loader
Foto

Despre Timișoara - capitală culturală, la „Intrare liberă” | VIDEO

Joi, 9 martie, de la ora 19.00, telespectatorii TVR Cultural au urmărit, în cadrul emisiunii „Intrare liberă”, o discuție interesantă despre evenimentele organizate în această perioadă la  Timișoara. În 2023, orașul este, alături de Elefsina (Grecia) şi de Veszprém (Ungaria), Capitală Europeană a Culturii.

 

Marius Constantinescu
Intrare liberă

Invitații lui Marius Constantinescu de joi seară au fost: scriitoarea şi istoricul de artă Magda Cârneci - directoarea Institut Français de Roumanie à Bucarest, Julien Chiappone-Lucchesi - CEO The Institute, Andrei Bortun și, via Zoom, preşedintele ArtEncounters, Ovidiu Sandor, coordonatoarea expoziţiei „Victor Brauner. Invenţii şi magie”, Elvira Lupşa, și fondatorul Jecza Gallery, Apj Jecza.

Ediția a fost coordonată de Anca Lăzărescu și realizată cu sprijinul jurnalistei TVR Aziza Micu, care produce emisiunea „Povestea vinde”, la TVR 2.

CITEȘTE ȘI: „TIMIŞOARA 2023, CAPITALĂ EUROPEANĂ A CULTURII”, ÎN PROGRAMELE TVR

Urmăriți mai jos dezbaterea de la „Intrare liberă”:

22:00 Filmul de artă

* SOLARIS-URSS, 1972

Regia: Andrei Tarkovski

Cu: Donatas Banionis, Natalia Bondarciuk

Premiul Special al Juriului-Festivalul de la Cannes

Dramă, SF. Ecranizare a unui roman de Stanislav Lem. Acțiunea, plasată într-un viitor nedefinit, urmărește itinerariul astronautului Kris Kelvin, trimis în misiune pe planeta Solaris pentru a elucida misterele observate de predecesorul său. Kris ajunge la stația locuită de câțiva colegi, pe care o găsește însă într-o stare de semi-abandon. Sinuciderea recentă și inexplicabilă a cercetătorului Gibarian, precum și stagnarea prelungită a cercetărilor au creat o stare de descurajare în restul echipajului. În plus, presupusa nevroză de care suferise Gibarian pare să-i fi copleșit și pe ceilalți membri, care se comportă ciudat şi par să aibă halucinații. Pe Solaris, subconştientul se materializează, astfel încât amintirile astronauţilor despre cei care au rămas pe Pământ, vii sau morţi, prind viaţă. Kris este vizitat de „copia" fostei sale iubite Harey, de a cărei sinucidere se simte vinovat, şi retrăiește cu ea momente din trecutul lor de pe Pământ.

Sub pretextul unei poveşti ştiinţifico-fantastice, filmul invită la o meditaţie filosofică despre planeta noastră şi spaţiul extraterestru, despre om şi conştiinţa sa, despre responsabilitatea generaţiilor actuale în faţa viitorului.

Redactor: Ştefan Asavei

0:50 Clipa de poezie

"Moartea căprioarei" de Nicolae Labiș

Recită actorul Sergiu Aliuș. Filmări realizate la Teatrul "Andrei Mureșanu" din Sf. Gheorghe, în anul 2001.

Realizator şi jurnalist senior: Sandrino Gavriloaia

 
Concert aniversar VH 2.0, in memoriam Gabriel Cotabiță

Concert aniversar VH 2.0, in memoriam Gabriel Cotabiță

publicat: sâmbătă, 26 aprilie 2025

Post scriptum la concertul aniversar  VH 2.0 (17 feb 2023), in memoriam  Gabriel Cotabiță . Portret Vladimir Pocorschi - mai mult decât un ...

Vlad Rădescu, invitat la „Portret de excelență”

Încă din primul an de facultate, în 1972, i-a fost oferit rolul principal în „Ciprian Porumbescu”. Așa a reușit, ca prin acest rol interpretat ...

Î.P.S. IOAN ROBU, invitatul special al ACADEMICIANULUI MIRCEA DUMITRU la

TVR Cultural si Academia Română vă invită duminică, 27 aprilie 2025, ora 13:00, la o întâlnire de colecţie a "Dialogurilor Academice" cu Î.P.S. ...

 

#TVRcultural