loader
Foto

Criticul literar Mihai Zamfir, invitatul emisiunii „România literară TV”, în 10 iunie, la TVR Cultural | VIDEO

Sâmbătă, 10 iunie, TVR Cultural a difuzat dialogul dintre Mihai Zamfir, eseist, critic și istoric literar, și publicistul Cristian Pătrășconiu, înregistrat în cadrul ultimei ediții din acest sezon a „României literare TV”.

 

România literară TV

Mihai Zamfir, critic și istoric literar, eseist și profesor la Facultatea de Litere, Universitatea din București, este absolvent al Facultății de Filologie a Universității din București, promoția 1962, secția română-portugheză. A fost discipolul profesorului Tudor Vianu si a debutat cu articole în revista „Contemporanul”.

De-a lungul timpului, a publicat literatură de specialitate, dar și beletristică. Este specialist în stilistică, istorie literară și literatură comparată, traducător din limba portugheză.

În 1975, a înființat Secția de limba și literatura portugheză de la Universitatea București. A fost consilier în Ministerul Învățământului și, dupa Revoluția din decembrie 1989, subsecretar de stat în Ministerul Educației și Cercetării.

La sfârșitul anilor '90, a fost numit ambasador al României în Portugalia, apoi, din 2007, ambasadorul României în Brazilia.

În ultima ediție din acest sezon a emisiunii „România literară TV”, Valentina Băințan, Cristian Pătrășconiu și Mihai Firică au discutat despre nominalizările și laureații Premiilor Uniunii Scriitorilor. Gala, care a avut loc în 5 iunie, la Teatrul Dramaturgilor din București, va putea fi urmărită integral, în curând, la TVR Cultural.

(w882) Valentina

Valentina Băințan, Cristian Pătrășconiu și Mihai Firică. Sursă foto: TVR

(w882) Premiile U

Premiile Uniunii Scriitorilor. Sursă foto: TVR

Din sumarul emisiunii nu lipsesc rubricile deja consacrate: Nicolae Manolescu - „Editorialul săptămânii” și „Cronica literară” a lui Răzvan Voncu.

(w882) Răzvan Vo

Răzvan Voncu. Sursă foto: TVR

Criticul literar Răzvan Voncu a adus în prim-plan volumul „Despre doliu”, semnat de Mircea Mihăieș. Nicolae Manolescu apare într-o ipostază nouă, citind un poem semnat de clujeanul Ion Mureșan.

Gabriel Chifu a făcut „un survol peste România literară TV”, o imagine de ansamblu despre ce a însemnat acest proiect realizat de TVR Cultural si Uniunea Scriitorilor din România.

(w882) Chifu

Gabriel Chifu. Sursă foto: TVR

Adrian Alui Gheorghe si Mircea Mihăieș, importante voci ale literaturii contemporane, au vorbit despre rolul educației, școlii si lecturii în „supraviețuirea literaturii”. Vocile lor au fost completate de peste 40 de oameni de litere, care au răspuns în noul număr al revistei „România literară” la întrebarea „De ce nu va muri literatura?”.

---

Urmăriți ediția mai jos:

 

 

---

„România literară TV”, proiect inedit realizat de Televiziunea Română în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, își propune să le ofere telespectatorilor o imagine cuprinzătoare asupra faptelor semnificative din literatura română.

Emisiunea este difuzată în fiecare sâmbătă, de la ora 15.00, cu reluare joi, la ora 13.30. Emisiunea este disponibilă și pe platforma TVR+.

---

Echipa:

Valentina Băințan si Cristian Pătrășconiu - moderatori

Andrea Duță si Daniela Guțu - jurnalisti TV

Bianca Florea - producător

1:30 Portret de Excelenţă (R)

Moderator Mihaela Olaru

Producător: Raluca Amzăr

(Reluare)

2:15 Istoria literaturii române contemporane cu Alex Ştefănescu (R)

Ştefan Augustin Doinaş

Regia, semnata de Andrei Magalie

Realizator Andrei Magalie

Producător Lucia Constantinescu

Redactor: Dana Ilie

(Reluare)
 
Cine va tăia Nodul Gordian? Alianțe și conflicte în Orientul Mijlociu, o dezbatere în emisiunea „Omul și Timpul”

La TVR Cultural, Rafael Udriște ne așteaptă duminică, 28 aprilie, de la ora 17:00, la o nouă ediţie „Omul şi timpul”. Alături de invitatul său, ...

Portret de excelență: Scriitorul Mihai Călugărițoiu - ”Este foarte important primul pas, să te îndemne cineva, să-ţi descopere cineva talentul şi să te încurajeze”

Noul sezon al emisiunii ”Portret de excelență” continuă cu o ediție dedicată lui Mihai Călugărițoiu - istoric, cercetător, publicist şi autor al ...

„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu: Tudor Arghezi rămâne, cu toate concesiile făcute, un mare poet. Este același bijutier al cuvântului, de pe vremuri, doar că este un bijutier obosit

Între 22 și 28 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, telespectatorii TVR Cultural pot asculta explicațiile regretatului critic ...

 

#TVRcultural