăm fericirea, timpurile moderne adaugă noi provocări și tensiuni. Democratizarea fericirii, ca aspirație legitimă a tuturor oamenilor, a condus la noi mutații de sens. În felul acesta, fericirea a devenit tot mai mult fie o fugă în afara noastră, printre distracții superficiale, fie o ficțiune intimă, de care te rușinezi să vorbești în public. În acest timp, despre dezideratul împlinirii de sine se vorbește tot mai mult în cheie antreprenorială, ca despre o afacere ce poate fi sintetizată în zece pași sau secrete esențiale.

Dar cum ar trebui să gândim fericirea? Ca o stare pur subiectivă, ca îndeplinire a tuturor dorințelor sau ca desăvârșire a înzestrărilor noastre fundamentale? Este fericirea extaz sau împlinire de sine; drog escapist sau curaj de a fi tu însuți? Constă în mari succese publice ori în seninătate în fața eventualelor eșecuri? Este fericirea independența totală a înțeleptului antic sau povestea unei iubiri împlinite? Care e locul suferinței în căutarea unei vieți cu adevărat fericite? Nu cumva fericirea e o iluzie?”

Acestea sunt numai câteva dintre întrebările la care conf. univ. dr. Cristian Iftode și-a propus să răspundă, în cadrul dezbaterii „Scena gândirii”, moderată de Daniel Nica, lector universitar la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării de la Universitatea din București.

Prelegerea și dialogul au fost însoțite de momente muzicale oferite de mezzosoprana Oana Andra și baritonul Vicenţiu Ţăranu, acompaniați la pian de Ioana Maxim.

Urmăriți video aici.

Producător TVR: Claudia Robu

 

7:00 Zile de poveste

Documentar *(Quand l’histoire fait dates, Franţa, 2020)

Regia: Denis van Waerebeke, Lucie Caries, Benoît Laborde, Thomas Sipp

Istoria omenirii prinde viaţă sub ochii noştri, ca şi cum am fi într-o maşină a timpului, şi ne oprim la câteva date care i-au schimbat cursul.

Episodul 17: 14 mai 1610: Asasinarea lui Henric al IV-lea

Redactor: Adriana Vulpe

(Reluare)

7:30 Intrare liberă

Prezintă: Marius Constantinescu

Producător: Anca Lăzărescu

 
Î.P.S. IOAN ROBU, invitatul special al ACADEMICIANULUI MIRCEA DUMITRU la

TVR Cultural si Academia Română vă invită duminică, 27 aprilie 2025, ora 13:00, la o întâlnire de colecţie a "Dialogurilor Academice" cu Î.P.S. ...

Remix junior: Nicolae Covaci și PHOENIX: trecut, prezent, viitor

Ediție specială  Remix Junior : Ultimul interviu Remix cu Nicolae Covaci / Phoenix merge mai departe: ...

Caritate prin credință, credință prin caritate

…Credin ț a este o super putere, ca să spunem a ș a, pentru că ne ajută să trecem peste ceea ce ra ț iunea de multe ori ne ...

 

#TVRcultural