loader
Foto

Prelegerea filosofului Mircea Dumitru, susținută în cadrul Conferințelor Operei Naționale, la TVR Cultural

TVR Cultural a transmis, marți, 17 ianuarie, de la ora 18.00, în direct de la Opera Națională București, „Conferințele ONB”. Primul invitat al programului a fost  academicianul Mircea Dumitru, profesor la Facultatea de Filosofie a Universității din București.

 

Mircea Dumitru a susținut o prelegere intitulată „Muzică și filosofie”, în care va explora legăturile profunde și incitante dintre arta sunetelor și reflecția filosofică.

După prelegere, telespectatorii l-au putut asculta pe dirijorul Daniel Jinga, director general al ONB, prezentând o scurtă istorie a Operei Naționale Bucureşti.

Ulterior, publicul a urmărit un dialog captivant între Mircea Dumitru și gazdele evenimentului, dirijorul Daniel Jinga și Daniel Nica, coordonatorul programului de conferințe al Operei. Daniel Nica este lector universitar în cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC), din cadrul Universității din București, doctor în filosofie și membru al Centrului de Cercetare în Etică Aplicată.

Cei doi artiști lirici invitaţi în cadrul acestei prime ediții au fost soprana Irina Iordăchescu și baritonul Alexandru Constantin.

Mircea Dumitru este filosof și logician, vicepreședinte al Academiei Române, profesor universitar la Facultatea de Filosofie a Universității din București și autor prolific, cu o carieră universitară de peste 30 de ani.  Prin prelegerea sa, urmărește să evidențieze conexiunea adâncă dintre muzică și filosofie, iar, pe de alta, să sublinieze necesitatea educației muzicale, ca ingredient al formării unei personalități armonioase, aflate în slujba binelui public, potrivit unui comunicat al Operei Naționale București.

Mircea Dumitru, fost rector al UB și fost ministru al Educației, este și un violonist care a convertit pasiunea pentru muzica clasică în pasiune pentru muzica ideilor, în special pentru metafizică, logică și filosofia limbajului.

În prezent, conduce Comisia Fulbright România și este preşedintele Secţiei de Filosofie, Teologie, Psihologie şi Pedagogie din cadrul Academiei Române, precum şi director al Institutului de Filosofie şi Psihologie „Constantin Rădulescu Motru“.

Începând cu ianuarie 2023, Opera Națională București va organiza lunar o dezbatere prin care își propune să aducă în fața oamenilor cele mai importante personalități ale societății românești. Conferințele vor avea loc în Sala Mare a Operei Naționale București și vor fi transmise în direct de TVR Cultural. Producător TVR: Claudia Robu.

15:00 Cultart redifuzare

*Reportaj cultural teritorial Craiova

ATELIERE ȘI GALERII. PAYSSAGE. Centrul Brâncuși din cadrul Muzeului de Artă din Craiova găzduiește cea de a treia expoziție a Departamentului Foto-Video din cadrul Universității Naționale de Arte din București, deschisă aici în ultimii ani. Expoziția intitulată "Paysage" prefigurează, cu un an în avans, aniversarea a trei decenii de învățământ dedicat noilor medii: fotografie, imagine dinamică și prelucrare computerizată a imaginii.

ÎN SCENĂ. VIZIUNEA VIZUINII.Simona Măicănescu vine la Craiova în premieră absolută națională cu "Viziunea vizuinii", dramatizare proprie după romanul lui Marin Sorescu. Cu o scenografie minimalistă și cu o animație adaptată de Laura Pop după desenele scriitorului, piesa străpunge publicul prin densitatea și forța uriașă pe care actrița de origine craioveană le dovedește pe scenă. Un spectacol care vine cu întrebări incommode pentru public, dar și cu un umor subtil, oltenesc, marca marin Sorescu.

EVENIMENT. CĂRȚI POȘTALE CU SCRIITORI. Cărți poștale cu versuri și chipuri de scriitori contemproani. Acesta este ineditul proiect al Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România realizat printr-o colaborare cu Poșta Română. În acest fel scriitorii speră să cultive dragostea pentru lectură, dar și să promoveze literatura contemporană, în primul rând, printre cei mai tineri cititori.

CARTE FRUMOASĂ CINSTE CUI TE-A SCRIS.Istoricul Adrian Cioroianu și-a lansat la Târgul de Carte Gaudeamus de la Craiova, un jurnal scris în perioada când a fost ambassador UNESCO al României. Intitulată "Frumoasă era Sena pe sub florile mele", cartea ne prezintă Parisul prin ochii autorului,făcând un adevărat portret al societății franceze, din interiorul acesteia.

Realizator Mirela Giodea, Jurnalist Loredana Berneanu

Producător: Bianca Sărăţeanu

15:55 Ecce Via

Producător: Elena Dinu

 
Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Sâmbătă, 4 mai, de la ora 16:00, la TVR Cultural, vă invităm la o nouă ediție "Portret de Excelenţă".

„Glasul lunii”, o aventură în căutarea femeii perfecte din imaginația lui Fellini, în 6 mai, la TVR Cultural

„Glasul lunii”, al lui Federico Fellini, „Afacerea Est”, în regia lui Igor Cobileanski, și „Trauma”, în regia lui Paul Schrader, premiat cu ...

 

#TVRcultural