loader
Foto

Despre cultul personalității în epoca lui Ceaușescu, la „Intrare liberă” | VIDEO

Pornind de la cărţile de evidenţă personală ale soţilor Ceauşescu, recent publicate de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), la „Intrare liberă”, moderatoarea Mirela Nagâţ şi istoricii Alina Pavelescu, Cristian Vasile și Bogdan Jitea au discutat despre formele cultului personalităţii cuplului dictatorial Nicolae și Elena Ceaușescu.

 

Mirela Nagâț
Intrare liberă

Totodată, Nagâț și cei trei istorici au analizat și formele naționalismului pe care îl promova regimul comunist, dar și modul în care lumea artistică şi literară a închis ochii sau a încurajat aceste manifestări pentru a-şi apăra „​libertatea de creaţie”.

Istoricii invitați la „Intrare liberă” au fost: Alina Pavelescu - directoarea adjunctă a Arhivelor Naţionale, Cristian Vasile - cercetător la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga" şi Bogdan Jitea - cercetător la IICCMER.

Producător TVR: Anca Lăzărescu

În 3 aprilie, CNSAS a publicat Cartea de evidență personală a lui Nicolae Ceaușescu, un document cu biografia fostului dictator, așa cum era înregistrată în arhiva Partidului Comunist Român. Cartea de evidență a lui Nicolae Ceaușescu purta numărul 0000001, fiind practic primul astfel de document emis pentru un membru PCR, și a fost întocmită în 1980.

În 4 aprilie, CNSAS a publicat și Carnetul Elenei Ceaușescu, „ucenică la perdele, textilistă, activistă de partid, politehnistă, ingineră, directoare de institut de cercetări, prim viceprim-ministră. Mamă a trei copii”.

19:00 Intrare liberă Premieră

’’Intrare liberă’’ este un magazin cultural zilnic, de luni până vineri în care sunt aduse în prim planul dezbaterii publice teme culturale definitorii pentru societatea românească contemporană. Doi moderatori cu carismă şi experienţă-Marius Constantinescu şi Mirela Nagâţ-, vor intermedia un dialog interesant şi actual cu creatori din diferite domenii care nu se vor referi strict la creaţia artistică, atât de diversă, ci şi la contextul ce condiţionează sau determină un anume tip de receptare, atitudine, proces creator. O dezbatere de idei documentată cu argumente susţinute şi de o parte, şi de cealaltă-gazde şi invitaţi-într-o manieră colocvială şi destinsă despre fenomenul cultural actual, noile tendinţe şi problemele complexe care bulversează societatea modernă.

Prezintă: Marius Constantinescu şi Mirela Nagâţ

Producător Anca Lăzărescu

20:25 Secolul 22

Producător: Bogdana Pascal

 
Programe speciale de Paşte, la TVR

Programe speciale de Paşte, la TVR

publicat: luni, 29 aprilie 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Invitație la teatru: Piesa „Sinucigașul”, cu Horațiu Mălăele, în 1 mai, la TVR Cultural | VIDEO

Miercuri, 1 mai, de la ora 22.00, TVR Cultural îi invită pe telespectatori la piesa de teatru „Sinucigașul”, de Nikolai Erdman, înregistrată cu ...

Spectacolul de balet „Messa da Requiem”, bazat pe opera lui Verdi, o rugăciune muzicală despre căutarea mântuirii, în 30 aprilie, la TVR Cultural

Marți, 30 aprilie, de la ora 22.00, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească „Recviemul” lui Giuseppe Verdi, în viziunea celebrului ...

 

#TVRcultural