loader
Foto

Galerie foto

Despre canonizarea părintelui Dumitru Stăniloae, în emisiunea „Adevăr și curaj” | VIDEO

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 13:30, alături de invitatul său, teologul și antropologul Costion Nicolescu, realizatorul Rafael Udriște le-a propustelespectatorilor TVR Cultural, în emisiunea „Adevăr si curaj”, o dezbatere despre viitoarea canonizare a părintelui Dumitru Stăniloae.

 

Adevăr şi curaj

În anul 2025, se împlinesc 100 de ani de la ridicarea la rang de patriarhie a Bisericii Ortodoxe Române. Cu acest prilej, 15 cuvioși și mărturisitori români, care au trăit în secolul XX, vor fi trecuți în rândul Sfinților.

În noua serie „Adevăr și curaj”, la TVR Cultural, care debutează sâmbătă, 27 aprilie, vom vorbi despre acești cuvioși și mărturisitori, despre viața lor, dar și despre testamentul spiritual pe care ni l-au lăsat moștenire.

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 13:30 (în reluare duminică, de la ora 8.30), alături de invitatul său, teologul și antropologul Costion Nicolescu, realizatorul Rafael Udriște propune, în emisiunea „Adevăr si curaj”, o dezbatere despre viitoarea canonizare a părintelui Dumitru Stăniloae, personalitate marcantă a ortodoxiei, fiind profesor de teologie, dogmatist, filosof, istoric, ziarist şi traducător.

(w882)

Personalitate academică și teologică de anvergură, recunoscută atât în țară, cât și în afara ei, părintele Dumitru Stăniloae a traversat momente istorice semnificative pentru România. Două războaie mondiale, Marea Unire, tumultul și agitația perioadei interbelice, instalarea comunismului, dar și destrămarea lui sunt momentele cruciale ale istoriei României la care părintele Dumitru Stăniloae a fost un martor nemijlocit. Preot, teolog, profesor universitar, specialist în dogmatică, traducător, scriitor și ziarist, părintele Dumitru Staniloae este considerat printre autoritățile proeminente ale teologiei europene din secolul al XX-lea. Între anii 1934 și 1945, a fost redactor-șef al publicației bisericești „Telegraful Român” și a lucrat vreme de 45 de ani la traducerea lucrării „Filocalia sfintelor nevoințe ale desăvârșirii” (în 12 volume).

Din 1950, părintele Dumitru Staniloae a participat la întâlnirile organizate de grupul „Rugul aprins”, din care nu a făcut parte, dar unde a conferenţiat de câteva ori. În 1958, a început un nou val de arestări în România, iar în 4 septembrie a fost arestat și ulterior dus la Aiud. A fost eliberat cinci ani mai târziu şi a lucrat ca funcţionar la Biblioteca Sfântului Sinod.

După anul 1990, părintele Dumitru Stăniloae a fost recunoscut pentru contribuțiile sale, fiind ales ca membru deplin al Academiei Române. A fost un teolog profund, un gânditor original și un autor prolific, care a lăsat în urmă o operă vastă și valoroasă.

(w882)

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 13:30, în emisiunea „Adevăr și Curaj”, realizatorul Rafael Udriște și invitatul său, teologul și antropologul Costion Nicolescu, au lansat o dezbatere despre viața, opera şi moştenirea spirituală a părintelui Dumitru Stăniloae.

<div class="video-container"><iframe width="817" height="460" src="https://www.youtube-nocookie.com/embed/COGkAMP0I6o?si=92WT2EZDHx9ALJU7" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" referrerpolicy="strict-origin-when-cross-origin" allowfullscreen></iframe></div>

***

Realizator: Rafael Udrişte

Director de imagine: Silviu Andrei

Producător: Ruxandra Ţuchel

Difuzare: sâmbăta, de la ora 13.30 (în reluare duminica, de la ora 08.30).

