loader
Foto

De sub tipar pe ecran: Mituri și legende

Poveștile cu eroi și creaturi fantastice au îmbogățit dintotdeauna imaginația oamenilor, în toate colțurile lumii.

 

Cu mult înainte să apară efectele speciale și inteligența artificială, monștrii, dragonii, unicornii, zânele, vrăjitorii, covoarele zburătoare și oglinzile vorbitoare au apărut în viețile noastre prin intermediul poveștilor transmise prin viu grai sau din paginile cărților.

În acest episod din seria de documentare ”De sub tipar pe ecran” (Classic Literature and Cinema, Regatul Unit, 2022) descoperim mituri și legende. Realizatorii și-au propus să arate cum unele dintre cele mai importante lucrări literare s-au transformat în narațiuni vizuale.

Transpunerea legendelor în imagini a fost cu siguranță o provocare pentru regizori și producători: de la redarea luptei forțelor întunericului cu cele ale luminii, la creaturile fantastice și vrăjitorii cu puteri extraordinare sau descrierea călătorilor prin tărâmuri magice.

Miturile și legendele atrag deopotrivă copiii și adulții, indiferent că ajung la public prin tipar sau ecrane. Tot atâtea versiuni sunt posibile, câte perspective pot fi imaginate și de aceea putem urmări atât de multe ecranizări ale unei singure povești.

Documentarul s-a transmis în premieră la TVR Cultural duminică, 17 noiembrie, de la ora 18:00.

***

Scenariul şi regia: Cal Saville

Narator: Mariella Frostrup

Marile opere literare, de la textele antice până la cele contemporane, au reprezentat o sursă principală de inspiraţie pentru apariţia unor splendide filme de ficţiune, ceea ce a dus şi la creşterea numărului de cititori ai operelor ecranizate.

Odată cu apariţia filmului sonor în anii treizeci, romanele şi piesele de teatru au inspirat această nouă formă de artă. Seria celebrează minunata călătorie în care poveştile marilor scriitori au fost aduse la viaţă de regizori şi producători.

* ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPIII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP)

Foto: Pixabay/Yuri B

19:00 Concert Extraordinar de Crăciun de la Catedrala Sfântul Iosif

*Din repertoriu: O ce veste minunată/Dacă magii au plecat, Mărire-ntru cele-nalte, La Vitleeem colo-n jos, Domnuleţ şi Domn din Cer, Legănelul lui Iisus, Praznic luminos, Bună dimineaţa la Moş Ajun, După datini colindăm, Sus la răsărit, S-a născut Domnul Sfântu
*Concert pentru Trompetă şi orchestră de G. Torelli-Solist Ionel Lazăr
*Oratorio de Noel de C. Saint-Saens
*Solişti:
Elina Dincă-soprană
Andrei Mihalcea-tenor
Alina Dragnea-mezzosoprană
Claudia Caia-mezzosoprană
Cristian Ruja-bariton
Orchestra ANIMA a Catedralei Sfântul Iosif, dirjor Cătălin Toropoc
Corala ANIMA a Catedralei Sfântul Iosif

Producător: Claudia Robu

20:30 Christmas Mood-Concert extraordinar Corul Naţional de Cameră "Madrigal-Marin Constantin"

Christmas Mood-Concert extraordinar Corul Naţional de Cameră "Madrigal-Marin Constantin".

Între clasic și jazz, Concertul Extraordinar "Madrigal: Christmas mood" poartă publicul într-o călătorie muzicală în jurul lumii, prin cele mai frumoase colinde internaționale.

Noul concept de Crăciun, semnat de Emil Pantelimon, aduce alături de Corul Madrigal, pe scena Aula Magna a Universității Politehnica, sute de copii din Cantus Mundi.

Producător: Căciuleanu Mihaela

 
Munca etnologului și a antropologului în România, în dezbatere la „Deceniul ascuns”

Seria documentară "Deceniul ascuns-mărturii din România anilor 80'” a ajuns la finalul primului sezon. Sâmbătă, 28 decembrie, de la ora 17:00, la ...

MATEMATICIANUL SORIN DĂSCĂLESCU ESTE INVITATUL LUI MIRCEA DUMITRU LA

Duminică, 29 decembrie, ora 13:00, TVR Cultural şi Academia Română vă invită la un dialog cu algebristul SORIN DĂSCĂLESCU ​şi MIRCEA DUMITRU, ...

ANGELA GHEORGHIU: „Nu îmi place să fiu ignorantă. Ceea ce înseamnă că ascult tot ceea ce s-a întâmplat până la mine!”

În a doua zi de Crăciun, TVR Cultural vă propune o întâlnire-eveniment cu una dintre cele mai renumite cântărețe de operă din lume – soprana ...

 

#TVRcultural