loader
Foto

Galerie foto

Destinul familiei regizorului Cristian Mungiu, schimbat de istorie într-o singură zi | VIDEO

Printre momentele decisive subliniate în volumul publicat de regizorul Cristian Mungiu revedem o dată istorică, 28 iunie 1940, când armata sovietică a ocupat Basarabia. Materialul a fost realizat pentru Jurnalul Cultural şi vă invităm să îl urmăriţi şi pe canalul de YouTube al TVR.

 

Jurnalul Cultural

Regizor aclamat de presa internaţională şi distins cu multe premii la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes, printre care Marele Premiu Palme D'Or, înmânat chiar de către celebra actriţă Jane Fonda, Cristian Mungiu se află la prima sa apariţie editorială, în postura inedită de scriitor.

„Tania Ionașcu, bunica mea. O biografie basarabeană” este titlul cărții care a fost lansată în urmă cu câteva zile la Chișinău şi care aduce în prim-plan atât un sentiment universal, dorul faţă de bunicii pieduţi, cât şi o recuperare a istoriei din România, dar şi de peste Prut, prin intermediul unui destin personal.

(w882)

Întâlnirea jurnalistei TVR Cultural Ana-Maria Onisei cu regizorul a avut loc chiar înainte de lansarea cărţii, iar Cristian Mungiu a dezvăluit telespectatorilor ce vor găsi între paginile volumului „Tania Ionașcu, bunica mea. O biografie basarabeană”. Printre momentele decisive subliniate în volum revedem o dată istorică, 28 iunie 1940, când armata sovietică a ocupat Basarabia. Materialul a fost realizat pentru Jurnalul Cultural şi vă invităm să îl urmăriţi şi pe Canalul de YouTube al TVR.

„Ziua care a marcat profund viaţa familiei mele a fost ultimatumul de a ceda Basarabia în 48 de ore, şi nici acelea nu s-au respectat. În acel moment, oamenii au fost nevoiţi să ia iute decizii pentru viaţa lor, totul rezumându-se la „Rămân” sau „Plec”.

„Rămân” a echivalat cu faptul că membrii familiei noastre, dar şi în cazul altor familii care au decis aşa, au fost arestaţi, trimişi în Siberia, în puşcărie sau împuşcaţi. Din toată familia, s-au salvat bunica şi sora sa, care au reuşit să treacă Prutul spre ţară câteva luni mai târziu. Şi-au început o lungă pribegie, cu toate suişurile şi coborâşurile anilor 1940.

Astăzi, nu prea studiem la şcoală cum s-ar cuveni această perioadă şi cred că, dacă noi trebuie să recuperăm ceva, aceea este istoria din perspectiva foarte umană”, a spus regizorul Cristian Mungiu.

(w882)

28 iunie 1940 este ziua în care armata sovietică a ocupat Basarabia. După ultimatum, străbunicii și bunica regizorului Cristian Mungiu, care era fiica cea mai mare dintre cei trei copii, au fost nevoiţi să decidă de azi pe mâine dacă rămân pe loc sau pleacă. Astfel, povestea devine una a valorilor în care ai investit până atunci în viață.

„Bunica îmi povestea cu destul de multă demnitate, în sensul că nu se victimiza. Aşa se întâmplase. Aprindea în fiecare duminică două lumânări - pentru fratele ei pierdut atunci şi pentru tatăl ei. Am trăit cu poveştile astea vreo 30 de ani, până s-a dus ea", a adăugat Cristian Mungiu.

(w882)

Povestea familiei a fost tulburătoare pentru tânărul Cristian Mungiu, care, pe când era student la Film, s-a apucat să consemneze sistematic amintirile bunicii sale despre viața și tinerețea acesteia în Basarabia, dar şi despre sentimentele pe care le-a încercat după ce a fost luată această decizie. Manuscrisul a aşteptat în sertar mai bine de 20 de ani.

Rep.: Ce crezi că ar spune azi dacă ar şti că apare această carte despre ea?

Cristian Mungiu:Săraca bunica mea… tot timpul zicea, eu îţi zic, dacă tu crezi că lucrurile astea îţi vor folosi într-o zi la ceva, eu îţi zic. Bunica era foarte timidă … şi, din punctul meu de vedere, aşa cum m-a asigurat întotdeauna, e cu mine, într-un fel. Aşa că mă bucură că de fiecare dată când povestesc despre ea, cred că fac ce i-am promis. Pentru că dacă povestea ei trăieşte, şi rămâne, înseamnă că ceva din afecţiunea pe care o avea ea pentru mine, şi eu pentru ea, dăinuieşte în aceeaşi măsură".

