loader
Foto

Galerie foto

„Noaptea Albă a Filmului Românesc”, cu Cristi Puiu,la TVR Cultural | VIDEO

TVR Cultural a difuzat, sâmbătă, 1 aprilie, filmele regizorului Cristi Puiu, la „Noaptea Albă a Filmului Româesc”. „Moartea domnului Lăzărescu”, „Sieranevada” și „Malmkrog”, dar și scurtmetrajul „Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea” se regăsesc printre filmele difuzate de TVR Cultural.

 

„Filmul se naște, nu se face. Și ceea ce contează pe platou nu este indicația ta de trei castane. Contează nașterea, atenția, racordarea la timpul prezent, la ceea ce se întâmplă și captarea adevărului din privirea, din gesturile, din respirația oamenilor, celor care se află în fața aparatului de filmat - actorii. Asta contează, nu contează imaginea, nu contează lumina, sunt necesare, dar nu ele fac filmul. E importantă viața din omul ăla, de care nici el nu e conștient”, spunea regizorul Cristi Puiu despre filmele sale.

„Noaptea albă a filmului românesc” a debutat la TVR Cultural de la ora 20.30, cu un portret al regizorului şi scenaristului Cristi Puiu, semnat de producătoarea Claudia Duca.

Cristi Puiu a debutat în 2001, cu „Marfa și banii”, film care a obținut mai multe premii internaționale şi despre care unii critici consideră că ar fi producţia care a inaugurat noul val românesc în cinematografie.

(w882)

De la ora 21.00, telespectatorii au putut viziona „Moartea domnului Lăzărescu” (România, 2005), producţie inspirată dintr-un caz real şi aflată pe locul 3 în clasamentul „Cele mai bune 10 filme românești din toate timpurile”, publicat în 2008 și realizat de 40 critici de film.

Un bătrân de 63 de ani - domnul Lăzărescu - locuiește într-un apartament de bloc cu cele trei pisici ale sale. Soția lui a murit, iar fiica sa trăiește în Canada. Simțindu-se rău, bătrânul cheamă salvarea. Consultându-l și suspectând un cancer de colon, medicul decide să-l interneze. La spital intervin alte priorități și bătrânul, care e presupus a fi alcoolic, este dus la alt spital, apoi la altul.

Ceea ce părea la început o simplă formalitate - consultarea și supraveghearea unui bătrân care a vomat și se plânge de dureri de cap - se transformă într-un coșmar.

În anul 2005, „Moartea domnului Lăzărescu” a câştigat premiul Un Certain Regard, la Cannes. Din distribuţie fac parte actorii Ion Fiscuteanu, Luminiţa Gheorghiu, Gabriel Spahiu, Doru Ana, Monica Bârlădeanu.

De la ora 23.30, telespectatorii TVR Cultural au fost invitaţi să vizioneze filmul „Sieranevada” (România, 2016), cu actorii Mimi Brăescu, Bogdan Dumitrache şi J. State în distribuţie.

Acțiunea din „Sieranevada” are loc la trei zile de la atentatul din redacția hebdomadarului parizian, Charlie Hebdo, și la patruzeci de zile de la moartea tatălui său, când Lary, un medic trecut de 40 de ani, urmează să își petreacă ziua de sâmbătă însoțit de tânăra lui soție, în sânul familiei, reunite cu ocazia comemorării celui dispărut. Evenimentul, însă, nu se derulează conform așteptărilor.

„Malmkrog” (România, Serbia, Elveţia, Suedia, Bosnia, Macedonia de Nord, 2020), film inspirat din lucrarea „Trois Entretiens”, scrisă de Vladimir Soloviov la începutul secolului XX, pe care telespectatorii l-au putut urmări de la ora 02.20, este un omagiu adus unei lumi apuse, dar care reia și idei actuale.

Plasat într-un conac luxos, într-o zi de iarnă, filmul pune la un loc personaje aristocratice cu vederi politice diferite: Ingrida este o femeie trecută de prima tinerețe, care glorifică imperialismul rus și pune egal între război și civilizație (explicabil social prin aceea că statutul ei social superior, de soție de general, se datorează războiului). Nikolai, poate cel mai profund dintre toți, și tânăra Olga au vederi anarhiste (de nuanțe diferite) - și anarhismul era popular în epocă. Edouard, poate cel mai actual, este și cel mai european: afirmă cauza pro-europeană, vede o Europă unită, din care Rusia va face parte, afirmând superioritatea culturii bătrânului continent asupra întregii lumi. Cei doi, susuținători ai pluralismului perspectivelor și optimiști, vor fi cu siguranță dezamăgiți de ororile secolului XX.

Din distribuţie fac parte actorii Frédéric Schulz-Richard, Ugo Broussot, Diana Sakalauskaité, Agathe Bosch, Marina Palii şi István Teglas. În 2020, „Malmkrog” a primit premiul de regie al secțiunii Encounters, la Festivalul de Film de la Berlin.

„Pe lângă aceasta regie curajoasă, la obiect și atât de elegantă, regizorul ne prezintă o altă dimensiune care - deși se întâmplă în urmă cu 100 de ani - este atât de contemporană”, a motivat juriul premiul acordat.

Scurtmetrajul „Un cartuș de Kent și un pachet de cafea”, cu actorii Victor Rebengiuc şi Mimi Brănescu, a închis, la ora 05.35, noaptea dedicată regizorului Cristi Puiu.

Tatăl (Victor Rebengiuc), concediat cu doi ani înainte de pensionare, vrea să se reangajeze, cerând sprijinul fiului (Mimi Brănescu). Condiția pentru angajarea într-un post de paznic de noapte este bacșisul pregătit pentru directorul unei firme particulare. Astfel, cartușul de Kent și pachetul de cafea devin în acest film obiectele emblematice pentru o societate coruptă și lipsită de spiritul solidarității. Acțiunea se petrece într-un restaurant din București.

Filmul a câştigat, în 2004, Ursul de Aur pentru scurtmetraje la Festivalul de Film de la Berlin şi Premiul Special al Juriului la Festivalul Internaţional de Film Anonimul.

(w882)

5:14 Idei în libertate (R)

Producător Alice Săceanu

(Reluare)

6:00 Istoria necunoscută (R)

Producător Miron Costin

(Reluare)
 
„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu, despre Geo Dumitrescu: Nu a fost numai un poet, ci o eminență cenușie a poeziei noastre

Între 22 și 28 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, telespectatorii TVR Cultural pot asculta explicațiile regretatului critic ...

„Dialoguri academice” între filosofii Mircea Dumitru și Radu J. Bogdan, în 28 aprilie, la TVR Cultural

Duminică, 28 aprilie, de la ora 22:35, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească dialogul dintre filosofii Mircea Dumitru, gazda ...

Despre Ziua Mondială a Cărții, la „De ce-aș citi?” | VIDEO

Cu ocazia Zilei Mondiale a Cărții, la „De ce-aș citi?”, scriitorii Tudor Călin Zarojanu, Liv Tane și Dan Coman au dezbătut dacă, cât și ce mai ...

 

#TVRcultural