loader
Foto

Galerie foto

Dezbaterea „Ziua Internațională a Refugiatului și Forumul Femeilor din Ucraina”, în 1 iulie, la TVR Cultural

Luni, 1 iulie, de la ora 19.00, TVR Cultural i-a invitat pe telespectatori la o dezbatere dedicată femeilor din Ucraina, care și-a propus să demonstreze că integrarea, sprijinul și încurajarea sunt cuvintele cheie în viața refugiaților ucraineni. Dezbaterea a fost moderată de Valentina Băințan și Mihai Rădulescu.

 

Valentina Băințan

Criza umanitară cauzată de conflictul armat care a început în 24 februarie 2022 în Ucraina a declanșat un răspuns fără precedent din partea organizațiilor neguvernamentale și a autorităților publice din România, care au încercat să răspundă cât mai eficient nevoilor refugiaților.

Conform datelor UNHCR, conflictul armat din Ucraina a generat cea mai mare criză a refugiaților din Europa de la Al Doilea Război Mondial încoace, cu peste șase milioane de persoane înregistrate la nivel internațional și peste 3,5 milioane (3.689.000), forțate să se mute în alte părți ale Ucrainei mai puțin afectate de război.

Provocările cu care se confruntă refugiații nu sunt legate doar de pierderea familiei și a celor dragi, a bunurilor materiale, a locurilor de muncă, ci și de trauma psihologică și emoțională pe care au experimentat-o și de dificultățile în accesarea diferitelor servicii publice (educație, sănătate, protecție socială).

(w882) Valentina

Moderatorii dezbaterii, Valentina Băințan și Mihai Rădulescu. Foto: TVR

„Dezbaterea „Ziua Internaționala a Refugiatului și Forumul Femeilor din Ucraina” este esențială din mai multe motive: abordează provocările principale cu care se confruntă femeile ucrainene în România, cum ar fi obținerea permiselor de ședere și a cetățeniei, căutarea locurilor de muncă și a oportunităților de angajare, asigurarea educației pentru copiii lor. Prin crearea unui mediu de susținere, acest eveniment împuternicește femeile ucrainene cu cunoștințe, resurse și cu un sentiment de apartenență la o comunitate care le sprijină și face toate demersurile posibile pentru incluziune și integrare.

Este important ca femeile din Ucraina, aflate pe teritoriul României, să aibă parte de sprijin, astfel încât să poată să facă față tuturor schimbărilor din viața lor. Femeile din Ucraina și din România sunt mame, soții și profesioniste care contribuie la bunăstarea comunităților din care fac parte”, a explicat producătoarea dezbaterii, Valentina Băințan.

 

Producător TVR: Valentina Băințan

13:00 Ediţie limitată Sezon nou

Producător Bianca Sărăţeanu

14:00 Aventura urbană

În această toamnă pornim din nou în AVENTURĂ URBANĂ!
„Orașe mici, povești necunoscute”. Acesta este motto-ul care ne ghidează să descoperim colțuri de Românie uitată. Petrecem 24 de ore într-un oraș și îi descoperim oamenii, poveștile, istoria. Iar apoi, la cafea, povestim cu invitatul emisiunii despre locul unde s-a născut, unde a crescut, unde a mers la școală și poate s-a îndrăgostit.
Gherla, Baraolt, Vicovu de Sus, Botoșani, Brăila, Măcin și multe alte locuri ne vor dezvălui poveștile lor. Nicu Alifantis, Sofia Vicoveanca, Vlad Ivanov, Istvan Teglas, Natalia Călin-sunt doar câteva dintre motivele pentru care trebuie să vedeți primele episoade din noul sezon AVENTURĂ URBANĂ și să cunoașteți echipa noastră: Irina Luca (realizator), Ilinca Ciobanu, Ana Preda și Emilia Nicolaescu (jurnaliști), precum și Doru Iacovescu, Claudiu Petringenaru, Rudy Szilagy, Vlad Micu și Ștefan Stan (directori de imagine), Ela Ștefănescu, Cornel Tudorache (editori video), Paul Drăgușin (colorizare), Mihnea Ciulei și George Craioveanu (post-procesare sunet), Oana Radu Turcu (producător tv).
Vă așteptăm în fiecare săptămână la o nouă AVENTURĂ URBANĂ!

Odorheiu Secuiesc-invitat Cari Tibor


Ne bucurăm să redescoperim Odorheiu Secuiesc, elegant și cochet, cu clădiri istorice și oameni liniștiți. Numit și ,,orașul școlilor” sau ,,urbea statuilor”, Odorheiu este locul unde întâlnim tineri entuziaști, care prefac legendele secuiești în filme de animație, în primul studio din zonă. Mergem într-un atelier de fotografie, unde găsim negative vechi din 1876, gustăm ciocolată făcută la unica manufactură din zonă și vizităm un muzeu al apelor minerale. Despre orașul copilăriei sale și despre Aventura urbană trăită în Odorheiu Secuiesc ne povestește pianistul și compozitorul Cári Tibor, unul dintre cei mai apreciați muzicieni ai generației sale.

Reportaje de Ilinca Ciobanu, director de imagine: Rudolf Szilágyi, sunet: Stanciu Marius.

Emisiune realizată și prezentată de Irina Luca

Producator TV: Oana Radu Turcu

 
Rolul istoriografului în societatea noastră, în dezbatere la

Duminică, 24 noiembrie, de la ora 17:00, într-o noua ediție a emisiunii "Omul şi timpul", moderatorul Rafael Udrişte, alături invitatul său, ...

”Se spune că oamenilor li s-au dat cuvintele ca să-și ascundă gândurile, mie mi s-au dat cuvintele ca să nu mi le ascund”

Este filosof, scriitor şi eminescolog. A publicat cea mai mare carte de poeme care s-a scris vreodată în lume. Mihaela Olaru vă invită să ...

Remix: O dublă lansare ... cu antecedente

Remix: O dublă lansare ... cu antecedente

publicat: vineri, 22 noiembrie 2024

Doru Ionescu vă propune pentru această ediție Remix două interviuri speciale cu Costin Petrescu – percuționist și scriitor, dar și cu Alex C. ...

 

#TVRcultural