Poveștile cu eroi și creaturi fantastice au îmbogățit dintotdeauna imaginația oamenilor, în toate colțurile lumii.
Cu mult înainte să apară efectele speciale și inteligența artificială, monștrii, dragonii, unicornii, zânele, vrăjitorii, covoarele zburătoare și oglinzile vorbitoare au apărut în viețile noastre prin intermediul poveștilor transmise prin viu grai sau din paginile cărților.
În acest episod din seria de documentare ”De sub tipar pe ecran” (Classic Literature and Cinema, Regatul Unit, 2022) descoperim mituri și legende. Realizatorii și-au propus să arate cum unele dintre cele mai importante lucrări literare s-au transformat în narațiuni vizuale.
Transpunerea legendelor în imagini a fost cu siguranță o provocare pentru regizori și producători: de la redarea luptei forțelor întunericului cu cele ale luminii, la creaturile fantastice și vrăjitorii cu puteri extraordinare sau descrierea călătorilor prin tărâmuri magice.
Miturile și legendele atrag deopotrivă copiii și adulții, indiferent că ajung la public prin tipar sau ecrane. Tot atâtea versiuni sunt posibile, câte perspective pot fi imaginate și de aceea putem urmări atât de multe ecranizări ale unei singure povești.
Documentarul s-a transmis în premieră la TVR Cultural duminică, 17 noiembrie, de la ora 18:00.
***
Scenariul şi regia: Cal Saville
Narator: Mariella Frostrup
Marile opere literare, de la textele antice până la cele contemporane, au reprezentat o sursă principală de inspiraţie pentru apariţia unor splendide filme de ficţiune, ceea ce a dus şi la creşterea numărului de cititori ai operelor ecranizate.
Odată cu apariţia filmului sonor în anii treizeci, romanele şi piesele de teatru au inspirat această nouă formă de artă. Seria celebrează minunata călătorie în care poveştile marilor scriitori au fost aduse la viaţă de regizori şi producători.
* ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPIII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP)
Foto: Pixabay/Yuri B