loader
Foto

Galerie foto

Despre scenariu original vs. ecranizare, scenarist vs. regizor/autor, la „CineSens” cu Magdalena Stanciu, în 26 aprilie, la TVR Cultural

Invitații Magdalenei Stanciu în cea de-a treia ediție a emisiunii „CineSens” au fost scenarista Oana Răsuceanu și regizorii Stere Gulea, Marian Crișan și Alexandru Maftei. Discutia a fost urmată de difuzarea filmului „Familia” (1976), în regia lui Dan Adrian Marcoci. Ediția a fost difuzată la TVR Cultural vineri, 26 aprilie, de la ora 22.00.

 

CineSens

Magdalena Stanciu, împreună cu scenarista Oana Răsuceanu și regizorii Stere Gulea, Marian Crișan și Alexandru Maftei, regizori și scenariști din generații diferite, absolvenți ai UNATC, au discutat despre legătura esențială dintre scenariu și regie în realizarea unui film de succes.

(w882)

Stere Gulea a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, secția „Teatrologie-Filmologie” în 1970. După absolvire, a lucrat ca redactor la Studioul Cinematografic București.

Între 1990-1996 a fost și decan al Facultății de Cinema din cadrul ATF, a condus Televiziunea Română din poziția de director general interimar, în perioada 1996-1998. A fost profesor de film între 1990-2015 la ATF, iar din 2001 UNATC.

Și-a început cariera ca asistent de regie la „Dincolo de nisipuri” (1974) și „Tatăl risipitor” (1974). Apoi au urmat „Iarba verde de acasă”, „Castelul din Carpați” și „Ochi de urs”. În anul 1987, Stere Gulea semnează scenariul și regia pentru adaptarea după primul volum al romanului omonim de Marin Preda, „Moromeții”, o ecranizare remarcabilă care se bucură și astăzi de apreciere. În 2006, la 20 de ani de la realizarea peliculei, s-a lansat DVD-ul cu filmul „Moromeții”.

După anii '90, revine în atenția publicului cu „Piața Universității – România” (documentar, 1991) – împreună cu Vivi Drăgan Vasile și Sorin Ilieșiu. În 2018, semnează ecranizarea celui de-al doilea roman, „Moromeții 2”. Regizorul Stere Gulea a fost distins cu Ordinul național „Steaua României” în grad de Comandor (1 decembrie 2000), „pentru realizări artistice remarcabile și pentru promovarea culturii”.

(w882)

Marian Crișan este regizor și scenarist, absolvent, în anul 1999, al Universității de Artă Teatrală și Cinematografică, secția Regie. În 2008, devine cunoscut publicului prin scurtmetrajul „Megatron”, film care a obținut „Palme d'Or” la Festivalul de Film de la Cannes.

Debutul în lungmetraj și l-a făcut cu filmul „Morgen”, 2010, peliculă pentru care a câștigat Premiul Special al Juriului la Festivalul Internațional de la Locarno, precum și Premiul Juriului Ecumenic și Premiul Federației Internaționale a Societăților de Film. În 2015, a ecranizat nuvela „Moara cu noroc”, de Ioan Slavici, ca „Orizont”, o adaptare liberă.

(w882)

Alexandru Maftei este regizor si scenarist, absolvent al Academiei de Teatru și Film din București, secţia regie de film și TV, în 1994 . Filmul său de licență, „În fiecare zi e noapte”, a fost selectionat la numeroase festivaluri internaţionale, premiat și difuzat de postul de televiziune Arte.

Din 1992, a lucrat în câteva dintre cele mai importante agenţii de publicitate, ca om de creaţie, alături de creativi britanici și italieni. În 1997, semnează primul film de lungmetraj, co-producţia româno-germană „Fii cu ochi pe fericire”, la care a fost și co-scenarist. Începând din anii ’90, a regizat sute de spoturi TV, printre care multe premiate internaţional. Câștigă marele premiu Studio Drum la Portoroz în 2005.

Un an mai târziu, a scris și a regizat un mediu metraj de televiziune despre Ștefan cel Mare și Sfânt, prezentat în cadrul emisiunii „Mari Români”, de la Televiziunea Națională. „Ștefan cel Mare” a fost votat de telespectatori cel mai mare român.

În 2009 finalizează lungmetrajul de ficțiune, comedia „Bună! Ce faci?”, care se bucură de succes, de o intensă viaţă festivalieră și ia nenumărate premii internaţionale. În 2011, începe lucrul la ecranizarea nuvelei „Domnișoara Christina”, de Mircea Eliade, o adaptare fidelă a textului, primul film fantastic românesc de după ’89.

În 2017, și-a susținut teza de doctorat în Arte Vizuale la Universitatea Națională de Arte - „Metamorfoza scenariului narativ spre o vizualitate filmică”. Din 2018, este lector universitar la Facultatea de Film a UNATC „I.L.Caragiale” din București.

(w882)

Oana Răsuceanu este scenaristă, dramaturg și regizoare de teatru. A absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” – Facultatea de Film, secția Comunicare audio-vizuală (scenaristică și critică de film) și SNSPA – Facultatea de Relatii Publice Și Comunicare „David Ogilvy”, în 2006. A absolvit un master în Arta Coregrafică la UNATC, în 2007.

Este co-scenaristă a scurtmetrajelor „Să mori de dragoste rănită”, „Bună Cristina! Pa Cristina!”, „Vineri în jur de 11”, „Tabasco” și „Skugos”, a mediumetrajului „Captivi de Crăciun” si a lungmetrajelor „Love Buiding”, „Alt Love Building” si „Breaking News” (în pre-productie). A devenit doctorandă și asistentă universitară în cadrul UNATC, unde predă Scenaristică. Este și trainer al mai multor programe de educație prin teatru și film, dedicate tinerilor sau profesioniștilor din domeniu, manager cultural și membră fondatoare a Asociației Culturale „Control N”.