Materialul integral îl puteți urmări mai jos:

14:00 Aventura urbană

În această toamnă pornim din nou în AVENTURĂ URBANĂ!
„Orașe mici, povești necunoscute”. Acesta este motto-ul care ne ghidează să descoperim colțuri de Românie uitată. Petrecem 24 de ore într-un oraș și îi descoperim oamenii, poveștile, istoria. Iar apoi, la cafea, povestim cu invitatul emisiunii despre locul unde s-a născut, unde a crescut, unde a mers la școală și poate s-a îndrăgostit.
Gherla, Baraolt, Vicovu de Sus, Botoșani, Brăila, Măcin și multe alte locuri ne vor dezvălui poveștile lor. Nicu Alifantis, Sofia Vicoveanca, Vlad Ivanov, Istvan Teglas, Natalia Călin-sunt doar câteva dintre motivele pentru care trebuie să vedeți primele episoade din noul sezon AVENTURĂ URBANĂ și să cunoașteți echipa noastră: Irina Luca (realizator), Ilinca Ciobanu, Ana Preda și Emilia Nicolaescu (jurnaliști), precum și Doru Iacovescu, Claudiu Petringenaru, Rudy Szilagy, Vlad Micu și Ștefan Stan (directori de imagine), Ela Ștefănescu, Cornel Tudorache (editori video), Paul Drăgușin (colorizare), Mihnea Ciulei și George Craioveanu (post-procesare sunet), Oana Radu Turcu (producător tv).
Vă așteptăm în fiecare săptămână la o nouă AVENTURĂ URBANĂ!

Odorheiu Secuiesc-invitat Cari Tibor


Ne bucurăm să redescoperim Odorheiu Secuiesc, elegant și cochet, cu clădiri istorice și oameni liniștiți. Numit și ,,orașul școlilor” sau ,,urbea statuilor”, Odorheiu este locul unde întâlnim tineri entuziaști, care prefac legendele secuiești în filme de animație, în primul studio din zonă. Mergem într-un atelier de fotografie, unde găsim negative vechi din 1876, gustăm ciocolată făcută la unica manufactură din zonă și vizităm un muzeu al apelor minerale. Despre orașul copilăriei sale și despre Aventura urbană trăită în Odorheiu Secuiesc ne povestește pianistul și compozitorul Cári Tibor, unul dintre cei mai apreciați muzicieni ai generației sale.

Reportaje de Ilinca Ciobanu, director de imagine: Rudolf Szilágyi, sunet: Stanciu Marius.

Emisiune realizată și prezentată de Irina Luca

Producator TV: Oana Radu Turcu

15:00 Eveniment TVRC premieră

* Săptămâna Purcărete partea a doua

Pentru prima dată în România, lumea teatrală și publicul fascinat de creațiile lui Silviu Purcărete și-au dat întâlnire la Craiova într-o sărbătoare fără precedent. Săptămâna Purcărete a oferit o incursiune în universul actual al autorului celor mai de amploare două spectacole din istoria teatrului românesc: „Danaidele”, co-produs de Teatrul Național din Craiova, și „Faust”, producție fenomen care se joacă neîntrerupt la Sibiu din 2007. Pentru a marca 50 de ani de excelență marca Silviu Purcărete pe scena lumii, timp de o săptămână, Naționalul craiovean a găzduit cinci spectacole din repertoriul curent al teatrelor din țară: „Povestea prințesei deocheate” (Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu), „Lexiconul amar” (Teatrul Odeon din București), „Gertrude” (Teatrul Național „I. L. Caragiale” din București), „O tragedie veninoasă” și „Plugarul și moartea” (Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași). Mai mult decât o selecție de spectacole exemplare, jubileul Săptămâna Purcărete l-a adus în fața publicului pe omul și creatorul Silviu Purcărete într-o serie de întâlniri cu cei care îi sunt și i-au fost, deopotrivă, colaboratori, prieteni și surse de inspirație: artiști, manageri sau producători și spectatori. A fost și un prilej de a evoca deceniul de aur al colaborării dintre Silviu Purcărete, Emil Boroghină și echipa Naționalului craiovean, în marșul lor triumfal prin lumea întreagă.

Jurnalist Loredana Berneanu
Realizator Mirela Giodea

 
Rolul istoriografului în societatea noastră, în dezbatere la

Duminică, 24 noiembrie, de la ora 17:00, într-o noua ediție a emisiunii "Omul şi timpul", moderatorul Rafael Udrişte, alături invitatul său, ...

”Se spune că oamenilor li s-au dat cuvintele ca să-și ascundă gândurile, mie mi s-au dat cuvintele ca să nu mi le ascund”

Este filosof, scriitor şi eminescolog. A publicat cea mai mare carte de poeme care s-a scris vreodată în lume. Mihaela Olaru vă invită să ...

Remix: O dublă lansare ... cu antecedente

Remix: O dublă lansare ... cu antecedente

publicat: vineri, 22 noiembrie 2024

Doru Ionescu vă propune pentru această ediție Remix două interviuri speciale cu Costin Petrescu – percuționist și scriitor, dar și cu Alex C. ...

 

#TVRcultural