loader
Foto

Galerie foto

De la progres tehnologic, la uniformizare culturală, o dezbatere „Omul şi timpul”

Duminică, 3 decembrie, de la ora 17:00, realizatorul Rafael Udrişte ne-a invitat să urmărim o dezbatere argumentată, despre aspectele pozitive ale impactului tehnologiei în viaţa noastră şi riscul anihilării intimității fiecăruia, a uniformizării culturale şi a atrofierii creativității noastre. Invitații ediţiei: scriitorul Silviu Man şi avocatul Florentin Ţuca.

 

Omul și timpul

Impactul tehnologiei asupra obiceiurilor noastre cotidiene este unul evident, dar şi unul subtil. Evident, pentru că modul nostru de a comunica a evoluat. Și subtil, dacă luăm în calcul instrumentele digitale care au schimbat şi continuă să schimbe relația noastră cu mediul înconjurător. Gândiți-vă cât de fragilă este astăzi granița dintre „aici” şi „acolo”, adică dintre „la fața locului” şi „la distanţă”.

Duminică, 3 decembrie, de la ora 17:00, realizatorul Rafael Udrişte ne-a invitat să urmărim în emisiunea „Omul şi timpul” o dezbatere argumentată, despre aspectele pozitive ale impactului tehnologiei în viaţa noastră şi riscul anihilării intimității fiecăruia, a uniformizării culturale şi a atrofierii creativității noastre. Invitații ediţiei, scriitorul Silviu Man şi avocatul Florentin Ţuca.

(w882)

Această nouă paradigmă a fost grăbită, fără doar și poate, de pandemia din 2020, dându-ne iluzia simplificării vieții de zi cu zi, în cele mai concrete aspecte ale ei. Prețul acestei false simplificări este înstrăinarea şi însingurarea membrilor comunităților. Putem merge şi mai departe cu gândul: să ne imaginăm care ar fi impactul inteligenţei artificiale în viața fiecăruia dintre noi, dacă vom ajunge să îi incredinţăm sistemul de justiție, de exemplu. Cât de etic ar fi? Cât de periculos ar fi?

Pe scurt, tehnologia are un impact cert asupra vieţii noastre. Dar nu vorbim aici doar de instrumente rapide de comunicare, ci şi de riscul anihilării intimității fiecăruia, a uniformizării culturale şi a atrofierii creativității noastre. Tehnologia este benefică, dar poate avea şi efecte negative notabile asupra noastră. Conectarea constantă poate deveni cu timpul invazivă şi stresantă. O altă problemă care apare în contextul discutat este cea a eticii utilizării de informații, a manipulării subtile.

(w882)

În cartea „Tehnopolis. Capitularea culturii în fața tehnologiei”, scriitorul şi profesorul Neil Postman (martie 1931 - octombrie 2003), un remarcabil exponent al criticii sociale americane și teoretician al educației și comunicării, spunea:

„Înainte ca povara necesității digitale să-ți ocupe opt ore din zi și patru din timpul în care ar trebui să dormi, pe vremea când încă îți mai puteai plăti un loc de parcare fără să deții un smartphone, înainte ca propria mașină să te spioneze și să devină driverless, înainte ca deficitul tău de atenție cultural să devină un diagnostic clinic personal, înainte ca autismul să devină o industrie înfloritoare, înainte ca lucrurile pe care le vezi la TV să nu mai poată fi crezute, înainte să-ți dezvolți o hermeneutică a suspiciunii față de tot și toate, înainte ca legea consecințelor neintenționate să devină lege universală și înainte să cauți să te distragi de la distracție prin distracție, înainte să încerci să scapi de colosul implacabil al tehnologiei apelând, seară de seară, la remediul Netflix-and-Chill, înainte ca doctorul să ajungă să-ți prescrie o listă de melodii de pe Spotify pentru reglarea emoțiilor, înainte ca lumea să devină inumană și înainte ca tu să fii șocat de aceste lucruri – a existat un om care le-a văzut pe toate acestea, le-a evaluat, le-a analizat și le-a respins prompt, cu un ultim avertisment pe cât de revelator, pe atât de apocaliptic: devenim ceea ce privim”.

(w882)

Despre toate acestea, dar şi despre volumul „Tehnopolis”, de Neil Postman, realizatorul Rafael Udrişte va discuta cu invitații săi, scriitorul Silviu Man şi avocatul Florentin Ţuca.

18:00 Legendele operei

Documentar*(Legends of Opera, Regatul Unit, 2018)

Regia: Lyndy Saville

Prezentator: Danielle de Niese

Premieră

Seria Legendele operei îi prezintă pe marii interpreţi de operă ai vremurilor noastre. Gazdă este renumita soprană autraliano-americană Danielle de Niese. Filmat în Regatul Unit şi în Italia, în fiecare episod apar artişti, critici şi regizori, imagini din arhive, interpretări remarcabile ale marilor artişti lirici.

Luciano Pavarotti​

Redactor: Laura Bălan

18:50 Istoria literaturii române contemporane cu Alex Ştefănescu

Cezar Petrescu

Regia, semnata de Andrei Magalie

Realizator Andrei Magalie

Producător Lucia Constantinescu

Redactor: Dana Ilie

 
Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

„Și dacă ei vor tăcea, oasele lor vor vorbi”, ediție specială „Omul și timpul”

Realizatorul Rafael Udriște, alături de invitatul său, Pr. protosinghel Gavriil Vărvăruc, starețul mănăstirii ortodoxe „Înălțarea Sfintei Cruci" ...

Conferințele ONB: „Noua dezordine a fericirii”, prelegere susținută de conf. univ. dr. Cristian Iftode, în direct la TVR Cultural

Miercuri, 8 mai, TVR Cultural transmite, în direct de la Opera Națională București, prelegerea „Noua dezordine a fericirii”, susținută de conf. ...

 

#TVRcultural