loader
Foto

Prelegerea filosofului Mircea Dumitru, susținută în cadrul Conferințelor Operei Naționale, la TVR Cultural

TVR Cultural a transmis, marți, 17 ianuarie, de la ora 18.00, în direct de la Opera Națională București, „Conferințele ONB”. Primul invitat al programului a fost  academicianul Mircea Dumitru, profesor la Facultatea de Filosofie a Universității din București.

 

Mircea Dumitru a susținut o prelegere intitulată „Muzică și filosofie”, în care va explora legăturile profunde și incitante dintre arta sunetelor și reflecția filosofică.

După prelegere, telespectatorii l-au putut asculta pe dirijorul Daniel Jinga, director general al ONB, prezentând o scurtă istorie a Operei Naționale Bucureşti.

Ulterior, publicul a urmărit un dialog captivant între Mircea Dumitru și gazdele evenimentului, dirijorul Daniel Jinga și Daniel Nica, coordonatorul programului de conferințe al Operei. Daniel Nica este lector universitar în cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC), din cadrul Universității din București, doctor în filosofie și membru al Centrului de Cercetare în Etică Aplicată.

Cei doi artiști lirici invitaţi în cadrul acestei prime ediții au fost soprana Irina Iordăchescu și baritonul Alexandru Constantin.

Mircea Dumitru este filosof și logician, vicepreședinte al Academiei Române, profesor universitar la Facultatea de Filosofie a Universității din București și autor prolific, cu o carieră universitară de peste 30 de ani.  Prin prelegerea sa, urmărește să evidențieze conexiunea adâncă dintre muzică și filosofie, iar, pe de alta, să sublinieze necesitatea educației muzicale, ca ingredient al formării unei personalități armonioase, aflate în slujba binelui public, potrivit unui comunicat al Operei Naționale București.

Mircea Dumitru, fost rector al UB și fost ministru al Educației, este și un violonist care a convertit pasiunea pentru muzica clasică în pasiune pentru muzica ideilor, în special pentru metafizică, logică și filosofia limbajului.

În prezent, conduce Comisia Fulbright România și este preşedintele Secţiei de Filosofie, Teologie, Psihologie şi Pedagogie din cadrul Academiei Române, precum şi director al Institutului de Filosofie şi Psihologie „Constantin Rădulescu Motru“.

Începând cu ianuarie 2023, Opera Națională București va organiza lunar o dezbatere prin care își propune să aducă în fața oamenilor cele mai importante personalități ale societății românești. Conferințele vor avea loc în Sala Mare a Operei Naționale București și vor fi transmise în direct de TVR Cultural. Producător TVR: Claudia Robu.

6:00 Drumuri aproape (R)

Producător: Diana Bogea

(Reluare)

6:25 Grădini de vis: geometrie, artă, viaţă (R)

Documentar *

(Jardins d'ici et d'ailleurs, Franţa, 2016)

Regia: Emmanuel Descombes, Aurélia Michon, Jean-Michel Vennemani

Arhitectul peisagist Jean-Philippe Teyssier ne prezintă cele mai frumoase grădini din Franţa şi din întreaga lume. Datorită întâlnirilor lui cu grădinari, peisagişti, horticultori, arhitecţi, istorici sau administratori de domenii, arta acestor spaţii naturale se dezvăluie ochilor noştri.

Realizatorii au vorbit cu artiştii peisagişti care găsesc soluţii inovatoare pentru a oferi spaţii pentru respiraţie şi poezie într-o lume tot mai urbanizată.

Episodul 10: Freyr

Rare sunt domeniile atât de dominate de elemente naturale: o serie de stânci ameţitoare, un râu care sculptează valea, totul încercuit de o pădure vastă. În centrul acestui sit natural găsim castelul Freÿr şi ansamblul său de grădini din afara timpului.

Se află în proprietatea unei aceleaşi familii din anul 1410, când Jacques de Beaufort a achiziţionat castelul. Grădinile au trecut prin timp câştigând o patină şi un farmec ieşite din comun.

A fost cât pe ce ca domeniul să fie distrus în timpul Revoluţiei Franceze. A fost cruţat datorită portocalilor săi excepţionali. De atunci, au fost protejaţi de fiecare generaţie de proprietari.

Redactor: Gabriela Onea

(Reluare)
 
Pictorul Constantin Flondor, la „Biografii necesare”: Pentru mine, repetiţia este monotonă. Totdeauna, am simţit nevoia de a mă provoca, de a tenta riscul | VIDEO

În 28 iulie, de la ora 22.00, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să revadă, la „Biografii necesare”, dialogul dintre Ileana Ploscaru ...

O seară de excepție la TVR Cultural: Opereta „Liliacul”, pusă în scenă la Royal Opera House în 1990, în 30 iulie

TVR Cultural le propune telespectatorilor să revadă, în 30 iulie, de la ora 22.00, opereta „Liliacul” („Die Fledermaus”), pusă în scenă la Royal ...

„Buchet de flori”, tablou al lui Rachel Ruysch, apreciată reprezentantă a picturii florale olandeze, la „Pastila de artă”

„Cele trei grații” (Hans von Aachen), „Răstignirea” (atribuit Școlii lui Jan van Eyck), „Buchet de flori” (Rachel Ruysch), „Venus și Amor” (Lucas ...

 

#TVRcultural