loader
Foto

Criticul literar Mihai Zamfir, invitatul emisiunii „România literară TV”, în 10 iunie, la TVR Cultural | VIDEO

Sâmbătă, 10 iunie, TVR Cultural a difuzat dialogul dintre Mihai Zamfir, eseist, critic și istoric literar, și publicistul Cristian Pătrășconiu, înregistrat în cadrul ultimei ediții din acest sezon a „României literare TV”.

 

România literară TV

Mihai Zamfir, critic și istoric literar, eseist și profesor la Facultatea de Litere, Universitatea din București, este absolvent al Facultății de Filologie a Universității din București, promoția 1962, secția română-portugheză. A fost discipolul profesorului Tudor Vianu si a debutat cu articole în revista „Contemporanul”.

De-a lungul timpului, a publicat literatură de specialitate, dar și beletristică. Este specialist în stilistică, istorie literară și literatură comparată, traducător din limba portugheză.

În 1975, a înființat Secția de limba și literatura portugheză de la Universitatea București. A fost consilier în Ministerul Învățământului și, dupa Revoluția din decembrie 1989, subsecretar de stat în Ministerul Educației și Cercetării.

La sfârșitul anilor '90, a fost numit ambasador al României în Portugalia, apoi, din 2007, ambasadorul României în Brazilia.

În ultima ediție din acest sezon a emisiunii „România literară TV”, Valentina Băințan, Cristian Pătrășconiu și Mihai Firică au discutat despre nominalizările și laureații Premiilor Uniunii Scriitorilor. Gala, care a avut loc în 5 iunie, la Teatrul Dramaturgilor din București, va putea fi urmărită integral, în curând, la TVR Cultural.

(w882) Valentina

Valentina Băințan, Cristian Pătrășconiu și Mihai Firică. Sursă foto: TVR

(w882) Premiile U

Premiile Uniunii Scriitorilor. Sursă foto: TVR

Din sumarul emisiunii nu lipsesc rubricile deja consacrate: Nicolae Manolescu - „Editorialul săptămânii” și „Cronica literară” a lui Răzvan Voncu.

(w882) Răzvan Vo

Răzvan Voncu. Sursă foto: TVR

Criticul literar Răzvan Voncu a adus în prim-plan volumul „Despre doliu”, semnat de Mircea Mihăieș. Nicolae Manolescu apare într-o ipostază nouă, citind un poem semnat de clujeanul Ion Mureșan.

Gabriel Chifu a făcut „un survol peste România literară TV”, o imagine de ansamblu despre ce a însemnat acest proiect realizat de TVR Cultural si Uniunea Scriitorilor din România.

(w882) Chifu

Gabriel Chifu. Sursă foto: TVR

Adrian Alui Gheorghe si Mircea Mihăieș, importante voci ale literaturii contemporane, au vorbit despre rolul educației, școlii si lecturii în „supraviețuirea literaturii”. Vocile lor au fost completate de peste 40 de oameni de litere, care au răspuns în noul număr al revistei „România literară” la întrebarea „De ce nu va muri literatura?”.

---

Urmăriți ediția mai jos:

 

 

---

„România literară TV”, proiect inedit realizat de Televiziunea Română în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, își propune să le ofere telespectatorilor o imagine cuprinzătoare asupra faptelor semnificative din literatura română.

Emisiunea este difuzată în fiecare sâmbătă, de la ora 15.00, cu reluare joi, la ora 13.30. Emisiunea este disponibilă și pe platforma TVR+.

---

Echipa:

Valentina Băințan si Cristian Pătrășconiu - moderatori

Andrea Duță si Daniela Guțu - jurnalisti TV

Bianca Florea - producător

10:00 Top cultura

Programată în seria Retro_TV, TOP CULTURA (2014) este un magazin cultural de larg interes, prezentat de Eveline Păuna, cu participarea extraordinară a academicianului Răzvan Theodorescu. Împreună, cei doi aduc publicului subiecte și invitaţi din toate zonele culturii româneşti. În fiecare ediţie de TOP CULTURA subiectele de interes prezentate în reportaje speciale sunt comentate de invitaţii din studio.

Producători: Diana Onea Pascal și Steluța Matios

11:30 MUSIC Revolution

Dana Bartzer şi Dan Creimerman

Producător: Valentina Băinţan

 
Tradiția Fărșangului în Dudeștii Vechi | VIDEO

Tradiția Fărșangului în Dudeștii Vechi | VIDEO

publicat: duminică, 30 martie 2025

Fărșangul, echivalent cu "lăsatul secului" românesc, reprezintă o sărbătoare importantă pentru comunitatea bulgară din Banat.

Un sfert de secol

Pentru Agenția "Împreună", ultimii 25 de ani au reprezentat o investiție profundă în construirea unei societăți mai drepte și incluzive.

Călătorie prin sudul Angliei, în ultimul episod al seriei „Dincolo de porţile palatelor”

Regii Europei şi-au ales domeniile pentru a-şi construi palatele şi reşedinţele de vară în cele mai frumoase locuri, dar şi cu rol strategic. ...

 

#TVRcultural