loader
Foto

Prelegerea filosofului Mircea Dumitru, susținută în cadrul Conferințelor Operei Naționale, la TVR Cultural

TVR Cultural a transmis, marți, 17 ianuarie, de la ora 18.00, în direct de la Opera Națională București, „Conferințele ONB”. Primul invitat al programului a fost  academicianul Mircea Dumitru, profesor la Facultatea de Filosofie a Universității din București.

 

Mircea Dumitru a susținut o prelegere intitulată „Muzică și filosofie”, în care va explora legăturile profunde și incitante dintre arta sunetelor și reflecția filosofică.

După prelegere, telespectatorii l-au putut asculta pe dirijorul Daniel Jinga, director general al ONB, prezentând o scurtă istorie a Operei Naționale Bucureşti.

Ulterior, publicul a urmărit un dialog captivant între Mircea Dumitru și gazdele evenimentului, dirijorul Daniel Jinga și Daniel Nica, coordonatorul programului de conferințe al Operei. Daniel Nica este lector universitar în cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC), din cadrul Universității din București, doctor în filosofie și membru al Centrului de Cercetare în Etică Aplicată.

Cei doi artiști lirici invitaţi în cadrul acestei prime ediții au fost soprana Irina Iordăchescu și baritonul Alexandru Constantin.

Mircea Dumitru este filosof și logician, vicepreședinte al Academiei Române, profesor universitar la Facultatea de Filosofie a Universității din București și autor prolific, cu o carieră universitară de peste 30 de ani.  Prin prelegerea sa, urmărește să evidențieze conexiunea adâncă dintre muzică și filosofie, iar, pe de alta, să sublinieze necesitatea educației muzicale, ca ingredient al formării unei personalități armonioase, aflate în slujba binelui public, potrivit unui comunicat al Operei Naționale București.

Mircea Dumitru, fost rector al UB și fost ministru al Educației, este și un violonist care a convertit pasiunea pentru muzica clasică în pasiune pentru muzica ideilor, în special pentru metafizică, logică și filosofia limbajului.

În prezent, conduce Comisia Fulbright România și este preşedintele Secţiei de Filosofie, Teologie, Psihologie şi Pedagogie din cadrul Academiei Române, precum şi director al Institutului de Filosofie şi Psihologie „Constantin Rădulescu Motru“.

Începând cu ianuarie 2023, Opera Națională București va organiza lunar o dezbatere prin care își propune să aducă în fața oamenilor cele mai importante personalități ale societății românești. Conferințele vor avea loc în Sala Mare a Operei Naționale București și vor fi transmise în direct de TVR Cultural. Producător TVR: Claudia Robu.

19:00 Ediţie limitată Premieră

Prezinta Marius Constantinescu

Producător Bianca Sărăţeanu

20:00 Secretele istoriei-Beethoven, totul pentru muzică

Documentar*

(Secrets d’histoire-Beethoven, tout pour la musique..., Franţa, 2020)

Realizator: Jean-Louis Remilleux

Prezentator: Stephane Bern

Stéphane Bern porneşte într-un periplu care-l va purta în Austria, Germania şi în Cehia, pe urmele unuia dntre cei mai mari compozitori din istorie: Ludwig van Beethoven.

După mai bine de două secole de la naşterea sa, compoziţiile sale sunt interpretate în toată lumea, fiindcă acest om a fost un vizionar care a revoluţionat muzica şi a lăsat omenirii un patrimoniu excepţional.

Crescut la Bonn, Beethoven debutează în cariera muzicală la Viena, dar succesul său ascunde un secret cumplit: compozitorul este surd de la vârsta de treizeci de ani. El nu va auzi niciodată unele dintre lucrările sale.

Redactor: Gabriela Onea​

 
Celebra soprană Sally Matthews a cântat în deschiderea Athenaeum Summer Festival

Celebra soprană britanică Sally Matthews a fost invitata specială a Orchestrei Filarmonicii George Enescu la concertul de deschidere a ...

 Ediţie specială TVR CULTURAL dedicată poetului Ioan Es. Pop

Televiziunea Română a marcat dispariţia prematură a unuia dintre cei mai importanți poeţi ai ultimelor decenii - Ioan Es. Pop, printr-o ediţie ...

„Vandalul”, de Hamish Linklater, o comedie americană contemporană despre viață, dragoste și moarte

Premiera spectacolului după piesa „Vandalul”, de Hamish Linklater, a avut loc în urmă cu zece ani în SUA. Adaptarea și regia reprezentației de la ...

 

#TVRcultural