loader
Foto

Despre literatura orașelor, în emisiunea „De ce-aș citi?” | VIDEO

„Cum poți vizita un oraș citind?”, s-a întrebat scriitorul Tudor Călin Zarojanu, alături de invitaţii săi, în emisiunea „De ce-aș citi?” - ediţia de duminică, 28 mai, de la ora 15.00, la TVR Cultural.

 

De ce-aș citi?

Literatura orașului se împletește cu orașul, cu istoria și cu compoziția lui edilitară. În multe cărți, găsim descrieri ale orașelor, ale monumentelor și construcțiilor emblematice, dar și ale obiceiurilor locale, specifice fiecăruia și chiar fiecărui colțișor al lor.

Gândiți-vă câte știm despre Restaurantul Capșa, de pe vremea când aici era locul de întâlnire al scriitorilor și de schimburi strălucitoare de idei. Și mai gândiți-vă și la transfomările suferite de orașe – nu doar pe vremea comunismului, ci și după ea.

E motivul pentru care, la ediția de duminică, alături de un scriitor, a fost invitat și un arhitect.

Alături de moderatorul Tudor Călin Zarojanu, au răspuns întrebării „Cum poți vizita un oraș citind?” invitaţii: scriitorul Florin Iaru și arhitectul Ștefan Ghenciulescu, redactor-șef revista Zeppelin.

Producătoarea emisiunii „De ce-aș citi?” este Bogdana Pascal.

Emisiunea „De ce-aș citi?” își propune să-i atragă spre lectură pe telespectatorii care nu prea citesc. În fiecare duminică, alături de invitați din domeniul literaturii și nu numai, în cadrul primitor al Casei Mincu, pe un ton colocvial, prietenos şi amuzant, vom afla de ce e bine să citim şi ce, dar și cât şi cum se citeşte în ziua de astăzi.

22:00 VIAŢA DUBLĂ A VERONICĂI

Film*

(LA DOUBLE VIE DE VERONIQUE-Franţa, Polonia, 1991)

Regia: Krzysztof Kieślowski

Cu: Irene Jacob, Philippe Volter, Sandrine Dumas

* Regia: Krzysztof Kieślowski

Cu: Irene Jacob, Philippe Volter, Sandrine Dumas

*Premiul pentru cea mai bună actriţă (Irene Jacob), premiul FIPRESCI şi Premiul Juriului Ecumenic-Festivalul de Film de la Cannes 1991

*Nominalizare la premiul Globul de Aur 1992 pentru cel mai bun film străin

Dramă. Weronika locuieşte în Polonia, Véronique în Franţa şi niciuna nu ştie că cealaltă există-decât într-un moment fugitiv în care tânăra poloneză întrezăreşte o turistă străină, care-i seamănă leit, într-un autobuz din Cracovia. Weronika, pasionată de muzică şi membră într-un cor, moare subit în timpul unui concert. Véronique, şi ea muziciană, descoperă treptat că este influenţată în mod misterios de alegerile şi experienţele celeilalte fete, ca şi cum viaţa acesteia ar continua prin ea.

Redactor: Adriana Vulpe

23:40 Secolul 22

Producător Bogdana Pascal

 
Cultura, celebrată la Roman: Festivalul Național Garabet Ibrăileanu

Cât de relevantă este discuția despre rădăcinile armenești ale lui Garabet Ibrăileanu, cum anume s-a transformat festivalul care îi poartă numele ...

„Faust”, despre bărbatul care și-a vândut sufletul diavolului, în 6 iunie, la TVR Cultural

TVR Cultural le aduce telespectatorilor marți, 6 iunie, din arhiva Televiziunii Române, opera „Faust”, de Charles Gounod, jucată în anul 2008 pe ...

Drama „Viața dublă a Veronicăi”, premiată la Cannes, difuzată în 5 iunie, la TVR Cultural

TVR Cultural difuzează, în săptămâna 5 - 11 iunie, filmele „Viața dublă a Veronicăi” (1991) și „Jurnalul unei cameriste” (1946).