loader
Foto

Galerie foto

Despre schimbări şi postcomunism, în noul sezon „Omul şi timpul”, la TVR Cultural | VIDEO

În 1989, am trăit cu toții miracolul eliberării. Dar ce a urmat comunismului? Răspunsul îl aflăm în emisiune-document ce prezintă situaţii excepţionale din istoria recentă a României, în fiecare duminică, de la ora 17:00, la „Omul şi timpul”, la TVR Cultural.

 

Omul și timpul

Imediat după război, în 1945, în România, la fel ca şi în Europa de Est, de altfel, se instaura comunismul. Violenţa acestui nou regim, minciuna, teroarea şi frica, pe care se baza această întreagă structură politică, ne-au făcut pe toți să credem că România nu va mai fi niciodată altfel decât comunistă.

Telespectatorii TVR Cultural sunt invitaţi să urmărească „Omul şi timpul”, emisiune-document ce prezintă situaţii excepţionale, mai puţin cunoscute, din istoria recentă a României, în fiecare duminică, de la ora 17:00.

Emisiunea, realizată de Rafael Udrişte, ne introduce în intrigile demne de film ale politicii româneşti, interne şi internaţionale, din perioada interbelică şi anii comunismului, dar şi imediat după încheierea acestei perioade.

„Încercăm să deschidem uşile pentru cercetătorii tineri, care se apleacă în special asupra temelor privind istoria recentă”, a arătat realizatorul Rafael Udrişte despre tema aleasă de invitata primei ediţii, Liliana Corobca, scriitoare şi cercetătoare a cenzurii comuniste din România, care a deschis, duminică, 9 aprilie, de la ora 17.00, noul sezon „Omul şi timpul”, la TVR Cultural.

(w882)

În 1989, am trăit cu toții miracolul eliberării. Dar ce a urmat comunismului? Putea el sa dispară, pur si simplu, prin alungarea de la putere a unor oameni? Cât de adânci au fost, şi poate mai sunt încă, semnele totalitare pe care comunismul le-a lăsat în profunzimea societății noastre? Dacă despre comunism s-a scris mult şi s-au deschis arhive, asupra postcomunismului abia acum încep cercetătorii să se aplece programatic.

La „Omul şi timpul”, Rafael Udrişte şi invitata sa, Liliana Corobca, scriitoare şi cercetătoare a noului val, au discutat despre schimbările din cele mai importante domenii sociopolitice şi culturale, ivite imediat după căderea comunismului.

Urmăriți emisiunea mai jos:

 

 

Scriitoarea şi cercetătoarea Liliana Corobca şi-a propus să aducă în faţa noastră un volum consistent dedicat ultimilor 30 de ani.

(w882)

Panorama postcomunismului în România”, lucrare apărută la editura Polirom în acest an, reunește textele a 48 de de autori, reputaţi istorici, cercetători în principalele institutii ştiintifice din România. Cartea ne oferă o analiză a schimbărilor din cele mai importante domenii sociopolitice şi culturale, ivite imediat după căderea comunismului.

Scriitoare şi cercetătoare a cenzurii comuniste din România, Liliana Corobca a absolvit Facultatea de Litere a Universității de Stat din Republica Moldova şi este doctor în filologie la Universitatea din București.

(w882)

10:00 Mic dejun cu un campion redifuzare

Agreabilă ca o şuetă şi guralivă ca un talk-show, această întâlnire se petrece întotdeauna într-un bistro cochet, cu vedere la stradă şi neapărat alături de un interlocutor care are o poveste despre propriile bătălii câştigate, dar şi despre propriile înfrângeri care au urmărit un vis. În cei peste şapte ani de difuzare, timp de 16 sezoane, ’’Mic Dejun cu un Campion’’ a prilejuit participarea a aproape 200 de invitaţi în platoul de filmare de la Librăriile Cărtureşti-Cafe Verona. Ne sunt alături şi prietenii fideli pe pe facebook, peste 30.000 la număr, ce ne încurajează cu mesajele lor.

Amfitrion: scriitoarea şi jurnalista Daniela Zeca Buzura.

Producător: Ileana Ploscaru Panait

10:50 Agenda Culturală a zilei (R)

Producător Mimi Necula

Realizator: Ana Maria Onisei

(Reluare)
 
„Înapoi la argument”: Dialogurile lui H.R. Patapievici cu Andrei Pleșu și Radu Paraschivescu (2007), redifuzate la TVR Cultural

Între 15 și 19 aprilie, TVR Cultural redifuzează dialogurile lui Horia Roman Patapievici cu Adrian Papahagi, Teodor Baconschi, Dan Burlac, Radu ...

„Ce se întâmplă cu filmul de animație?”, o dezbatere „CineSens”, cu Magdalena Stanciu

În cea de-a doua ediție a emisiunii „CineSens”, Magdalena Stanciu îi va avea ca invitați pe creatorii de film de animație Anca Damian, Radu ...

„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu: Mircea Cărtărescu a atins un alt nivel în creația literară. Poetul se dovedește, ca prozator, un vizionar

Între 15 și 21 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să afle, de la regretatul critic ...

 

#TVRcultural