loader
Foto

Galerie foto

„Dialoguri academice”, între Mircea Dumitru și reprezentanții Institutului de Lingvistică al Academiei Române, în 18 februarie, la TVR Cultural | VIDEO

TVR Cultural a redifuzat, în 18 februarie, de la ora 22.30, dialogul vicepreședintelui Academiei Române, Mircea Dumitru, cu reprezentanţii Institutului de Lingvistică„Iorgu Iordan - Alexandru Rosetti”: directoarea instituției, Adina Dragomirescu, și cercetătorii Valentina Cojocaru și Alexandru Nicolae.

 

Dialoguri academice

Întâlnirea cu cei trei cercetători, moderată de vicepreședintele Academiei Române, Mircea Dumitru, a avut ca scop prezentarea activităţii şi obiectivelor generale ale Institutului de Lingvistică al Academiei Române „Iorgu Iordan - Alexandru Rosetti”.

Între principalele obiective ale Institului de Lingvistică se numără: participarea la programele de cercetare științifică naționale și internaționale, cultivarea și promovarea limbii române, îmbogățirea patrimoniului culturii și al cunoașterii universale, răspândirea și valorificarea rezultatelor cercetării științifice obținute, promovarea limbii române și a lingvisticii românești pe plan internațional, organizarea de doctorate în filologie, organizarea de manifestări științifice în domeniul lingvisticii în cadrul Institutului sau în afara acestuia, prin cooperare cu alte instituții, formarea continuă și perfecționarea profesională a cercetătorilor, sprijinirea informării și documentării științifice în domeniul lingvisticii, al limbii române și al limbilor străine si dezvoltarea și modernizarea infrastructurii de cercetare.

(w882)

Adina Dragomirescu este lingvistă, conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, cercetătoare, iar din septembrie 2017 este directoarea Institutului de Lingvistică al Academiei Române „Iorgu Iordan - Alexandru Rosetti”​.

Valentina Cojocaru este asistent universitar doctor, cercetătoare şi coordonatoarea lotului olimpic al României care participă la Olimpiada Internaţională de Lingvistică.

Alexandru Nicolae este lingvist, cercetător şi conferenţiar la Departamentul de Lingvistică, în cadrul Facultății de Litere a Universităţii din Bucureşti.

(w882)

Directoarea Institutului de Lingvistică și vicepreședintele Academiei Române. Sursă foto: TVR

Institutul de Lingvistică a fost înființat în 1 ianuarie 1949. În 1994, a primit numele primului său director, devenind Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan”.

În 1961 a luat naștere Centrul de Cercetări Fonetice și Dialectale, devenit, în 1990, Institutul de Fonetică și Dialectologie, iar în 1992 Institutul de Fonetică şi Dialectologie „Alexandru Rosetti”, după numele întemeietorului său.

Institutul de Lingvistică al Academiei Române „Iorgu Iordan - Alexandru Rosetti”​ a rezultat din comasarea prin fuziune a celor două instituții, în 25 ianuarie 2002.

***

Urmăriți dialogul mai jos:

***

Emisiunea „Dialoguri academice” este disponibilă și pe TVR+, aici.

Program difuzare:

TVR Cultural - duminică, ora 22.30 și în reluare vineri, ora 13.30

TVR Internațional - luni, ora 01.00 (ora României)

 

Echipa:

Adina Toderașcu - jurnalist

Daniel Paraschiv - producător

10:00 Top cultura

Programată în seria Retro_TV, TOP CULTURA (2014) este un magazin cultural de larg interes, prezentat de Eveline Păuna, cu participarea extraordinară a academicianului Răzvan Theodorescu. Împreună, cei doi aduc publicului subiecte și invitaţi din toate zonele culturii româneşti. În fiecare ediţie de TOP CULTURA subiectele de interes prezentate în reportaje speciale sunt comentate de invitaţii din studio.

Producători: Diana Onea Pascal și Steluța Matios

11:30 MUSIC Revolution

Dana Bartzer şi Dan Creimerman

Producător: Valentina Băinţan

 
Tradiția Fărșangului în Dudeștii Vechi | VIDEO

Tradiția Fărșangului în Dudeștii Vechi | VIDEO

publicat: duminică, 30 martie 2025

Fărșangul, echivalent cu "lăsatul secului" românesc, reprezintă o sărbătoare importantă pentru comunitatea bulgară din Banat.

Un sfert de secol

Pentru Agenția "Împreună", ultimii 25 de ani au reprezentat o investiție profundă în construirea unei societăți mai drepte și incluzive.

Călătorie prin sudul Angliei, în ultimul episod al seriei „Dincolo de porţile palatelor”

Regii Europei şi-au ales domeniile pentru a-şi construi palatele şi reşedinţele de vară în cele mai frumoase locuri, dar şi cu rol strategic. ...

 

#TVRcultural