loader
Foto

Galerie foto

„Dialoguri academice”, cu criticul literar Mircea Martin, considerat cel mai bun teoretician al criticii din perioada postbelică | VIDEO

TVR Cultural a redifuzat, în 11 februarie, discuția dintre academicienii Mircea Dumitru și Mircea Martin, șeful catedrei de Teoria Literaturii, din cadrul Facultății de Litere, înregistrată în cadrul emisiunii „Dialoguri academice”. Ediția este difuzată și la TVR Internațional luni, 12 februarie, ora 01.00 (ora României).

 

Dialoguri academice

Considerat cel mai bun teoretician al criticii din perioada postbelică, profesorul Mircea Martin ​a produs în spațiul literaturii din România o schimbare majoră a direcției critice, dinspre literar spre cultural.

(w882)

Mircea Martin. Sursă foto: TVR

A optat și pledează pentru alianța dintre filosofie și critică, pe care o consideră absolut necesară în exersarea unei critici bazate pe rigoare și profunzime conceptuală.

O componentă esențială a operei sale o constituie preocuparea pentru cultura națională și relațiile ei cu marile culturi occidentale, care l-a condus la anticiparea teoriei „complexului cultural“, formulată în volumul „G. Călinescu și complexele literaturii române”, din 1981.

(w882)

Mircea Martin și Mircea Dumitru. Sursă foto: TVR

Mircea Martin este profesor universitar doctor, șeful catedrei de Teoria Literaturii a Facultății de Litere din cadrul Universității București.

A publicat peste 1000 de articole și studii în revistele și ziarele culturale românești: „România Literară”, „Contemporanul”, „Cahiers Roumains d'Etudes Litteraires”, „Revista 22”.

A fost conducătorul mișcării literare Cenaclul „Universitas”, director al Editurii Univers și editor al revistei „Cuvântul”.

Cercetările și studiile profesorului Mircea Martin se înscriu, în proporții diferite, în cele trei discipline dedicate literaturii - critica literară, istoria literară și teoria literară -, la care va adăuga teoria criticii.

Numitorul comun al acestor demersuri este reprezentat întotdeauna de efortul interpretativ, fie că îl aplică la literatura curentă, la tradiția literară sau la idei și teorii.

Teoretician şi critic literar, Mircea Martin este, începând cu anul 2014, membru corespondent al Academiei Române, iar din 2023 este membru titular.

(w882)

Gazda emisiunii „Dialoguri academice”, vicepreședintele Academiei Române, Mircea Dumitru. Sursă foto: TVR

***

Urmăriți ediția mai jos:

***

Emisiunea „Dialoguri academice” este disponibilă și pe TVR+, aici.

Program difuzare:

TVR Cultural - duminică, ora 22.30 și în reluare vineri, ora 13.30

TVR Internațional - luni, ora 01.00 (ora României)

Echipa:

Adina Toderașcu - jurnalist

Daniel Paraschiv - producător

2:00 Adevar şi curaj (R)

Producător: Rafael Udrişte

Redactor: Diana Ilica

(Reluare)

2:35 Dialoguri spirituale (R)

Producător : Rafael Udrişte

(Reluare)
 
Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

„Și dacă ei vor tăcea, oasele lor vor vorbi”, ediție specială „Omul și timpul”

Realizatorul Rafael Udriște, alături de invitatul său, Pr. protosinghel Gavriil Vărvăruc, starețul mănăstirii ortodoxe „Înălțarea Sfintei Cruci" ...

Conferințele ONB: „Noua dezordine a fericirii”, prelegere susținută de conf. univ. dr. Cristian Iftode, în direct la TVR Cultural

Miercuri, 8 mai, TVR Cultural transmite, în direct de la Opera Națională București, prelegerea „Noua dezordine a fericirii”, susținută de conf. ...

 

#TVRcultural