Discuția a fost urmată de difuzarea filmului „Familia” ( 1976), în regia lui Dan Adrian Marcoci, absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale”, promoţia 1976. A lucrat la Studioul Bucureşti ca secund şi a regizat şi filme de scurtmetraj utilitare.

 

*** Pentru pasionații producțiilor cinematografice, TVR Cultural a pregătit o serie de dezbateri ce conţin subiecte din industria cinematografică. „CineSens”, un proiect realizat cu sprijinul UNATC, înseamnă o serie de emisiuni, difuzate în fiecare vineri, de la ora 22.00, în care moderatoarea Magdalena Stanciu vă dă întâlnire cu specialiști din lumea cinematografiei, implicați în procesul de producție, dar și de formare a viitorilor profesioniști.

O altă parte a proiectului este „Secvențe UNATC”, care își propune să promoveze filmele de scurtmetraj sau documentarele realizate de studenti ai UNATC. Acestea sunt difuzate la TVR Cultural de luni până vineri, începând cu ora 21.45.

Echipa

Moderator: Magdalena Stanciu

Jurnalisti TV: Andrea Duță și Daniela Guțu

Regizor artistic: Anca Pușcaș

Producător: Bianca Florea

Difuzare

  • - „Secvențe UNATC”: de luni până vineri, ora 21.45
  • - „CineSens”: vineri, de la ora 22.00

20:00 ANDREI RUBLIOV-URSS, 1966

Film* ANDREI RUBLIOV-URSS, 1966

Regia: Andrei Tarkovski

Cu: Anatoli Soloniţîn, Ivan Lapikov, Nikolai Grinko

*Premiul FIPRESCI, Festivalul de la Cannes 1969

Dramă. În Rusia secolului XV, oamenii sunt nevoiţi să înfrunte invaziile tătare, luptele dintre cnejii rivali, foametea, tortura şi munca grea, având drept unic sprijin credinţa în Dumnezeu. În această perioadă turbulentă îşi realizează operele Andrei Rubliov, pictorul de icoane. Dincolo de povestea biografică, filmul-împărţit în 8 episoade, fiecare dintre ele centrându-se pe un moment din viaţa lui Rubliov-este o meditaţie profundă pe tema artistului şi a creaţiei, a relaţiei misterioase dintre creator şi operă, dintre operă şi timp.

Redactor: Ştefan Asavei

23:02 Biografii necesare Premieră

’’Lumea lui Oravitzan’’-Ediţie specială de Paşte

Amfitrion: Ileana Ploscaru Panait-artist vizual şi realizator TV

Invitat: Silviu Oravitzan-pictor, profesor la Facultatea de Arte Plastice şi Design a Universităţii de Vest din Timişoara, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, afiliat Grupului ’’Logos’’/Paris, Asociaţiei Internaţionale a Artelor Plastice-AIAP, UNESCO, Grupului ’’Pro Arte’’ Verein für internationalen Kulturaustausch/Viena, Institutului Român de Studii Inter-ortodoxe, Inter-confesionale și Inter-religioase (INTER).

Silviu Oravitzan este unul dintre acei creatori al căror portofoliu este atât de extins, încât nici nu mai poate fi citat fără a omite expoziţii, premii, participări, afiliaţii sau articole critice importante. Pentru că el este acum o personalitate cu notorietate şi vizibilitate internaţională. Ba, am îndrăzni să spunem că este mult mai cunoscut la New York, Paris, Viena, Manchester sau Lisabona decât în România. Este considerat un artist reprezentativ pentru anii ’60-’70. De la lecția cosmopolită a modernismului, a abstacționismului artei secolului XX-care se regăsește în lucrările sale de început, dar subtil și mult transformat-a ajuns într-un punct neaşteptat: în sfera artei răsăritene creștin-ortodoxe, dincolo de canoanele picturii religioase, într-o mărturisire de sine din care răzbat certitudinea unei unei spiritualităţi elevate şi a unei deschideri spre o lume întoarsă la rosturile ei fireşti. ’’Un artist nu este începutul şi sfârşitul cum cred unii. Este un creator, e adevărat, dar, nu este Creatorul. El poate fi excepţional doar în cazul în care este un foarte bun conducător, dacă are substanţă şi energie. O energie pe care s-o primească în sine, s-o conştientizeze, s-o şlefuiască şi s-o dea mai departe, amplificând-o. Ăsta este după mine, un artist’’. Expoziţia permanentă ’’Spaţiile Oravitzan’’ de la Bastionul Maria Therezia de la Timişoara este o sinteză a creaţiei şi a crediţei creştine profunde a artistului.

(difuzare duminica, 5 mai 2024, ora 23:00, la TVRCultural).

Realizator şi producător: Ileana Ploscaru Panait

 
Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

„Și dacă ei vor tăcea, oasele lor vor vorbi”, ediție specială „Omul și timpul”

Realizatorul Rafael Udriște, alături de invitatul său, Pr. protosinghel Gavriil Vărvăruc, starețul mănăstirii ortodoxe „Înălțarea Sfintei Cruci" ...

Conferințele ONB: „Noua dezordine a fericirii”, prelegere susținută de conf. univ. dr. Cristian Iftode, în direct la TVR Cultural

Miercuri, 8 mai, TVR Cultural transmite, în direct de la Opera Națională București, prelegerea „Noua dezordine a fericirii”, susținută de conf. ...

 

#TVRcultural