loader
Foto

Daniela Zeca-Buzura, laureat al premiului APLER pentru jurnalism cultural

Vineri, 13 decembrie 2024, în Sala Perpessicius a Muzeului Național al Literaturii Române din București va avea loc ediția a XXVI-a a Galelor Premiilor Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER) pentru anul editorial 2023.

 

Premiile vizează cele mai bune titluri publicate, precum şi cele mai bune reviste, scriitori și jurnaliști din spaţiul cultural românesc. Printre laureați se numără și gazda emisiunii „Mic dejun cu un campion”, produsă și difuzată de 10 ani de TVR, Daniela Zeca-Buzura. Prozatoare, eseistă, critic literar și realizatoare de emisiuni radio și TV, doctor al Facultății de Litere din cadrul Universității din București, Danielei Zeca-Buzura îi va fi oferit premiul pentru jurnalism cultural.

„APLER este o instituție exigentă, iar premiile pe care le acordă sunt râvnite de toată lumea. E un motiv în plus să mă bucur că acest premiu îmi revine pentru a doua oară (l-am mai obținut în 2010), dar acum pentru mine cântărește o dată in plus pentru că se întâmplă să coincidă cu cei 30 de ani de presă culturală, pe care i-am împlinit în această vară. Este în egală măsură un trofeu al Televiziunii Române, căreia îi mulțumesc, și, nu în ultimul rând, al echipei „Mic dejun cu un campion", conduse de producătorul Ileana Ploscaru Panait, alături de care mi-am petrecut cel mai recent deceniu din viața mea profesională. Mulțumiri tuturor celor pentru care a contat munca și implicarea noastră și reverență celor care stau sâmbăta, de la ora 10.00, pe TVR 2 și duminica, pe TVR Cultural, pentru cafeaua noastră împreună”, spune Daniela Zeca-Buzura.

Juriul Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România, format din Acad. Mircia Dumitrescu, prof.univ.dr. Ioan Cristescu, președintele APLER, și scriitorul Dan Mircea Cipariu va acorda 10 premii: Cartea anului 2023 pentru “Opera poetică. Απαντα τα ποιηματα. Ediție bilingvă” de E. Konstantinos P. Kavafis, traducere în limba română de Dimitrios Kanellopoulos și Eugen Uricaru, Editura Școala Ardeleană, și ”plăcerea spectacolului” de t.s.khasis, Editura Tracus Arte; Cartea de Poezie a anului 2023: ”33 de cântece pentru Didgeridoo” de Nicolae Coande, Editura Tracus Arte, și ”Bipolarul de la mansardă” de Gelu Vlașin, Editura Tracus Arte; Revista anului 2023: “Viața Basarabiei”, editată de Editura Academiei Române, director – acad. Mihai Cimpoi, și „Contemporanul. Ideea Europeană”, director – Acad. Nicolae Breban; Editura anului 2023: Școala Ardeleană, Cluj-Napoca; Redactorul de carte al anului 2023: Alina Hucai, Editura Școala Ardeleană, și Monica Stanciu, Editura Academiei Române; Premiul pentru jurnalism cultural: Daniela Zeca-Buzura (TVR). Cele 10 diplome APLER sunt concepute de artistul vizual Mihai Zgondoiu.

“Premiile APLER sunt printre cele mai vechi și mai râvnite premii literare de la noi. Acum am ajuns la a XXVI-a ediție, bun prilej de a premia titluri importante pentru istoria literaturii române contemporane și pentru teoria și critica literară. Fiecare laureat va avea bucuria de a primi câte o gravură semnată de Maestrul Mircia Dumitrescu. Cărțile, revistele și editurile laureate sunt un semn că putem fi într-o comunitate de idei și de spirit într-o lume în care recesiunea economică, post-pandemia și războaiele ne provoacă pe fiecare dintre noi”, declară prof.univ.dr. Ioan Cristescu, președintele APLER.

DANIELA ZECA-BUZURA este gazda emisiunii „Mic dejun cu un campion”, produsă și difuzată de TVR 2, sâmbăta, de la ora 10.00, și reluată în fiecare duminică de TVR Cultural, de la ora 10.00.

Absolventă a Facultăţii de Litere din Bucureşti, a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi a unui masterat în ştiinţele comunicării, din anul 2001, Daniela Zeca-Buzura este doctor în filologie al Universităţii din Bucureşti şi lector la catedra de presă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul aceleiaşi universităţi. În prezent este membră a Uniunii Scriitorilor din România. La sfîrşitul anului 2006 a primit distincţia „Personalitatea europeană a anului pentru România” – secţiunea televiziune, acordată de Fundaţia Eurolink şi Comisia Europeană. 2009 - Premiul revistei Convorbiri literare la secțiunea proză pentru romanul Istoria romanțată a unui safari; 2010 - Premiul pentru carte de televiziune, acordat la cea de-a XX-a Gală a Premiilor Asociației Profesioniștilor de Televiziune din România pentru trei eseuri de critică media; 2013 - Cea mai îndrăgită carte a anului 2012 la „Festivalul Internaţional de Literatură de la Iaşi 2013 pentru romanul Omar cel orb (finalist la Premiul "Augustin Frăţilă" 2013). Este autoarea unei trilogii orientale care cuprinde romanele Istoria romanţată a unui safari, Demonii vântului, Omar cel Orb, iar în 2011 a apărut şi volumul Zece zile sub văl. Din martie 2003 a fost redactor‑şef al redacţiei Literatură‑Arte, iar în perioada 2004‑2012, directorul canalului de televiziune TVR Cultural.

12:00 CEI CINCI FAIMOŞI 2

Film artistic pentru copii * CEI CINCI FAIMOŞI 2

(FÜNF FREUNDE 2-Germania, 2012)

Regia: Mike Marzuk

Cu: Valeria Eisenbart, Quirin Oettl, Justus Schlingensiepen, Neele Marie Nickel

Film de aventuri-inspirat de personaje şi întâmplări din seria de romane pentru copii "Cei cinci faimoşi" ("The Famous Five") a scriitoarei engleze Enid Blyton. Julian, Dick, Anne, George şi căţelul Timmy se aventurează singuri în Cat Canyon, unde vor dezlega misterul unei pietre preţioase legendare, înfruntând cu curaj o ceată de bandiţi periculoşi.

*AUDIENŢĂ GENERALĂ (AG)

Redactor: Ştefan Asavei

13:35 Eveniment TVRC premieră

* Angela Gheorghiu

Realizator: Ana Maria Onisei

Producător: Bianca Sărăţeanu

 
Munca etnologului și a antropologului în România, în dezbatere la „Deceniul ascuns”

Seria documentară "Deceniul ascuns-mărturii din România anilor 80'” a ajuns la finalul primului sezon. Sâmbătă, 28 decembrie, de la ora 17:00, la ...

MATEMATICIANUL SORIN DĂSCĂLESCU ESTE INVITATUL LUI MIRCEA DUMITRU LA

Duminică, 29 decembrie, ora 13:00, TVR Cultural şi Academia Română vă invită la un dialog cu algebristul SORIN DĂSCĂLESCU ​şi MIRCEA DUMITRU, ...

ANGELA GHEORGHIU: „Nu îmi place să fiu ignorantă. Ceea ce înseamnă că ascult tot ceea ce s-a întâmplat până la mine!”

În a doua zi de Crăciun, TVR Cultural vă propune o întâlnire-eveniment cu una dintre cele mai renumite cântărețe de operă din lume – soprana ...

 

#TVRcultural