20:00 ANDREI RUBLIOV-URSS, 1966

Film* ANDREI RUBLIOV-URSS, 1966

Regia: Andrei Tarkovski

Cu: Anatoli Soloniţîn, Ivan Lapikov, Nikolai Grinko

*Premiul FIPRESCI, Festivalul de la Cannes 1969

Dramă. În Rusia secolului XV, oamenii sunt nevoiţi să înfrunte invaziile tătare, luptele dintre cnejii rivali, foametea, tortura şi munca grea, având drept unic sprijin credinţa în Dumnezeu. În această perioadă turbulentă îşi realizează operele Andrei Rubliov, pictorul de icoane. Dincolo de povestea biografică, filmul-împărţit în 8 episoade, fiecare dintre ele centrându-se pe un moment din viaţa lui Rubliov-este o meditaţie profundă pe tema artistului şi a creaţiei, a relaţiei misterioase dintre creator şi operă, dintre operă şi timp.

Redactor: Ştefan Asavei

23:02 Biografii necesare Premieră

’’Lumea lui Oravitzan’’-Ediţie specială de Paşte

Amfitrion: Ileana Ploscaru Panait-artist vizual şi realizator TV

Invitat: Silviu Oravitzan-pictor, profesor la Facultatea de Arte Plastice şi Design a Universităţii de Vest din Timişoara, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, afiliat Grupului ’’Logos’’/Paris, Asociaţiei Internaţionale a Artelor Plastice-AIAP, UNESCO, Grupului ’’Pro Arte’’ Verein für internationalen Kulturaustausch/Viena, Institutului Român de Studii Inter-ortodoxe, Inter-confesionale și Inter-religioase (INTER).

Silviu Oravitzan este unul dintre acei creatori al căror portofoliu este atât de extins, încât nici nu mai poate fi citat fără a omite expoziţii, premii, participări, afiliaţii sau articole critice importante. Pentru că el este acum o personalitate cu notorietate şi vizibilitate internaţională. Ba, am îndrăzni să spunem că este mult mai cunoscut la New York, Paris, Viena, Manchester sau Lisabona decât în România. Este considerat un artist reprezentativ pentru anii ’60-’70. De la lecția cosmopolită a modernismului, a abstacționismului artei secolului XX-care se regăsește în lucrările sale de început, dar subtil și mult transformat-a ajuns într-un punct neaşteptat: în sfera artei răsăritene creștin-ortodoxe, dincolo de canoanele picturii religioase, într-o mărturisire de sine din care răzbat certitudinea unei unei spiritualităţi elevate şi a unei deschideri spre o lume întoarsă la rosturile ei fireşti. ’’Un artist nu este începutul şi sfârşitul cum cred unii. Este un creator, e adevărat, dar, nu este Creatorul. El poate fi excepţional doar în cazul în care este un foarte bun conducător, dacă are substanţă şi energie. O energie pe care s-o primească în sine, s-o conştientizeze, s-o şlefuiască şi s-o dea mai departe, amplificând-o. Ăsta este după mine, un artist’’. Expoziţia permanentă ’’Spaţiile Oravitzan’’ de la Bastionul Maria Therezia de la Timişoara este o sinteză a creaţiei şi a crediţei creştine profunde a artistului.

(difuzare duminica, 5 mai 2024, ora 23:00, la TVRCultural).

Realizator şi producător: Ileana Ploscaru Panait

 
Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

„Și dacă ei vor tăcea, oasele lor vor vorbi”, ediție specială „Omul și timpul”

Realizatorul Rafael Udriște, alături de invitatul său, Pr. protosinghel Gavriil Vărvăruc, starețul mănăstirii ortodoxe „Înălțarea Sfintei Cruci" ...

Conferințele ONB: „Noua dezordine a fericirii”, prelegere susținută de conf. univ. dr. Cristian Iftode, în direct la TVR Cultural

Miercuri, 8 mai, TVR Cultural transmite, în direct de la Opera Națională București, prelegerea „Noua dezordine a fericirii”, susținută de conf. ...

 

#TVRcultural