loader
Foto

Galerie foto

„Dialoguri academice”, între Mircea Dumitru și reprezentanții Institutului de Lingvistică al Academiei Române, în 18 februarie, la TVR Cultural | VIDEO

TVR Cultural a redifuzat, în 18 februarie, de la ora 22.30, dialogul vicepreședintelui Academiei Române, Mircea Dumitru, cu reprezentanţii Institutului de Lingvistică„Iorgu Iordan - Alexandru Rosetti”: directoarea instituției, Adina Dragomirescu, și cercetătorii Valentina Cojocaru și Alexandru Nicolae.

 

Dialoguri academice

Întâlnirea cu cei trei cercetători, moderată de vicepreședintele Academiei Române, Mircea Dumitru, a avut ca scop prezentarea activităţii şi obiectivelor generale ale Institutului de Lingvistică al Academiei Române „Iorgu Iordan - Alexandru Rosetti”.

Între principalele obiective ale Institului de Lingvistică se numără: participarea la programele de cercetare științifică naționale și internaționale, cultivarea și promovarea limbii române, îmbogățirea patrimoniului culturii și al cunoașterii universale, răspândirea și valorificarea rezultatelor cercetării științifice obținute, promovarea limbii române și a lingvisticii românești pe plan internațional, organizarea de doctorate în filologie, organizarea de manifestări științifice în domeniul lingvisticii în cadrul Institutului sau în afara acestuia, prin cooperare cu alte instituții, formarea continuă și perfecționarea profesională a cercetătorilor, sprijinirea informării și documentării științifice în domeniul lingvisticii, al limbii române și al limbilor străine si dezvoltarea și modernizarea infrastructurii de cercetare.

(w882)

Adina Dragomirescu este lingvistă, conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, cercetătoare, iar din septembrie 2017 este directoarea Institutului de Lingvistică al Academiei Române „Iorgu Iordan - Alexandru Rosetti”​.

Valentina Cojocaru este asistent universitar doctor, cercetătoare şi coordonatoarea lotului olimpic al României care participă la Olimpiada Internaţională de Lingvistică.

Alexandru Nicolae este lingvist, cercetător şi conferenţiar la Departamentul de Lingvistică, în cadrul Facultății de Litere a Universităţii din Bucureşti.

(w882)

Directoarea Institutului de Lingvistică și vicepreședintele Academiei Române. Sursă foto: TVR

Institutul de Lingvistică a fost înființat în 1 ianuarie 1949. În 1994, a primit numele primului său director, devenind Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan”.

În 1961 a luat naștere Centrul de Cercetări Fonetice și Dialectale, devenit, în 1990, Institutul de Fonetică și Dialectologie, iar în 1992 Institutul de Fonetică şi Dialectologie „Alexandru Rosetti”, după numele întemeietorului său.

Institutul de Lingvistică al Academiei Române „Iorgu Iordan - Alexandru Rosetti”​ a rezultat din comasarea prin fuziune a celor două instituții, în 25 ianuarie 2002.

***

Urmăriți dialogul mai jos:

***

Emisiunea „Dialoguri academice” este disponibilă și pe TVR+, aici.

Program difuzare:

TVR Cultural - duminică, ora 22.30 și în reluare vineri, ora 13.30

TVR Internațional - luni, ora 01.00 (ora României)

 

Echipa:

Adina Toderașcu - jurnalist

Daniel Paraschiv - producător

7:00 Cele şapte biserici ale lui Mihaila Gritta

Documentar *

Partea II

Producător: Cristina Oancea

7:30 Tradiţii Premieră

*TVR Moldova

IN MEMORIAM MIHAI AMIHALACHIOAIE

Partea I

Moderator: Anatol Guzic

Producător: Tatiana Slivca

 
Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

„Și dacă ei vor tăcea, oasele lor vor vorbi”, ediție specială „Omul și timpul”

Realizatorul Rafael Udriște, alături de invitatul său, Pr. protosinghel Gavriil Vărvăruc, starețul mănăstirii ortodoxe „Înălțarea Sfintei Cruci" ...

Conferințele ONB: „Noua dezordine a fericirii”, prelegere susținută de conf. univ. dr. Cristian Iftode, în direct la TVR Cultural

Miercuri, 8 mai, TVR Cultural transmite, în direct de la Opera Națională București, prelegerea „Noua dezordine a fericirii”, susținută de conf. ...

 

#TVRcultural