loader
Foto

Despre cultul personalității în epoca lui Ceaușescu, la „Intrare liberă” | VIDEO

Pornind de la cărţile de evidenţă personală ale soţilor Ceauşescu, recent publicate de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), la „Intrare liberă”, moderatoarea Mirela Nagâţ şi istoricii Alina Pavelescu, Cristian Vasile și Bogdan Jitea au discutat despre formele cultului personalităţii cuplului dictatorial Nicolae și Elena Ceaușescu.

 

Mirela Nagâț
Intrare liberă

Totodată, Nagâț și cei trei istorici au analizat și formele naționalismului pe care îl promova regimul comunist, dar și modul în care lumea artistică şi literară a închis ochii sau a încurajat aceste manifestări pentru a-şi apăra „​libertatea de creaţie”.

Istoricii invitați la „Intrare liberă” au fost: Alina Pavelescu - directoarea adjunctă a Arhivelor Naţionale, Cristian Vasile - cercetător la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga" şi Bogdan Jitea - cercetător la IICCMER.

Producător TVR: Anca Lăzărescu

În 3 aprilie, CNSAS a publicat Cartea de evidență personală a lui Nicolae Ceaușescu, un document cu biografia fostului dictator, așa cum era înregistrată în arhiva Partidului Comunist Român. Cartea de evidență a lui Nicolae Ceaușescu purta numărul 0000001, fiind practic primul astfel de document emis pentru un membru PCR, și a fost întocmită în 1980.

În 4 aprilie, CNSAS a publicat și Carnetul Elenei Ceaușescu, „ucenică la perdele, textilistă, activistă de partid, politehnistă, ingineră, directoare de institut de cercetări, prim viceprim-ministră. Mamă a trei copii”.

17:30 Secretele marilor tablouri

Documentar *

(Les petits secrets des grands tableaux, Franţa, 2018)

Regia: Clement Cogitore, Carlos Franklin

Serie inedită care explorează istoria artei într-un mod complet neaşteptat: tablourile prind viaţă, se animă şi depăşesc limitele ramelor pentru a ne conduce în epoca în care au fost create.

Episodul 3: Femei din Alger (FEMMES D’ALGER DANS LEUR APPARTEMENT, 1834, Eugene Delacroix)

În vreme ce campania de colonizare a Algeriei continua, Eugene Delacroix este primul pictor care trece Mediterana.

Naturalismul pânzei Femei din Alger realizată în 1834 ne introduce în calmul şi simplitatea unui harem, aşa cum Eugene Delacroix l-a văzut cu proprii ochi.

Redactor Gabriela Onea

18:00 Mexic-nobilele călăreţe

Documentar Geo*

(Mexique, les cavalières de l'escaramuza, Franţa-Germania, 2018)

Realizator: Svea Andersson

Devenit sport naţional în semn de omagiu faţă de combatanţii din Revoluţia Mexicană din 1910, "charrería" este o disciplină care poate fi asemănată cu rodeo. Spre deosebire de ea, “escaramuza” este o competiţie feminină, în care echipe alcătuite din opt călăreţe şi caii lor îşi demonstrează îndemânarea în echitaţie într-o coregrafie extrem de elaborată.

Redactor: Delia Clonaru

 

În cel de-al şaselea episod al seriei documentare „Deceniul ascuns”, difuzat sâmbătă, 23 noiembrie, de la ora 17:00, la TVR Cultural, Alexandru ...

Rolul istoriografului în societatea noastră, în dezbatere la

Moderatorul emisiunii "Omul şi timpul", Rafael Udrişte, alături invitatul său, istoricul Ionuț Cojocaru, invită telespectatorii TVR Cultural la o ...

Cine este Banksy?

Cine este Banksy?

publicat: joi, 21 noiembrie 2024

Poliţişti, jurnalişti, oameni de ştiinţă, pasionați de artă … toți visează să descopere, cândva, identitatea acestei vedete planetare a Street ...

 

#TVRcultural