loader
Foto

Recitalul oferit de Orchestra Controcorrente, în cadrul Festivalului Enescu, la TVR Cultural. Concertele săptămânii

Telespectatorii TVR Cultural pot urmări recitalurile susținute de Cvartetul Fine Arts, de Orchestra Controcorrente și de Orchestra Filarmonică „George Enescu”, în cadrul Festivalului „Enescu”, de la ora 16.00.

 

Miercuri, 25 ianuarie, de la ora 16.00, TVR Cultural a transmis recitalul Cvartetului Fine Arts, susținut în cadrul Festivalului Internațional „George Enescy” - ediția 2021. Muzicienii, alături de pianistul Itamar Golan, interpretează: Beethoven - „Cvartetul de coarde nr. 1 în fa major op.18 nr.1”, D. Șostakovici -  „Cvartetul de coarde nr. 1 op. 49”, Enescu - „Cvintetul cu pian în re major” (1896).

Fondat în 1946, la Chicago, Cvartetul Fine Arts a înregistrat peste 200 de lucrări și a făcut turnee internaționale timp de trei sferturi de secol. Lucrările lor au fost premiate și nominalizate la Grammy.

(w882) Cvartetul

Cvartetul Fine Arts - Ralph Evans, Efim Boico, Gil Sharon și Niklas Schmidt (de la stânga la dreapta). Sursă imagine: fineartsquartet.com

Joi, 26 ianuarie, de la ora 16.00, TVR Cultural a difuzat spectacolul oferite de Orchestra Controcorrente, în cadrul Festivalului „Enescu” - ediția 2021. Programul recitalului, aici.

Controcorrente este o orchestră care cântă exclusiv cu instrumente de epocă, fără dirijor.

„Calea Orchestrei Controcorrente este inspirată de o viziune muzicală care are rădăcini în istorie și nu este o critică a figurii dirijorului în sine. Dorința aprinsă a membrilor orchestrei este de a face fiecare muzician pe deplin responsabil în rolul său în cadrul ansamblului, de a stimula individualitatea fiecăruia dintre noi și de a face din cercetarea interpretativă un moment creativ de împărtășit.

Controcorrente deschide noi orizonturi muzicienilor săi prin provocarea de a viza idealul „muzicianului complet”, de care lumea antică era atât de pasionată”, se arată pe pagina Festivalului „Enescu”.

(w882) Orchestra

Membrii Orchestrei Controcorrente. Sursă imagine: Festivalul „George Enescu”

Vineri, 27 ianuarie, de la ora 16.00, TVR Cultural transmite concertul susținut de Orchestra Filarmonică „George Enescu”, la Sala Palatului, cu: Paavo Järvi - dirijor, Hilary Hahn - vioară, Sarah Nemțanu - concertmaestru.

Operele interpretate de muzicieni sunt: Enescu - „Rapsodia română în re major op.11 nr. 2”, Sibelius - „Concertul în re minor pentru vioară și orchestră op. 47”,  Rahmaninov - „Simfonia nr. 2 în mi minor op. 27”

Orchestra Filarmonică „George Enescu”, fondată în 1868, ca „Societatea Filarmonică Română”, sub conducerea lui Eduard Wachmann, avea ca scop organizarea unei orchestre simfonice permanente, în vederea propagării culturii muzicale şi popularizării capodoperelor muzicii clasice. După inaugurarea Ateneului Român, în 1889, concertele Filamornicii au început să fie organizate în această sală, care a rămas, până în prezent, sediul Filarmonicii.

După Revoluție, instituția a fost condusă de marele pianist Dan Grigore, apoi de dirijorul Cristian Mandeal. În mandatul lui Cristian Mandeal (1991-2009), Orchestra Filarmonicii a realizat pe disc integrala lucrărilor simfonice de George Enescu şi de Johannes Brahms.

Filarmonica „George Enescu” susține aproximativ 300 de concerte pe an.

(w882) Filarmonic

Orchestra Filarmonică „George Enescu”. Sursă imagine: fge.org.ro

6:00 Documentar

* Rezistenţă prin cultură

* Secvenţe din viaţa unui cineast român

*Basca, paltonul, ţoaşca de piele

Redactor: Mariana Ioniță

Producător: Alexandru Munteanu

6:55 Imnul României

 
„Înapoi la argument”: Dorli Blaga și Doina Jela, în dialog cu H.R. Patapievici, la TVR Cultural

Telespectatorii TVR Cultural pot urmări, în săptămâna 30 ianuarie - 3 februarie, dialogurile lui Horia Roman Patapievici cu Dorli Blaga, Doina ...

Seria documentară „Reconstituiri”, difuzată la TVR Cultural: Execuția lui Ioan Petru Culianu și interzicerea filmului „Faleze de nisip”, între subiectele analizate

TVR Cultural difuzează, săptămâna viitoare, seria documentară „Reconstituiri”, în care abordează subiecte precum împușcarea cunoscutului istoric ...

Despre audiobook-uri și lectura cu voce tare, joi, la „Intrare liberă” | VIDEO

Joi seară, de la ora 19.00, Mirela Nagâț și invitații ei au discutat, la „Intrare liberă”, despre audiobook-uri și despre lectura cu voce tare.