loader
Foto

Galerie foto

Dezbaterea „Ziua Internațională a Refugiatului și Forumul Femeilor din Ucraina”, în 1 iulie, la TVR Cultural

Luni, 1 iulie, de la ora 19.00, TVR Cultural i-a invitat pe telespectatori la o dezbatere dedicată femeilor din Ucraina, care și-a propus să demonstreze că integrarea, sprijinul și încurajarea sunt cuvintele cheie în viața refugiaților ucraineni. Dezbaterea a fost moderată de Valentina Băințan și Mihai Rădulescu.

 

Valentina Băințan

Criza umanitară cauzată de conflictul armat care a început în 24 februarie 2022 în Ucraina a declanșat un răspuns fără precedent din partea organizațiilor neguvernamentale și a autorităților publice din România, care au încercat să răspundă cât mai eficient nevoilor refugiaților.

Conform datelor UNHCR, conflictul armat din Ucraina a generat cea mai mare criză a refugiaților din Europa de la Al Doilea Război Mondial încoace, cu peste șase milioane de persoane înregistrate la nivel internațional și peste 3,5 milioane (3.689.000), forțate să se mute în alte părți ale Ucrainei mai puțin afectate de război.

Provocările cu care se confruntă refugiații nu sunt legate doar de pierderea familiei și a celor dragi, a bunurilor materiale, a locurilor de muncă, ci și de trauma psihologică și emoțională pe care au experimentat-o și de dificultățile în accesarea diferitelor servicii publice (educație, sănătate, protecție socială).

(w882) Valentina

Moderatorii dezbaterii, Valentina Băințan și Mihai Rădulescu. Foto: TVR

„Dezbaterea „Ziua Internaționala a Refugiatului și Forumul Femeilor din Ucraina” este esențială din mai multe motive: abordează provocările principale cu care se confruntă femeile ucrainene în România, cum ar fi obținerea permiselor de ședere și a cetățeniei, căutarea locurilor de muncă și a oportunităților de angajare, asigurarea educației pentru copiii lor. Prin crearea unui mediu de susținere, acest eveniment împuternicește femeile ucrainene cu cunoștințe, resurse și cu un sentiment de apartenență la o comunitate care le sprijină și face toate demersurile posibile pentru incluziune și integrare.

Este important ca femeile din Ucraina, aflate pe teritoriul României, să aibă parte de sprijin, astfel încât să poată să facă față tuturor schimbărilor din viața lor. Femeile din Ucraina și din România sunt mame, soții și profesioniste care contribuie la bunăstarea comunităților din care fac parte”, a explicat producătoarea dezbaterii, Valentina Băințan.

 

Producător TVR: Valentina Băințan

9:00 Curaçao-terapia cu delfini (R)

(Curaçao, des dauphins thérapeutes, Franţa-Germania, 2021)

Realizatori: Holger Riedel, Nazan Sahan

Din anul 2004, în insula Curaçao funcţionează un centru de terapie cu delfini, unde persoane cu diverse dizabilităţi de tip fizic sau mental vin cu regularitate. Cinci delfini ajută pacienţii să-şi regăsească gustul de viaţă. Este unul dintre principalele scopuri ale acestui tip de terapie, a cărui eficacitate nu a fost recunoscută încă de comunitatea ştiinţifică.

Redactor: Gabriela Onea

(Reluare)

10:00 Jurnal Cultural (R)

Prezintă: Bogdan Stănescu, Camelia Văcaru

Producător: Anca Lăzărescu

(Reluare)
 
„Deceniul ascuns: mărturii din România anilor '80”, în premieră la TVR Cultural

Din 19 octombrie, în fiecare sâmbătă, de la ora 17:00, seria documentară „Deceniul ascuns” ne propune o analiză a României anilor '80, cu ...

„Omul și timpul”, un nou sezon la TVR Cultural

„Omul și timpul”, un nou sezon la TVR Cultural

publicat: vineri, 18 octombrie 2024

Rafael Udrişte, alături de invitatul său, profesorul Ion Scurtu, reputat istoric, propune în deschiderea noului sezon al emisiunii „Omul şi ...

”Dialoguri academice” cu teologul și filosoful Wilhelm Dancă

TVR Cultural şi Academia Română vă invită, începând de duminică, 20 octombrie, ora 13:00, la un nou sezon al emisiunii "Dialoguri Academice", ...

 

#TVRcultural